Vilken typ av högtalare ska vi välja?

Innan du köper en högtalare är det bra att ta reda på vilka typer av högtalare, deras prestanda och varor. Det viktigaste att överväga är vad och var vi vill använda dessa ljudenheter. Högtalarnas prestanda bör anpassas till storleken på det rum som finns tillgängliga för oss. Det är också viktigt vilka akustiska funktioner rummet eller studion har. Det rekommenderas starkt att göra en akustisk mätning och vid behov behandla rummet med lämpliga akustiska element. Även om vi köper de bästa högtalarna, om akustiken inte är idealisk, kan vi tyvärr inte njuta av kvalitetsljud.

Vilka är faktorerna för att välja en högtalare?

  • Missuppfattningen är att ju större och dyrare en högtalare, desto bättre ljud kan uppnås med det! Storlek är inte poängen!
  • Byggbarhet eller portabilitet måste beaktas.
  • Vi vill uppnå flerkanaligt eller stereo surroundljud.
  • Den valda högtalaren har en trådlös eller kabelanslutning.
  • Vilken typ av högtalare och ljudeffekten de tillhandahåller är viktiga.
  • Livslängden för ljudenheter beror också på hemunderhåll och rengöring.
  • För högtalare måste du ta hänsyn till känsligheten, som vanligtvis specificeras av tillverkarna i decibel. Högre värde betyder högre känslighet, vilket innebär att högre volym kan uppnås med mindre effekt.

Bluetooth-högtalare

För Bluetooth-högtalare är ordspråket ”lite och bra”. Dessa högtalare kan enkelt bäras med dig, anslutna till en telefon eller annan enhet. Batteriets prestanda bör vara så hög som möjligt. Fullare, djupare ljud kan tillhandahållas av passiva radiatorhögtalare.

Du kan också lyssna på radion eller din favorit-CD på mikro-hi-fi-utrustningen. Det är värt att köpa en enhet med en effekt på mer än 10 watt.

Ljudfältet eller kompakt ljudprojektor kan anslutas till en TV. Valet av ljudprojektortyp påverkas av TV: s skärmstorlek. Trådlösa och trådbundna variationer finns också tillgängliga.

Hemmabio

Hemmabiosystem består av flera enheter, du kan få riktigt surroundljud om du noggrant följer de ljudprodukter som finns på marknaden. Istället för plastmembrananordningar rekommenderar vi aramidfibermembrananordningar. 5.1-kanals hemmabiosystem producerar utmärkt ljud, eftersom vi tack vare högtalarna i 5 olika riktningar får en 360-graders ljudupplevelse från alla håll. Vi kan också få kompakta hemmabiosystem, eftersom vi gör allt klart, det finns ingen anledning att välja enheterna separat. De kan emellertid ha nackdelen att när de lyssnar på musik kanske de inte kan ge den bästa ljudkvaliteten.

Aktiva högtalare

Det finns aktiva och passiva högtalare. Aktiva högtalare har också en inbyggd förstärkare. De viktigaste faktorerna för att uppnå surroundljud är volym, begriplighet, distorsionsfritt ljud och dynamik.

Låt oss ta en titt på vilka högtalartyper att välja mellan!

1.Full frekvenshögtalare

Denna typ täcker hela ljudspåret mellan 20-20 000 Hz. Den är vanligtvis stor i storlek, ganska dyr och på grund av sin storlek och vikt kan den bara placeras på golvet. Du kan förvänta dig tydlig, rik ljudkvalitet från denna typ av högtalare.

2. Högtalare med begränsad frekvens

Det täcker ljud i intervallet 45-20 000 Hz. Dess mindre storlek gör att den kan placeras på ett stativ.

3.Subwoofers

Det gör mycket lågfrekventa ljudvågor märkbara. Vid 30 Hz kan vi redan uppleva mycket god ljudkvalitet. Aktiva subwoofrar finns nu tillgängliga med en inbyggd förstärkare. Så högtalarkabeln är kort. De två vanligaste typerna är basreflexen, dvs den inställda kammarsubwoofern och den stängda rutan subwoofern. Reflextyper är billigare och högre, kräver inte en högeffektförstärkare, men är långsammare att svara och sänder mindre exakt ljud. Stängda lådhögtalare (där vibrationerna i membranen påverkar ljuden) kräver mer kraft och ett styvare hölje jämfört med reflexboxtyper (där ett reflexrör förbättrar effektiviteten) för att uppnå samma ljudtryck. De kan sända exakt, tydligt djupt ljud, och deras nackdel är det höga priset. För reflexrörssystem är inställningen också viktig. Högtalarnas djupa ljud påverkas också av deras material, kvantitet och diameter. Ju mer och större diametern på subwoofern i rummet är, desto djupare kan ljud du göra.

Hemmabiohögtalare

Hemmabiohögtalare

 

De består av en uppsättning av fem-kanals högtalare: 2 framsida, 2 bakre (surround), 1 centerhögtalare (ansvarar för tydlighet och tydlighet i dialoger, musik och ljudeffekter) och en subwoofer. De bästa centerhögtalarna är trevägs. När de placeras på öronivå producerar de inte utrotning. Oumbärliga delar av hemmabiosystem, som i de flesta filmer, överförs 70 procent av ljuden från centerhögtalare!

Användbar information:

Högtalare anger vanligtvis värdet på frekvensändringar på produkter. Exempelvis 50Hz – 25 kHz, +/- 3 dB. Detta betyder att ljudet blir -3 dB vid den angivna frekvensen. (Ljud lägre än 50 Hz kan inte användas.) 50 Hz i exemplet är högre frekvensgräns för högtalarna och den övre är 25 kHz. Ju lägre den lägre frekvensgränsen, desto djupare kan högtalaren släppa ut. Och ju högre den övre gränsen, desto högre ljudet.

Vad är impedans?

Impedans är en enhet av växelströmsmotstånd, Ohm. Dess värde är inte konstant, det beror på frekvensen och deras motstånd mot den momentana strömmen. För de flesta högtalare är 8 Ohm-motstånd det vanligaste.

Vilket material är högkvalitativa högtalare av?

Trä är det mest lämpliga för att tillverka högtalare, men det spelar ingen roll vilken typ av trä det är.

-Graven är den billigaste men råvaran av lägsta kvalitet.

-MDF är redan bättre kvalitet men mindre robust än plywood. Rekommenderas för att bygga subwoofrar, men mindre rörliga på grund av dess höga vikt.

-Plywood är det dyraste, men samtidigt akustiskt av högsta kvalitet, mycket solid, starkt material. Passar också för professionellt bruk.

Djupa toner och rummets storlek

Det rekommenderas att anpassa högtalarnas typ, storlek och kvantitet till rummets storlek. Det är mycket viktigt där vi placerar högtalarna. Låt oss ta en titt på några rumsstorlekar och den rekommenderade högtalareffekten, diameter … osv. (för en subwoofer)

Rummets storlek – Lyssningsavstånd – Rekommenderat ljudtryck – Min. Förstärkareffekt – Min. Högtalardiameter

70 kubikmeter 2 meter 105 dB 50 W 15 cm

85 kubikmeter 2,8 meter 113 dB 150 W 20 cm

115 kubikmeter 3,5 meter 117 dB 250 W 25 cm

175 kubikmeter 5 meter 123 dB 500 W 30,5 cm

250 kubikmeter 6,2 meter 129 dB 1000 W 38 cm

Trådlösa högtalare

Termen ”trådlös” betyder inte att det inte finns några kablar eller kablar alls. Namnet antyder att högtalaren kan anslutas trådlöst till andra enheter, TV, telefon, surfplatta … etc. Högtalaren kan dock anslutas till en strömkälla via en kabel, och en kabel krävs för att ladda batteriet. Det finns trådlösa högtalare som också har ett kontaktdon som gör att du kan ansluta till en äldre kabelansluten typ, t.ex. gammal skivspelare, CD-spelare .. osv. En Bluetooth- och Wifi-anslutning krävs för trådlös anslutning. Med Bluetooth-anslutningen kan du ansluta två enheter inom högst 10 meter. Ljudkvaliteten är utmärkt, det finns inget behov av internet heller. För Wifi är avståndet mellan de givna enheterna inte viktigt, ljudet är kanske knappast märkbart bättre jämfört med Bluetooth. Nackdelen är definitivt att om Wifi-anslutningen är svag eller frånkopplad kan vi inte använda den.

Kategorier: Blog