Vilken typ av högtalare ska vi välja?

Innan du köper högtalare är det bra att ta reda på vilka typer av högtalare det finns, deras prestanda och egenskaper. Det viktigaste att överväga är vad och var vi vill använda dessa ljudenheter. Högtalarnas prestanda bör anpassas till storleken på rummet som de ska ställas i. Det är också viktigt att veta de akustiska egenskaperna i rummet eller studion. Det rekommenderas starkt att göra en mätning av akustiken och vid behov utrusta rummet med lämpliga absorbenter. Även om vi köper de bästa högtalarna får vi inte njuta av kvalitetsljud om akustiken inte är idealisk.

Vilka är faktorerna när vi väljer högtalare?

  • Missuppfattningen är att ju större och dyrare en högtalare är, desto bättre ljud kan man få med den! Storlek är inte poängen!
  • Överväg hur lätt det är att sätta upp högtalaren, samt hur portabel den är.
  • Vill vi uppnå flerkanaligt eller stereo surroundljud.
  • Är den valda högtalaren trådlös eller kabelansluten.
  • Typen av högtalare och ljudeffekten de tillhandahåller.
  • Livslängden på ljudutrustning beror också på hemunderhåll och rengöring.
  • För högtalare måste du ta hänsyn till känsligheten, som vanligtvis specificeras av tillverkarna i decibel. Högre värde betyder högre känslighet, vilket innebär att högre volym kan uppnås med mindre effekt.

Bluetooth-högtalare

För Bluetooth-högtalare är mottot ”liten och bra”. Dessa högtalare kan enkelt bäras med dig, anslutas till en telefon eller annan enhet. Batteriets prestanda bör vara så hög som möjligt. Fullare, djupare ljud kan tillhandahållas av passiva radiatorhögtalare.

Du kan också lyssna på radion eller din favorit-CD på din mikro-hifi-utrustning. Det är värt att köpa en enhet med en effekt på mer än 10 watt.

Högtalaren eller en kompakt ljudprojektor kan anslutas till en TV. Valet av ljudprojektortyp påverkas av TV:ns skärmstorlek. Trådlösa och trådbundna variationer finns också tillgängliga.

Hemmabio

Hemmabiosystem består av flera enheter, du kan få riktigt surroundljud om du noggrant följer de ljudprodukter som finns på marknaden. Istället för utrustning med plastmembran rekommenderar vi aramidfibermembran. 5.1-kanals hemmabiosystem producerar utmärkt ljud, eftersom vi tack vare högtalarna som är uppsatta i 5 olika positioner får en 360-graders ljudupplevelse från alla håll. Vi kan också få kompakta hemmabiosystem och eftersom vi får allt klart finns det ingen anledning att välja enheterna separat. De kan emellertid ha nackdelen att kanske inte ge den bästa ljudkvaliteten när man lyssnar på musik.

Aktiva högtalare

Det finns aktiva och passiva högtalare. Aktiva högtalare har också en inbyggd förstärkare. De viktigaste faktorerna för att uppnå surroundljud är volym, klarhet, distorsionsfritt ljud och dynamik.

Vi tar en titt på vilka högtalartyper det finns att välja mellan!

1. Full frekvenshögtalare

Denna typ klarar hela ljudspåret mellan 20-20 000 Hz. Den är vanligtvis stor i storlek, ganska dyr och på grund av sin storlek och vikt kan den bara placeras på golvet. Du kan förvänta dig tydligt, rikt högkvalitetsljud från denna typ av högtalare.

2. Högtalare med begränsad frekvens

Klarar ljud i intervallet 45-20 000 Hz. Dess mindre storlek gör att den kan placeras på stativ.

3. Subwoofers

Det gör mycket lågfrekventa ljudvågor märkbara. Vid 30 Hz kan vi redan uppleva mycket god ljudkvalitet. Aktiva subwoofers finns nu tillgängliga med inbyggda förstärkare. Högtalarkabeln är kort. De två vanligaste typerna är basreflex och den slutna lådan. Basreflex är billigare och högre, kräver inte en högeffektförstärkare, men är långsammare att reagera och ger mindre exakt ljud. Slutna lådor (där vibrationerna i membranen påverkar ljuden) kräver mer kraft och ett styvare hölje jämfört med de reflekterande (där ett reflektionsrör förbättrar effektiviteten) för att uppnå samma ljudtryck. De kan ge ut ett exakt, tydligt djupt ljud, och deras nackdel är det höga priset. För basreflekterade är inställningen också viktig. Högtalarnas djupa ljud påverkas också av deras material, storlek och diameter. Ju större diametern på subwoofern i rummet är, desto djupare kan ljud den göra.

Hemmabiohögtalare
Hemmabiohögtalare

De består av en uppsättning av sex högtalare: 2 för framsida, 2 för baksida (surround), 1 centerhögtalare (ansvarar för tydlighet i dialoger, musik och ljudeffekter) och en subwoofer. De bästa centerhögtalarna är trevägs. De ska placeras i öronhöjd. De är oumbärliga delar i hemmabiosystem, för i de flesta filmer överförs 70 procent av ljudet från centerhögtalaren!

Användbar information:

På högtalare anges vanligtvis ett värde för frekvensändringar på produkterna. Exempelvis 50Hz – 25 kHz, +/- 3 dB. Detta betyder att ljudet blir -3 dB vid den angivna frekvensen. (Ljud lägre än 50 Hz kan inte användas.) 50 Hz i exemplet är lägsta frekvensgräns för högtalarna och den övre är 25 kHz. Ju lägre den lägsta frekvensgränsen, desto djupare ljud kan högtalaren ge ifrån sig. Och ju högre den övre gränsen, desto högre ljudet.

Vad är impedans?

Impedans är det elektriska motståndet för växelström och mäts i Ohm. Dess värde är inte konstant, det beror på frekvensområdet. För de flesta högtalare är 8 Ohms motstånd det vanligaste.

Vilket material är högkvalitativa högtalare gjorda av?

Trä är det mest lämpliga för att tillverka högtalare, men det spelar ingen roll vilken typ av trä det är.

-Spån är den billigaste men råvaran av lägsta kvalitet.

-MDF-skiva är bättre kvalitet men mindre robust än plywood. Rekommenderas för att bygga subwoofrar, men mindre rörliga på grund av dess höga vikt.

-Plywood är dyrast, men samtidigt av högsta kvalitet akustiskt, mycket stabilt, starkt material. Passar också för professionellt bruk.

Djupa toner och rummets storlek

Det rekommenderas att anpassa högtalarnas typ, storlek och prestanda till rummets storlek. Det är mycket viktigt var vi placerar högtalarna. Låt oss ta en titt på några rumsstorlekar och den rekommenderade högtalareffekten, diameter … osv. (för en subwoofer)

Rummets storlek – Lyssningsavstånd – Rekommenderat ljudtryck – Min. Förstärkareffekt – Min. Högtalardiameter

70 kubikmeter – 2 meter – 105 dB – 50 W – 15 cm

85 kubikmeter – 2,8 meter – 113 dB – 150 W – 20 cm

115 kubikmeter – 3,5 meter – 117 dB – 250 W – 25 cm

175 kubikmeter – 5 meter – 123 dB – 500 W – 30,5 cm

250 kubikmeter – 6,2 meter – 129 dB – 1000 W – 38 cm

Trådlösa högtalare

Termen “trådlös” betyder inte att det inte finns några kablar alls. Namnet antyder att högtalaren kan anslutas trådlöst till andra enheter, TV, telefon, surfplatta … etc. Högtalaren kan dock anslutas till en strömkälla via en kabel, och en kabel krävs för att ladda batteriet. Det finns trådlösa högtalare som också har kontaktdon som gör att du kan ansluta till en äldre kabelansluten typ, t.ex. gammal skivspelare, CD-spelare .. osv. Bluetooth eller Wifi-anslutning krävs för trådlös anslutning. Med Bluetooth-anslutningen kan du ansluta två enheter med varandra inom högst 10 meter. Ljudkvaliteten är utmärkt, och det finns inget behov av internet heller. För Wifi är avståndet mellan de givna enheterna inte viktigt, ljudet är kanske knappast märkbart bättre jämfört med Bluetooth. Nackdelen är definitivt att om Wifi-anslutningen är svag eller frånkopplad så kan vi inte använda den.

BG

Similar Posts