Vi har testat Focal Aria 906 bokhylla högtalare!

Det viktigaste övervägandet i produktionen av Aria 906-högtalaren var det sofistikerade, premiumljudet och användningen av högkvalitativa komponenter som är vanliga i Aria-serien. Denna tvåvägs reflexhögtalare fram ger neutralt, riktigt och subtilt ljud tack vare linkotten. Konen kännetecknas av ett naturligt ljud, låg resonans, rik mellanregister och stark bas. Resultatet är ett mer homogent ljud, bättre dynamik. Aria erbjuder en klassisk men ändå modern design. Aria 906-högtalaren är ca. Det rekommenderas för rum på 15 kvadratmeter och det är värt att hålla ett avstånd på cirka 2,5 m mellan högtalarna.

Den speciella linkonen tillverkas i Frankrike exklusivt för Focal. Denna kon är helt utformad för att uppnå utmärkt akustisk prestanda. Den består av två tunna lager av glasfibertäckt linfiber. Lin är dubbelt så lätt som glasfiber eftersom det är ihåligt, som Kevlar. Den har mycket låg flexibilitet, vilket är en idealisk lösning för att öka styvheten. Tack vare den höga inre dämpningen, höga hastigheter och styvhet ger högtalaren optimalt och tydligt ljud.

Funktioner:

Aria 906 bakpanel

Rekommenderad förstärkareffekt är 25-120 watt, känsligheten är 89 dB, högtalarhuset är tillverkat av MDF, mått 390 x 225 x 280 mm, vikt 8,5 kg. Impedansen är 8 ohm, minsta frekvensöverföring är 55 Hz, maximal frekvensöverföring är 28000 Hz, delningsfrekvensen är 2800 Hz. Den har guldpläterade kontakter, tyvärr finns det inget alternativ med dubbla kablar.

Focal Aria 906 är ett tvåvägs reflexsystem, stativ eller bokhyllahögtalare. Producerar omfattande, klara ljud, mycket bra dynamik, utökad, kraftfull bas. Trots ljudets storlek och styrka är kontrollnivån imponerande.

Design

Ett par Focal Aria 906-högtalare

Medlemmarna i Aria 900-serien har en ny diskant ovanför ”F” -konen. Dess inverterade kupol tillverkad av en magnesium-aluminiumlegering sägs öka dämpningen och styvheten. Upphängningen använder Poron, som har formminne. Enligt Focal kommer detta att förbättra ledningen. Högtalarna finns i valnöt eller blanka svarta färger.

Vår åsikt

Liten aria färg 906

Focal Aria 906 är en mycket snygg, sofistikerad högtalare. Testplatsen var vardagsrummet i ett gammalt familjehus, vi testade högtalarparet med en Denon-förstärkare. Akustiken i rummet var relativt idealisk, men det kommer fortfarande att behöva placeras membranhörnfällor i hörnen för att skapa det perfekta ljudet.

Vi lyssnade också på klassisk musik, rock och akustisk musik för att få en bild av Aria 906: s musik. Vi hade en mycket positiv upplevelse, precis som att titta på en film.

Focal gör sin egen högtalardrivrutin och de blev inte besvikna över denna intressanta nya teknik. De har forskat efter de bästa lösningarna i mer än 30 år och testat nya material som är idealiska för högtalarmembranet.

Membranet är ett av de viktigaste elementen i högtalarna, eftersom det är det som rör luften för att skapa ljud, och därför är materialen som membranet är tillverkade av mycket viktiga.

Sandwichteknik för Aria 906-högtalare

Enligt Focal bör ett bra membran vara lätt för att accelerera snabbt, styvt för att fungera som en kolv och dämpa väl för att inte försämra ljudkvaliteten. Eftersom det är svårt att hitta ett homogent material som uppfyller ovanstående kriterier använder tillverkaren en blandning av material för att uppnå vad den vill. Dessa material är inklämda med tunna glasfibermaterial för bättre styvhet. För Aria-högtalare är detta material lin, en av de äldsta textilfibrerna som använts sedan 400-talet f.Kr. (egyptierna förpackade mumierna i linne). Eftersom botten odlas i Frankrike i de största kvantiteterna har det franska varumärket Focal inga svårigheter att få den.

Högtalargallret skyddar högtalarna, men enligt vår åsikt ser högtalarna bättre ut utan gallren. Bortsett från utsidan bidrar nätet också till ett tydligare och mer detaljerat ljud. Gallerna sitter magnetiskt på högtalarna och är extremt lätta att ta bort eller fästa.

Den glansiga svarta färgen är väldigt elegant, men lite svårare att underhålla eftersom fingeravtryck sitter lätt på den och därför är svårare att rengöra.

Sammanfattning

Bas

Basen är mycket bra med tanke på storleken på dessa högtalare. Den har mycket kraft och en rättvis förlängning. Men om du vill ha mer kraft än så kan du välja de större syskonen i serien.

Mellanklass

Mellanområdena är särskilt bra för 906, och det här är kanske högtalarnas starkaste punkt. Mellanområdena är detaljerade, riktiga, sofistikerade och representerar musik samtidigt.

Höga toner

Diskanten är också ganska bra, men inte perfekt. Detaljen och livligheten skulle definitivt vara till hjälp, men Aria 906 erbjuder fortfarande en mycket trevlig ljudupplevelse.

Ljud

Ljudet är väldigt detaljerat och naturligt, riktigt.

Scenbild

I dessa högtalare passar scenbilden till deras storlek. Tillräcklig bredd, djup och höjd. Djupet kunde ibland bli ännu bättre, men totalt sett var vi nöjda.

Jämfört med hans större bröder

De större medlemmarna i Aria-serien erbjuder mer kraftfullt ljud, med en bredare scen och bas, mer kraft och bättre mellanklass.

Om du letar efter en högtalare i ett större rum, är det tillrådligt att välja större modeller, men Aria 906 är också utmärkt, särskilt i mindre rum.

Dom

Vi fann att den här högtalaren erbjuder mycket bra ljudkvalitet i sitt prisklass. Den har en attraktiv yttre design, och kombinationen av neutralitet och dynamik gör ljudet mycket trevligt, musikaliskt och sofistikerat.

Fördelar och nackdelar med Focal Aria 906

Fördelar: Bra bas, med rätt kontroll, kraft och rätt djup för storleken, detaljerad och jämn mellanregister, väl utökad diskant, tillräcklig detalj, ganska bra bredd scenbild, rimligt pris

Nackdelar: diskanten kan vara lite ljusare.

Skriven av Róbert Polgár