Q Acoustics 3020i bokhylla högtalartest

Varumärket Q Acoustics grundades i Storbritannien 2006 av professionella affärsmän, experter inom ljudindustrin; deras enda mål var att utveckla ett mycket framgångsrikt högtalarmärke. De syftade till att göra högkvalitativa men ändå prisvärda högtalare.

Funktioner

Par reproduktions Q-Acoustics 3020i

Tvåvägs basreflexhögtalaren har fått en rundad, minimalistisk form och baffelplattan har förstärkts för att öka högtalarens prestanda. Högtalarskåpet har ett relativt stort djup, vilket annars är typiskt för högtalare designade av tillverkaren. Högtalaren är utrustad med platta kontakter, vilket är fördelaktigt eftersom det gör att vi kan föra den närmare väggen. Diskanten är placerad i en tratt och är åtskild från frontpanelen med en silikonram. Subwoofern är tillverkad av impregnerat papper med en korgupphängning av stålplåt. Finns i färgerna svart, grå, valnöt och vit. Huset är tillverkat av stabila MDF-kort, vilket resulterar i minimal resonans. Du kanske vill placera dessa högtalare på stativ, även om deras stora djup kan göra det lite svårt. Tillverkaren erbjuder också ett specialtillverkat stativ för högtalarna.

Den grundläggande exteriördesignen för 3000i-produktlinjen har inte förändrats mycket. Den kombinerar samma raka och rundade kanter som sina föregångare. De har en ren design och enkel sofistikering.

3020is skåp är 25% större än tidigare modeller i serien och ger utökade och kraftfulla basljud. Tillverkaren har ökat den inre styvheten i högtalaren. Som ett resultat minskar strukturell vibration, vilket orsakar ljudförvrängning. Gummisulor och svamptätningar inkluderades också i högtalarna för att göra ljudet tydligare.

Frekvensöverföringen är mellan 60 Hz och 30 kHz, känsligheten är 88 dB, den rekommenderade förstärkareffekten är 25-75 watt och den väger 5,5 kg.

Q Acoustics 3020i ljudkvalitet

Vi testade högtalarparet i ett rum på cirka 22 kvadratmeter, parat med en Pioneer-förstärkare. Rummet har nyligen renoverats och akustiken har behandlats under renoveringsarbetet. Eftersom rummet fick minimalistisk inredning, på grund av bristen på möbler, skulle rummet vara ganska ekat, så ljudabsorberande paneler placerades på väggar och tak. De tryckta ljudabsorberande panelerna har affischer med lägenhetsägarens favoritfilmer. Diffusorns frontpaneler utför två funktioner samtidigt under akustisk hantering, å ena sidan absorberar för mycket bas och å andra sidan sprider ljud över hela bandbredden. Basfällor i två hörn tar hand om att begränsa djupa intervall.

Vi lyssnade först på Imagine Dragons sång Sucker for Pain, gick sedan över till klassisk stil och spelade utdrag från Berlioz fantastiska symfoni.

Designen och de tekniska ändringarna fungerar verkligen på 3020i. Det kännetecknas av en rik varm karaktär, överraskande hög styrka och dynamik. Jämfört med sina föregångare ger 3020 i-högtalaren mer exakt och detaljerat ljud.

Basar är bredare och djupare tack vare den större skåpstorleken. Högtalarna visar bra tonbalans, de är riktigt mångsidiga. Tillsammans med dynamiken, fart och detaljer, utstrålar de underbar musikalitet. Det rumsliga ljudet är väl märkbart, det engagerar nästan lyssnaren i det verkliga, nuvarande rummet. När de placeras nära väggen förlorar de känslan av öppet utrymme. De har anständig kraft och klarhet även vid högre volymer, även om det inte förväntas seriös basprestanda från dessa högtalare.

Diskanten lät inte lika naturlig som för den större och dyrare högtalarkategorin.

Egenskaper och anslutning

q akustisk bakvägg

Baksidan av 3020i har en högtalaringång men ingen strömknapp. Det betyder att de är passiva högtalare, så de måste anslutas till någon form av mottagare. Du kanske vill välja en förstärkare av god kvalitet, eftersom fel mottagare kan förvränga ljudkvaliteten. Infällda platta profilklämmor minskar enhetens resonans och låter högtalarna placeras bredvid en vägg, även om vi inte rekommenderar detta om du vill ha bra ljudkvalitet. Banankontakterna på ljudkabeln medföljer inte högtalarna och måste köpas separat. Detta gör att du kan ansluta högtalaren till en förstärkare. Vissa människor använder dessa högtalare som en del av sitt hemmabiosystem och gör sitt jobb ganska bra.

Dom
Högtalarklass Q.

Dessa bokhyllahögtalare tillgodoser behoven hos audiofiler, med riktigt imponerande ljudkvalitet och kraft jämfört med varorna och deras storlek. Diskantljud kan vara mer naturliga och levande, rumslighet råder inte alltid, men ger annars ett neutralt, vackert, tydligt och detaljerat ljud. Basen var stark, men om man vill ha bultande, väggknackande djup är det en bra idé att välja högtalare av högre och bättre kvalitet eller para ihop Q Acoustics subwoofer med 3020i-högtalarna. På grund av dess djup kan placeringen vara lite besvärlig.

Sammantaget är denna prisklass en utmärkt ingångshögtalare med rättvist ljud och snygg design.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts