Marantz SR8012 hemmabioförstärkartest

Marantz är världens ledande ljud- och hi-fi-märke tack vare toppmoderna ljudförbättringar och tydligt ljud. Företaget grundades 1953 i USA av Saul B. Marantz. Marantz patenterade Hyper Dynamic Amplifier, eller HDAM-moduler, används för att producera de tydligaste ljud- och hi-fi-produkterna, vilket ger extremt bred bandbredd och detaljerad produktion.

Marantz SR8012-modell

Silverlackerad Marantz SR8012

SR8012-hemmabioförstärkaren har 11 steg, var och en kan mata ut 205 watt uteffekt när man kör en kanal och mata ut 175 watt när man kör två kanaler.

fjärrkontroll sr8012

På enhetens framsida finns en cirkulär, liten skärm och två stora rattar, en för volymkontroll och den andra för val av ingång. Dold bakom ett gångjärnskydd under skärmen gömmer sig en mycket större skärm där andra kontroller och uttag finns.

sr8012 interiör

Inuti huset säkerställer en stor toroidtransformator och två kylflänsar, även av stor storlek, stabil prestanda. Med en hyperdynamisk förstärkare eller HDAM-krets garanteras också detaljerat ljud och utökad bandbredd med denna förstärkare. Förstärkaren tillverkades med högkvalitativa komponenter som fick en basplåt kopparbeläggning. Teflontejp används i kretsen för bättre dämpning.

Utseendet på SR8012-förstärkaren är nästan identisk med designen på sin föregångare, SR7012. Vad som skiljer den från den tidigare modellen är att den här förstärkaren saknar AM / FM-tunern som behövs för analog radio, men har ett par RCA-kontakter.

Marantz erbjudande

Med en nätverksanslutning och den inbyggda Tuneln-internetradion kan du lyssna på radio.

På baksidan finns 8 HDMI-ingångar, 3 HDMI-utgångar, som alla är UHD-kompatibla och HDCP 2.2-kompatibla, så att du kan ansluta ett antal 4K-källenheter. HDMI-utgången har ARC-stöd, men efter en uppgradering kan vi till och med göra den eARC-kompatibel. Marantz-förstärkaren har också ytterligare 7 stereoingångar och en Phono-ingång (MM) samt 7.1 flerkanaliga ingångar.

SR8012 bakpanel

Den är också utrustad med 4 analoga videoingångar med komposit, 3 komponenter, samt en RS232C-port och ett LAN-uttag. Detta gör det enkelt att integrera förstärkaren i ditt hemmabiosystem eftersom den är kompatibel med Creston Connected. Du kan ansluta till nätverket med en LAN-kabel eller WiFi.

Övriga specifikationer

Frekvensöverföringen ligger mellan 10 Hz och 100 kHz med ett signal-brusförhållande på 102 decibel för den analoga ingången och 74 decibel för Phono-ingången. Enheten har också en hörlursutgång, infraröd ingång och 2 12-volts utlösarkontakter som väger 17,4 kg och mäter 440 x 460 x 185 mm.

SR8012s bildupplösning är UHD-kompatibel, kan ta emot 4K / 60Hz videosignaler och 4: 4: 4 färg och sampling, uppgradera till analoga och digitala material med lägre upplösning och stödja HDR- och BT 2020-standarder. 32-bitars AKM DAC-chips säkerställer optimal ljudbehandling. Det kan också ta emot högupplöst musik som 2,8 och 5,6 megahertz DSD och 192 kHz / 24-bitars FLAC-, WAV-, ALAC-filer via USB-anslutning och nätverksanslutning.

Förstärkaren stöder också Dolby Vision, HLG dvs Hybrid Log Gamma, Dolby Atmos, DTS: X och Auro 3D-format. Tack vare Auro 3D-format kan ett separat 10-kanals system ställas in utan en extern förstärkare, och de många funktionerna erbjuder otaliga variationer för att konfigurera hemmabiosystemet.

Naturligtvis finns även streamingtjänster tillgängliga: Spotify Connect, Amazon Music, Sound Cloud, Tidal, Napster, Deezer. Vi kan också ladda ner applikationer, titta på filmer, lyssna på musik från mobila och smarta enheter med AirPlay2 och Bluetooth-anslutning, vilket naturligtvis kräver ett iOS- eller Android-system.

HEOS-system med flera rum

HEOS multiroom-system gör att förstärkaren kan betjäna ytterligare två rum förutom huvudzonen. Faktum är att de analoga utsignalerna dirigeras till de andra två zonerna av förstärkaren, vilket gör den till en central del av systemet. HEOS-applikationen är enkel och snabb att ladda ner.

Som vanligt med tidigare modeller av Marantz-förstärkare har SR8012 också ett Audyssey Multieq XT32-rumskalibreringsprogram som mäter och gör nödvändiga inställningar tillsammans med den medföljande mikrofonen, och de två subwoofrarna kan mätas och justeras separat.

Audyssey-mikrofon

DSP-funktioner som Audyssey Dynamic Volume och Audyssey Dynamic EQ är mycket användbara. Audyssey EQ-programmet var mycket bättre och mer exakt än i vår tidigare erfarenhet, kalibreringarna var felfria och perfekta under inställningarna, crossover-inställningarna måste finjusteras lite mer, men detta var bara för det mer perfekta slutresultatet.

Marantz-Audyssey_MultEQ_Editor_Application

Förstärkaren, även känd som “2ch Playback”, har också ett manuellt justeringsalternativ, vilket gör att du kan välja en separat högtalarinställning, tvåkanal direkt eller stereoläge. IMAX Enhanced support har också uppdaterats. Externa antenner ingår med WiFi och Bluetooth. Amazon Alexa, Google Assistant och Siri röstkontroller är också tillgängliga via förstärkaren, och MultiEQ Editor kontrollerar rumskorrigering och ställer in maximal filterfrekvens. Nya kalibreringsfunktioner finns också i enheter som Sub Level Control, som styr subwoofernivån, Dialognivåjustering, mittkanaljustering och Bass Sync.

Testningen

Vi testade förstärkaren i ett medelstort vardagsrum där vi kopplade Marantz-förstärkaren till ett par Dali Epicon 8-högtalare och en SVS-subwoofer.

Det finns fortfarande utrymme för förbättringar i akustiken i vardagsrummet, hittills har endast ett fåtal väggar ljudabsorberande akustiska paneler, men det räcker inte för perfekt ljud. är.

Vi började först repetitionen med en film. Vi satte oss ner framför 2015 års mystiska thriller Solace, med bland andra Anthony Hopkins och Colin Farrell. Stämningen i den spännande och mystiska historien förstärktes bara av förstärkaren. Tack vare kombinationen av utmärkta högtalare och en förstärkare hörde vi klart, kraftfullt och detaljerat ljud. Det mest karakteristiska för förstärkaren var sofistikering och neutralitet, den gav en realistisk, realistisk scenbild, dynamiken var bestämd, dialogerna var väl förstådda och det gav ett rymligt och luftigt ljud.

Vi ville också titta på det från en musikalisk synvinkel för förstärkare. Vi lyssnade på Dua Lipas låt We’re Good. Stereoljudet var utmärkt, även om det inte kunde överträffa produktionen av en liknande kategori stereoförstärkare. Vi upplevde starka övre och mellersta intervall, och tydlighet och distorsionsfria ljud bibehölls även vid höga volymer. Förstärkaren kunde låta dynamiskt även vid lägre signalnivåer, och vi upplevde bestämda, intensiva djup och rumslighet när vi lyssnade på musik också.

Dom
SR8012 svart färg

SR8012 hemmabioförstärkare är en av förstärkarna i premiumkategorin. Även tidigare modeller har levererat mycket övertygande prestanda, men tack vare de 11 effektnivåerna kan den här modellen verkligen skapa ett 11-kanalssystem som stöder alla moderna rumsliga format. Den har utmärkt ljud och vi har ett brett utbud av flexibla inställningar. MultiEQ-applikationen förbättrades, vilket gjorde de nödvändiga inställningarna mycket exakt. Överflödet av anslutningar på baksidan är inget problem alls tack vare dess logiska och rimliga, luftiga layout för enkel åtkomst. Installationsinställningarna är extremt bra, även om det behövs tydligare meddelanden och instruktioner när du mäter högtalarna och gör rumskorrigeringar. Att integrera det i en hemmabio eller ett ljudsystem var mycket snabbt och enkelt. Kalibreringsinställningarna kan sparas, vilket också är värt att göra.

Den robusta kroppen, högkvalitativ konstruktion, snabbt och flexibelt gränssnitt och utmärkt stereo- och surroundljud var helt övertygande.

Vi har några små kritiska kommentarer för det. Fjärrkontrollen är överfull och billigare. 11 AB-klass AB-förstärkaren är mycket varm under drift.

Vad är ett ljudsystem med flera rum?

Multirummet, dvs. ett ljudsystem med flera rum, består av flera separata enheter, som vanligtvis kan spelas separat, men en av dem styr de andra, så att vi kan uppnå samma musik i olika rum i lägenheten utan att behöva flytta högtalare eller andra högtalare från ett rum till ett annat. Multirumssystem styrs vanligtvis trådlöst, även från smarta enheter.

Ett ljudsystem med flera rum kan inkludera högtalare, subwoofers, förstärkare och trådlösa lösningar gör det enkelt och kostnadseffektivt att installera och designa systemet utan kablar. De flesta flerrumssystem kan utökas ytterligare senare, dvs. de är modulära och extremt flexibla. HEOS multiroom-system är en av de grundläggande funktionerna hos en förstärkare tillverkad med modern teknik.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts