Vi har provat Dune HD Pro 4K mediaspelare!

Efter att du packat upp Dune HD Pro 4K-mediaspelaren förpackad i en vit kartong hittar du själva mediaspelaren med dess löstagbara antenner, strömförsörjning, HDMI-kabel, bakgrundsbelyst fjärrkontroll, bruksanvisning och 2xAAA-batteri till fjärrkontrollen. Jämfört med den tidigare modellen ingår ingen väggmonteringssats, A/V-jack-> RCA-kabel och IR-förlängning. SATA-kabeln som krävs för att ansluta den externa enheten saknades också.

Dune HD Pro 4K-funktioner

Den körs på Googles operativsystem Android och har en lagringskapacitet på 16 GB. Mediaspelarens grundläggande funktioner är Bluetooth-anslutning, en minneskortläsare och en Wi-Fi-anslutning. Storleken på minnet RAM är 2 GB. Finns i svart. Måtten är 187 mm x 29 mm x 140 mm.

Fjärrkontroll för Dune Media Player

Fjärrkontrollen medföljer.

Den har analoga, digitala optiska utgångar samt Ethernet LAN, HDMI, HDMI 2.0, kompositvideo, MicroSD-kortplats, optiska utgångar, USB 2.0, USB 3.0-portar. Upplösningar som stöds: 4K Ultra HD, Full HD, HD Ready. Ljudformat som stöds är AAC, ALAC, APE, Apple Lossless, ASF, FLAC, LPCM, MP3, MP4, OGG, WAV, WMA, videoformat som stöds är AVI, H.264, MP4, WMV.

Vad kan vi använda mediaspelare till?

Mediaspelare är designade för att spela filmer och musik på TV-apparater som inte har en DLNA- eller USB-port. Med lanseringen av Smart TV, som redan hade ett integrerat operativsystem, blev det otroligt enkelt att surfa på Internet och streama.

Det är dock inte alla som har en smart-tv, så efter viss utveckling finns det fortfarande en efterfrågan på mediaspelare. Det rekommenderas också att använda en mediaspelare för de bästa och dyraste smarta TV-apparaterna, eftersom uppspelningskvaliteten på smarta TV-apparater inte matchar mediespelarnas kvalitet.

Mediaspelares primära funktion är att kunna spela musik eller videoinnehåll från en annan enhet. Detta kräver en DLNA- eller HDMI-anslutning. Du kan också ansluta mediaspelaren till videokameror eller stillbildskameror för att visa bilder eller videoinnehåll på din TV-skärm. Eftersom mediaspelarna även är utrustade med USB-anslutningar kan även en flash-enhet eller extern hårddisk anslutas till enheten. De spelar även standardvideoformat, men kan också hantera modernare format.

Du kan också komma åt Internet via TV via Ethernet-kabel eller Wifi. HDMI-kontakterna är endast till för att överföra bilder, du kan inte ansluta till Internet via dem, bara med mediaspelaren.

Tekniska funktioner

Mediaspelaren körs på ett Android-operativsystem och den fyrkärniga Realtek RTD1295 mediaprocessorn ger högpresterande videouppspelning. Med 2 GB DDR3 RAM och 16 GB ROM är den övergripande prestandan utmärkt. Tyvärr innehåller den nya modellen ingen videoprocessor som VXP i sin föregångare, Solo 4K.

düne-mediaspelare-inuti

4K och HDR stöds också, liksom HD-ljudbitström (Dolby ATMOS, DTS X), automatisk bildhastighet och upplösningsväxling. Du har också möjlighet att organisera din samling av filmer i funktionen “Min samling”. De lovar fullt Blu-ray-stöd för framtiden eftersom enheten kommer att uppgraderas med en firmware-uppdatering.

Designa och bygga

Ingångar Dune Pro 4K-spelare utgångar

Aluminiumhöljet på Dune HD-modellen representerar en elegant design och förråder förstklassig kvalitet. Det finns en stor logotyp på toppen av det svarta höljet. Fjärrkontrollen är stor men väldigt bekväm och behändig. Den har en praktisk numerisk knappsats och dedikerade tangenter för alla nyckelfunktioner, såsom volymkontroll, meny, inställning, val av ljud och textning, paus, uppspelning, snabbspolning framåt och hoppa över kapitel.

Den största fördelen är bakgrundsbelysningen på fjärrkontrollen, som kan slås på med en separat knapp i det övre vänstra hörnet. Det svaga, subtila orangea ljuset hjälper till att särskilja varje knapp i ett mörkt eller mörkt rum. IR-baserad men räckvidden är fortfarande mycket bra.

Menyer – Inställningar

Även om denna mediaspelare är en Android-enhet, har tillverkarens mjukvaruingenjörer lyckats tillhandahålla ett fristående användargränssnitt för spelare, som är mycket mer användarvänligt än de Android-mediaspelare som hittills är kända.
Det finns många teman och anpassningsalternativ att välja mellan under inställningarna. Du kan också ladda dina egna anpassade teman. Tack vare den nya fyrkärniga processorn går det snabbare och mycket smidigare att bläddra i menyer.

Nya menyalternativ har lagts till i spelaren. Vissa av Android-apparna är förinstallerade och fler kan läggas till via Aptoide Store.
Inställningsmenyn är precis som vi brukade med tidigare Dune-spelare. När det gäller inställningar har varumärket alltid varit imponerande, så vi kommer inte att bli besvikna på detta område heller.

Testning

Under produktionen av HD Pro 4K bytte Dune från SIGMA SoC till Realtek för bättre uppspelningskvalitet.

En ca. Vi testade mediaspelaren i ett 20 kvadratmeter stort vardagsrum där akustisk behandling ännu inte hade skett. Enligt våra mått är rummet ganska ekande, så vi rekommenderade att kunden placerar membranljudabsorberande och absorberande paneler med diffusor på både väggar och tak för att ekodämpningen. Vi rekommenderade lädermembranbasfällor bakom högtalarna och i hörnen.

Det är mycket viktigt att ta itu med den akustiska hanteringen av rummen, eftersom ljudkvaliteten på videoinnehåll och musikmaterial endast kan vara tillräcklig om akustiken är optimal. Väggarna och taket reflekterar ljuden, precis som fönstren, så obehagliga ekon kan uppstå som leder till en försämring av ljudet. Så ta inte hand om rumsakustik, välj professionell akustik och produkter!

Att spela musikfiler (mp3 / flac) var problemfritt, vi kan inte framföra någon kritik eller klagomål om det.
Vår erfarenhet av videouppspelningsprestanda är dock mindre tydlig. Den grundläggande firmware är helt tillräcklig. Standardspelarvalet säkerställer att även den högsta bithastigheten 4K/HDR-innehåll spelas upp i perfekt kvalitet.

Vi får både automatisk ramväxling och automatisk upplösningsväxling, ordentlig 23 976 rörelsekontroll och HD Audio bitstream, inklusive den senaste Dolby ATMOS och DTS X codec.

Det enda vi saknade med den perfekta upplevelsen är stödet för fullständiga Blu Ray/UHD-menyer. Som tur är har tillverkaren lovat att detta kommer att stödjas i framtida firmwareuppdateringar. Den stöder ISO (inklusive UHD) och Blu Ray-mappuppspelning, även om vi upptäckte att ibland BD-mappar inte kändes igen ordentligt och inte kunde spelas upp automatiskt.

Det skulle nämnas att den interna spelaren inte är den förvalda Realtek-spelaren, utan en helt ny typ omdesignad av Dune och Realtek. Bildkvaliteten är fantastisk, även om vi ibland har stött på ett Realtek 4K-bandbreddsfel, men detta kan enkelt förhindras genom att manuellt välja [email protected], 12-bitars och 4:2:2 videoalternativ.

3D-uppspelning stöds också med SDR-> HDR och HDR-> SDR-konverteringar.
Att hoppa, spola framåt eller bakåt medan du spelar innehåll är så enkelt som möjligt med hjälp av piltangenterna eller siffertangenterna. (Extern) undertexter är också mycket lätta att justera (höjd, längd, teckensnitt, färg, fördröjning och storlek) i filminställningsmenyn.

Det som saknas på den tidigare modellen (Solo 4K) är VXP-bildprocessorn. Det behöver egentligen inte Blu Ray- och UHD-innehåll, men det gjorde ett mycket bra jobb med att reparera SD-material, särskilt DVD-skivor. DVD-skivornas storhetstid är över, men de som har en samling DVD-skivor får en bättre bild med äldre mediaspelare.

Det finns dock även innovationer som kompenserar för eventuella brister jämfört med tidigare modeller. Det kanske viktigaste var att få en fullständig licens (Widevine DRM L1) för YouTube- och DRM-videoströmningsinnehåll som Netflix. Båda har 4K-upplösning. Det är den första avancerade mediaspelaren som inte använder det officiella Android TV-användargränssnittet. Med detta är Pro 4K unikt genom att användaren inte behöver ha en separat enhet för att spela upp avancerade videofiler och 4K Netflix. Vi hoppas få ett 5.1-ljud för Netflix i en framtida firmwareuppdatering, eftersom det nu är begränsat till stereoljud.

HDMI In-applikationen stöder inte inspelningsfunktioner av någon obegriplig anledning.
Prestandan för det trådbundna LAN:et var

fantastiskt eftersom vi inte upplevde några tecken på buffring eller nätverkshoppning. Den trådlösa prestandan var också mycket bra då 802.11ac Dual Band 2T2R-modulen kan hantera 1080p remux-filer.

Filmskrapa

För att ladda ner informationen måste du ordna din filmsamling ordentligt på din hårddisk. Detta kräver en enda filmmapp (eller filmer), där varje film har en separat mapp, och mappen eller videofilens namn innehåller filmens fullständiga titel för att undvika möjliga titelkonflikter.
Pro 4K använder samma skrapa som tidigare användes i Solo 4K.

Resultatet är fantastiskt och riktigt exakt. Det finns mycket information om varje film, som synopsis, intressant information om huvudkaraktärerna/regissörerna/crew, och vi kan även se förhandsvisningar relaterade till filmerna.

Standardfilhanteraren har också en integrerad autoigenkänningsfunktion som fungerar bra om mappnamnet gör det lättare för skrapan att analysera.

Android operativsystem

Dunes användargränssnitt är baserat på ett Android 7.1-baserat operativsystem. Den vanliga Android-menyn kan endast ses under inställningar genom att välja menyalternativet “system”. Tidigare var det inte möjligt att lägga till befintliga (eller nya) Google-konton. Men tack vare de senaste FW-uppdateringarna är Google Play Butik nu tillgänglig. Effekten av Android OS har minimerats, vilket säkerställer sömlös video- och ljuduppspelning av hög kvalitet. Detta är viktigt eftersom uppdatering av applikationer i bakgrunden verkligen kan försämra uppspelningsstabiliteten (till exempel genom att begränsa nätverkets bandbredd, etc.)

Dune har en alternativ butik, Aptoide TV Market, inom vilken du kan hitta nästan alla kända appar.

Att surfa med Google Chrome är dock en utmaning om du bara använder spelarens fjärrkontroll. Vissa inställningar kräver att du byter till musläge, och att infoga webbadresser med tangentbordet på skärmen är inte den bästa lösningen. Hittills har Dune HD Pro 4K varit den enda Android-baserade mediaspelaren som inte riktigt kunde känna igen Logitech K400-tangentbord/muskombinationen. Det kan dock fungera bra med andra typer av enheter.

Android- och Dune HD-mjukvaran körs samtidigt med operativsystemet Dune HD Pro 4K OpenWRT. OpenWRT OS erbjuder olika funktioner för Network Attached Storage (NAS), såsom SMB-server, FTP-server, DLNA-server och mer.

Slutsats

Denna moderna, uppdaterade och premium mediaspelare stöder alla befintliga videostandarder.

Att byta till Realteks SoC- och Android-operativsystem var mycket mod från Dunes sida, vilket slutade ganska bra. Jämfört med sina föregångare saknar vi bara VXP-processorn och SD-uppskalningsmöjligheterna. Stöd för hela Blu Ray-menyn har ännu inte realiserats, men tillverkaren har lovat att förvänta sig det i framtiden.

Vi kan säga att detta är den bästa mediaspelaren på marknaden. Om Blu Ray-stöd inte är lika viktigt finns det inget bättre än Dune HD Pro 4K. Avancerade videouppspelningsfunktioner (automatisk bild- och upplösningsväxling, 3D, hög bithastighet 4K / HDR-stöd, utmärkt scrapper, HD-ljud) samt motsvarande 4K You-Tube och Netflix-stöd gör också denna enhet unik.

Användargränssnittet ser bra ut, den bakgrundsbelysta fjärrkontrollen är superb och 4K You-Tube och Netflix-stöd är tillräckligt. Android 7.1 ger tillgång till alla de senaste API:erna.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts