Yamaha Aventage RX-A8A AV-receiver recension

Det är den största modellen i serien av Yamaha Aventage AV-receivers. Det japanska företaget Yamaha har varit verksamt sedan 1800-talet och sålt motorer och ljud-hifi-produkter.

Yamaha Aventage RX-A8A funktioner

Avis Yamaha Av A8A

Denna modell är en 11,2-kanals mottagare, 2-3-4. med zonfunktioner. Den har Wi-Fi och Bluetooth-anslutningar, vilket gör AirPlay 2, Spotify Connect och MusicCast flerrumsljud tillgängliga. Mottagaren har uppdaterats med AURO 3D FW, Dolby Atmos och DTS: X CINEMA DSP HD3 säkerställer den perfekta filmupplevelsen. CINEMA DSP erbjuder 24 program. Det finns 7 HDMI-ingångar och 3 utgångar på enheten. Uteffekt 1kHz, driven på en kanal: 185W, 20Hz-20kHz, driven på två kanaler: 150W. Mottagaren klarar också av 4K Ultra HD-uppskalning och HD-ljudavkodning (DTS-HD, True-HD).

Du kan även styra enheten med röststyrning, du kan förfina inställningarna ytterligare med hjälp av mätmikrofonen. USB-anslutning, 3 optiska, 2 digitala coax, 6 analoga ljud, 1 komponentvideo, 2 kompositvideoingångar. Naturligtvis har den även en hörlursutgång och en 12V triggerutgång, och den har även en AM/FM-tuner.

Mått: 435 x 192 x 477 mm, vikt: 21,8 kg.

Detaljer

Matningskanalen 11 kommer till fullo att uppfylla kraven i 7.1.4. högtalarlayout. När två subwoofers används, skiljer RX-A8A faktiskt mellan bas. Bruksanvisningen visar tydligt alla möjliga layouter, inklusive hur man ansluter varje högtalare.
Installationen kan förenklas ytterligare eftersom Yamaha tillhandahåller inställningsalternativ via iOS och Android med en app som heter “AV Set-Up Guide”. Detta hjälper inte bara att ordna högtalarna, utan också att ansluta alla källor.

Aventage-RX-A8A mottagare ingångar och utgångar

De har sju HDMI-ingångar, var och en klarar av 4K 40 Gbps. RX-A8A har en huvud-HDMI-utgång med eARC för att spela upp ljud från den anslutna TV:n, en andra HDMI-utgång som inte har ARC- eller HDMI-kontroll och den tredje HDMI-utgången som nämndes tidigare för en extra zon.

Dessutom finns det bara 5 ljudingångar – en optisk digital, en optisk eller RCA-analog, en koaxial digital eller RCA-analog, ett par balanserade XLR-ingångar (det finns även XLR-förutgångar för vänster och höger främre utgångskanal) , och slutligen en phonoingång för en skivspelare med jordpelare. Utöver Ethernet-, trigger- och IR-anslutningarna finns en DAB+/FM-antennanslutning (och givetvis tuners inuti), samtidigt som det finns ett hörlursuttag på frontpanelen.

Den enda USB-A-platsen finns också på frontpanelen, vilket är lite obekvämt när du vill använda en hårddisk med musikfiler, men med en behändig snabbkontakt. Det finns dock ingen USB-B-anslutning för PC-uppspelning. Givetvis har mottagaren även en bakgrundsbelyst fjärrkontroll.

Yamaha MusicCast tillhandahåller en streaming- och multi-room-plattform för zen-streaming.
Vi använde fjärrkontrollen för att justera högtalaravstånd och volyminställningar. Inställningarna var snabba och enkla. Vi kopplade ihop mottagaren med ett par Focal Chora 826-högtalare och en SVS SB 4000 aktiv, sluten subwoofer.

Bygga och designa

När du köper en high-end mottagare kan du förvänta dig att tillverkaren ägnar stor uppmärksamhet åt varje liten detalj. Med hjälp av kvalitetsdelar byggde de ett robust och felfritt hus. Designen har ändrats jämfört med den tidigare typen. Huvudvolymkontrollknappen har blivit större, vilket gör den enklare att använda också. Den breda, centrala displayen med mycket lite ljus är borta; det stora locket som döljer frontingångarna och kontrollerna är också borta. Till höger finns en mindre ingångsväljare med fyra scenknappar för att välja de inställningar du vill ha.

En överraskande förändring i designen av enhetslådan är ABS-plastkåpan. Dess blanka front är mycket prålig, den ser mindre styv ut än metallhöljen. RX-A8A är ganska stor i storleken. Under det övre plasthöljet finns ett nytt perforerat metallhölje som ger ytterligare tvärstag till chassit, vilket Yamaha säger fördubblar strukturens styvhet jämfört med tidigare Aventages.

Denna toppmodell har, till skillnad från sina föregångare, fått en kil och ett ben av Brass Anti Resonance Technology (A.R.T.). Anti Resonance Technology (ART) Wedge är ett femte ben på framsidan av chassit. Kilen dämpar vibrationer mycket mer effektivt och ger ett snyggare, tydligare, fokuserat ljud.

Den nya processorn är en Qualcomm quad-core QCS407 med nästan sju gånger så mycket processorkraft som tidigare modeller. 64-bitars Qualcomm QCS407-processorn levererar exakt surroundljud.

Posadas Avent.-RXA8A-mottagare

Denna mottagare har också två transformatorspolar, med separata ledningar för strömförstärkarsektionen (troligen slutsteget) och spänningsförstärkarsektionen (d.v.s. ingångssteget).
Yamaha Compressed Music Enhancer använder digital signalbehandling så att komprimerade filer låter perfekt.

Ljud

Aventage testades i ett stort vardagsrum som ägaren också använder som biograf. På grund av den minimalistiska stilen i rummet fanns det inte för mycket möbler och väggdekor i rummet. Vissa tryckta akustikpaneler har funnits på väggarna tidigare, men det räckte inte för perfekt akustik. Vi gjorde en akustisk mätning i rummet och fastställde att även hörnbasfällor och diffusorer skulle behövas.

De stora glasytorna gav en underbar utsikt över landskapet, men de var tyvärr inte riktigt akustiskt fördelaktiga, då fönstren reflekterar ljuden. De resulterande ekona försämrar ljudet. För att lösa detta har vi rekommenderat akustiska gardiner, som förbättrar akustiken och även fungerar som mörkläggning som krävs för bio.

YPAO kunde förfina ljudet med hjälp av rumskorrigering, men först efter en fullständig akustisk behandling av rummet förväntas ett felfritt resultat. Equalizerrumskorrigeringsprogram ensamma kan inte lösa allvarligare akustiska problem.
Vi testade Yamaha Aventage-förstärkaren medan vi tittade på flera filmer och vi var mycket nöjda med dess prestanda. Det gav ett tydligt, detaljerat ljud med solid bas och ett sammanhängande ljudfält.

Vi testade även enheten medan vi lyssnade på musik. Tack vare MusicCast gör mottagaren även Spotify, Tidal, Qobuz, Amazon och Deezer tillgängliga, samt avanställda streams som internetradio. Stereoljudet var okej (även om stereoeffektmottagarna inte kunde slå det), musiken fyllde utrymmet fint. Vi hörde realistiska och roliga musikproduktioner.
Du kan välja mellan 11 lägen för att passa 11 musikstilar. Vi hade väldigt roligt med dessa, de visade sig vara väldigt användbara, om vi var tvungna ökade vi till exempel ljudutrymmet i valt läge.

Att spela med ljudspår var bra även när vi spelade hela album. Den mest korrekta inställningen var “Standard”.
Om vi ​​vill lyssna på riktig Atmos-musik, med hjälp av Tidal eller Apple, behöver vi också lite tur. Om du inte bara väljer musik från ett urval av spellistor behöver du också lite tur för att hitta Atmos-musik.

Slutsats

Denna mottagare är en high-end mottagare både vad gäller funktionalitet och prestanda. MusicCast kommer att få regelbundna uppdateringar, tillverkaren lovar att stöd för 8K / 60A, 4K / 120A och HDR10 + och stöd för 8K / 60B, 4K / 120B och VRR, ALLM, QFT, QM kommer att finnas tillgängligt inom kort.
Under streaming försämrades kvaliteten på musiken, men inte nämnvärt. Vi var nöjda med stereoeffekten. Under filmerna upplevde vi dynamiska, tydliga och detaljerade ljud med rymligt, realistiskt ljud och intensiv bas.
Priset är inte precis det billigaste, men eftersom det är förstklassigt är det inte förvånande.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts