Vi har testat Canon LX-MU800Z laserprojektor!

De största fördelarna med laserprojektorer är minimalt underhåll och en kostnadseffektiv laserljuskälla.

LX-MU800Z-modell

Canon LX-MU800Z Projector

Den traditionellt utseende svarta Canon-projektorn använder en ljuskälla som produceras med den senaste lasertekniken och kan ta upp till 20000 timmar. Att använda projektorn i 15 timmar i veckan innebär en livslängd på ungefär 25 år.

Laserprojektorer avger en blå ljusstråle genom ett roterande fosforhjul för att producera gult ljus som innehåller röda och gröna komponenter. Detta ljus reflekteras sedan från projektorns bildbehandlingschip för Digital Live Processing, som projektorn överför till skärmen genom dess utgångslins.

Projektorn kan ta upplösning på 1920 x 1200, vilket ger en superskarp, balanserad färgpalett och belysning. Kontrastförhållandet är 10500: 1 och lampans ljusstyrka är 8000 lumen. Det är värt att installera i medelstora och större rum. Det är en av de tyngre projektorerna när det gäller vikt och storlek.

lx-mu800-vertikalt

LX-MU800Z är flexibelt justerbar, kan arbeta vid 110 eller 220 volt och kan installeras i valfri vinkel, vare sig vertikalt eller horisontellt. Alla avstånd från väggen krävs för att förhindra att apparaten överhettas. Den har fyra justerbara ben och kan fästas i taket på 6 punkter.

Flexibel inställning

På grund av lasertekniken finns det inget behov av filter eller ersättningslampor, så det är problemfritt och billigt att använda på lång sikt. Den har en extremt exakt linsbytesmekanism som placerar bilden precis där du vill ha den utan att behöva kontrollera projektorn. Vi kan flytta bilden upp och ner med femtio procent och höger och vänster med tio procent. Projektorn kan också korrigera vertikal 40 och 60 graders keystone-förvrängning, vilket innebär att om du inte använder projektorn i den vanliga standardplaceringsvinkeln får du fortfarande en fyrkantig, skarp och tydlig bild.

Utbytbara linser

lx_mu800z_lens

Tack vare de 8 utbytbara linserna kan projektorn användas i nästan vilken position som helst, från kortdistansprojektion, från ultravidvinkelzoom till ultralång zoom. Att växla mellan linser är säkert och enkelt, eftersom projektorns inbyggda programvara har 8 förinställda linsminnesinställningar och ljuskällan är avstängd när du byter linser för säker växling.

Projektorns menysystem är logiskt och transparent och erbjuder tre projektionslägen: Presentation, Normal, Video och sRBG, och du kan skapa dina egna inställningar. Det saknar en videoprocessor eller en separat grafikkortsplats. Förutom strömbrytaren har projektorn en strömknapp 110 och en 220 volt-knapp. Placeringen av nätsladden är också mycket omtänksam.

Trådbunden fjärrkontroll för lx-mu800z-projektor

För optimal bildkvalitet har projektorn 10 testmönster, och det finns knappar för att öppna menyn, navigera och välja ingångskälla och ändra bildförhållandet. Du kan zooma in, fokusera och skjuta linsen från kontrollpanelen, men du kan också göra det med den bakgrundsbelysta fjärrkontrollen.

lx_mu800z-tillbaka

Den har också HDMI- och DVI-D-portar, men saknar DisplayPort-ingången. Den har VGA-ingångar och -utgångar och koaxialingångar och en RS232-port för uppgraderingar och kontroll samt 3D-synkroniseringsportar. Nackdelen med projektorn är att det inte finns något kabelskydd där ledningarna kan döljas. Den har en HDBaseT-videoanslutning, men (för okomprimerad videoöverföring via Ethernet) erbjuder den inte Wifi. Fungerar med AMX-, Extron- och Crestron-kontroller. Projektorn kan manövreras oberoende utan ljudsystem eller högtalare. Det finns också 15-stifts D-Sub-kontakter och 5 BNC-komponentingångar på enheten.

Om laserprojektorer

I våra tidigare projektorprover har vi redan skrivit en artikel om de största skillnaderna mellan laserprojektorer och projektorer gjorda med traditionell teknik.

Laserprojektorer har längre livslängd, kräver minimalt underhåll och är mer kostnadseffektiva att använda, även om inköpspriset för projektorer i allmänhet är högre än för projektorer med traditionell optik. Men med laserprojektorer kan bildkvaliteten inte matcha upplösningen och klarheten som produceras av traditionella glaslinsprojektorer. Så detta är en kompromiss, alla måste själva bestämma vad som är viktigare för dem att kunna använda projektorn i många år, upp till 25 år utan fel och linsbyte, eller att genomföra en ganska hög kostnad linsbyte, men i gengäld få en riktig 3D-filmupplevelse. när du använder projektorer.

Canon LX-MU800Z – Testet

Canon LX-MU800Z-projektorn kan ställas in mycket snabbt. I presentationsläge observerades en svagt grönblå färg och en smutsig gul efter att ha bytt till normal- respektive videolägen, och uteffekten sjönk till 6140 och 5125 lumen, men färgbalansen förbättrades avsevärt, mestadels i hudtoner. Det är uppenbart att videoläget visade sig vara det mest idealiska, med rätt mängd värme, ljusgult och grönt. Det gav utmärkt fokus och ljusstyrka, fläkten var lite högljudd. Vi rekommenderar denna projektor för medelstora och större rum.

När vi testade projektorn fick vi fantastiska, balanserade, naturliga och realistiska färger, även om bildkvaliteten var lite lägre jämfört med projektorn med den traditionella glaslinsen vi testade tidigare. Kontrastförhållandet, de inhemska svarta nivåerna var också bra, och hudtonerna var nära de verkliga färgerna.

Sammanfattningsvis

På grund av dess ganska höga pris har inte alla råd med den här projektorn. Vi var nöjda med det, även om vi bland liknande premiumprojektorer föredrar JVC DLA RS3000-projektorn med en traditionell glaslins.

När du bygger hemmabiosystem, var också uppmärksam på akustiken i rummet, för oavsett dyr och utmärkt ljud- och hi-fi-utrustning som ditt biorum kommer att vara, utan rätt akustik, kommer ljudet inte att vara perfekt. Välj produkter som är speciellt utvecklade för att reparera akustiska defekter för behandling av väggar, tak, fönster eller golvytor!

Skriven av:

Róbert Polgár

Similar Posts