JVC DLA-RS3000 hemmabioprojektor testning

DLA-RS3000 är världens första 8K-hemmabioprojektor med en upplösning på 8192 x 4320, en högupplöst äkta glaslins med 100 mm diameter och en aluminiumspets.

LCOS-teknik

D-ILA eller Direct Drive Image Light Amplification är en teknik som utvecklats av JVC som ger oöverträffad bildkvalitet, naturlig färgåtergivning och klara och levande färger. Den första D-ILA-projektorn lanserades 1997, och sedan dess har denna avancerade teknik använts, vilket ger den tydligaste, skarpaste och mest exakta bilden. Detta är faktiskt en flytande kristallteknologi som skiljer sig mycket från den flytande kristallskärmen i andra produkter, dvs. LCD-teknik, eftersom den flytande kristallen som används i DLA-tekniken är kiselbaserad, LCOS-Liquid Crystal on Silicon-teknik som kombinerar fördelarna med LCD och DLP.

Bild på LCOS-teknik.

I LCOS placeras den flytande kristallen mellan en reflekterande basplatta och ett ljusöverförande skikt. Beroende på kristallens polarisation öppnas eller stängs ljusbanan som antingen reflekterar eller inte reflekteras från spegelytan. En av de viktigaste fördelarna med LCOS-teknik är att bilden den producerar är helt fri från pixelering, eftersom denna teknik ger en så hög upplösning som avståndet mellan pixlarna är minimalt. LCOS-bilder ger ett mer naturligt och jämnare utseende. Denna teknik är baserad på tre marker, de tre basfärgerna, grön, blå och röd, projiceras samtidigt. Detta förbättrar färgmättnaden och undviker den irriterande regnbågseffekten av DLP: s roterande färghjul. Den relativt korta livslängden och den dyra lampbyten kan bara vara en nackdel med LCOS-tekniken.

JVC DLA-RS3000-projektorfunktioner

JVC-DLA-RS3000-Negro-projektor

Den kraftfulla lampan på den inbyggda 4K D-ILA-projektorn har en ljusstyrka på 2200 lumen, det ursprungliga kontrastförhållandet är 100000: 1, det är tillverkat av handvalda komponenter, det finns 2 18 Gbps, HDCP 2.2-kompatibla HDMI-ingångar på enheten. Projektorn, HDR10 är kompatibel tack vare funktionen Auto Tone-Mapping.

Varumärket är DLA-RS3000

Förbättrad Clear Motion Drive och flera Pixel Control-funktioner, liksom Low Latency Mode, förbättrar ytterligare bilder och minskar distorsion. Nytt installationsläge förenklar inställningar och lagrar 10 bildinställningar. Den har också LAN, RS232, 12V Trigger-utgångar och 3D-synkron utgång.

Det ger äkta 4K-upplösning och kan troget återge alla 8,8 miljoner pixlar i 4K-innehåll. Beräknad livslängd i lågt läge är 4500 timmar. Även i lågt läge kan projektorn producera tillräckligt med ljus för en hemmabio eller auditorium.

rs-3000-projektor-8k_shift-teknik

JVC: s egen 8K Shift-teknik omvandlar ungefär 0,5 pixlar till pixlar. Även om den inte kan ta emot 8K-signaler och inte är utrustad med HDMI 2.1-ingångar kan den konvertera 4K-innehåll till 8K.

Funktioner och inställningar

Den levererar extremt rika, livfulla färger och kan enligt tillverkaren återge 100% av DCI P3 (Color Gamut) färgutrymme även när biofiltret är påslaget. En äkta glaslins ger en högupplöst bild med skarp fokus i helskärm. Kombinationen av Adaptive HDR Sound Map och Theater Optimizer eliminerar problemet med brist på ljusstyrka, eftersom den här funktionen dynamiskt mäter ljusstyrkan på HDR10-innehåll och automatiskt justerar den för bästa HD-bild. Kontrast och svarta nivåer är helt enkelt perfekta.

Att nämna en konkurrent, Sony VPL-VW915ES laserprojektor skulle lyfta fram samma 4K-upplösning, men jVC med högre kontrast och bättre optik finns till ett bättre pris. HR fungerar också bättre, men Sony kräver nästan inget underhåll eftersom det har en laserlampa. Vi skulle helt klart ta JVC 8K-projektorn ur tävlingen med seger eftersom den ger fantastiska bilder, främst tack vare förbättrad optik som ökar ljusstyrka och kontrast, vilket resulterar i mycket mer realistisk, mer naturlig färgåtergivning.

Som ett negativt kan bara några små saker nämnas. När enheten fungerar i fullläge har den visat sig vara lite högljudd. Lampans livslängd är dock begränsad och lampbyten kan vara mycket dyrt eller den projicerade bilden är begränsad.

för RS3000 kontrollpanel

Den är också kompatibel med hybridlogg-Gamma-enheten, den erbjuder trådlösa överföringsalternativ och ett 6-axligt matrisstyrsystem för 3D-visning. Ytterligare inställningar kan göras med hjälp av den automatiska kalibreringsfunktionen, sensorsonden och programvaran som tillval. Den låga fördröjningen förbättrar bilden och påskyndar operationen, vilket minskar fördröjningen för spelet eller PC-ramen. Och Motion Enchants-teknik minskar suddighet.

Kvicksilverlampan har en effekt på 265 watt, elektrisk fokus och zoom och väger 21,8 kg. Projektorns utseende är enkelt, estetik ger ingen innovation. Fjärrkontrollen har fått stilen med standard JVC-projektorer, enkel, logiskt transparent och lätt att använda.

Bildtest

Testplatsen var ett välutrustat hemmabiorum i källaren i ett familjehem.

Projektorn projicerade skarpa bilder och levande färger även under lampans ljus, men eftersom vi talar om en biograf är total mörkläggning idealisk, vilket kan lösas med tjocka, tätt vävda gardiner. När du utformar vårt hemmabiorum kan du överväga akustisk behandling av väggar och tak med ljudabsorberande och diffusorpaneler som minskar eventuella reflektioner. Om vi ​​täcker golvytorna med tjocka, tätt vävda mattor kan vi inte bara uppnå en hemtrevlig och bekväm effekt utan också förbättra akustiken med deras hjälp. Vi såg 2010 The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Trader äventyrsfilm i 3D. Projektorn levererade imponerande prestanda, svartnivån och färgerna såväl som kontrasten var felfria, med lite bullriga funktioner. Dess placering och inställningar var relativt snabba och enkla att göra utan några svårigheter alls.

Vår åsikt

Vår JVC-RS3000

JVC: s förstklassiga hemmabioprojektor är marknadens bästa projektor. Jämfört med laserprojektorer är nackdelen att lampans livslängd är begränsad och att lampbyte inte är billigt kul, laserprojektorer har praktiskt taget inga underhållskostnader, men kvaliteten på de projicerade bilderna är lägre än en JVC D-ILA-projektor med verklig glaslins eller äkta glasoptik. jämfört med. Svartnivån, kontrasten och färgerna är felfria och kan förbättras ytterligare tack vare fina justeringar. Det ger naturliga och realistiska färger och bilder, priset är ganska högt.

Skriven av Róbert Polgár