SVS SB-4000 aktivt, slutet subwoofer-test

SVS-subwoofers är inte okända för hemmabio- och musikfans. Varumärkets popularitet beror på dess exteriörkvalitet av hög kvalitet och perfekt basområde.

SB-4000-modellen

Subwoofer negro SVS-SB-4000

SB-4000 är en aktiv, sluten subwoofer med rektangulär form, med små rundningar och syns inte vid första anblicken, men den väger 46,4 kg och har en stor magnet som väger nästan 17 kg. Det robusta, mycket tjocka MDF-höljet omger glasfiber, papperskomposit, ultrastyvt membran och bred gjuten korg av aluminium nästan som rustning. Den är utrustad med ett stålskydd och gummifötter.

Luft kan röra sig genom trapetsöppningar, pendelns spole är gjord av 3-tums aluminiumtråd lindad i åtta lager. Tillverkaren kallar avböjningen XMech och tillåter en avböjning på 76,2 mm utan skada, vilket är riktigt fantastiskt.

SB-4000 är en aktiv, sluten subwoofer med rektangulär form, med små rundningar och syns inte vid första anblicken, men den väger 46,4 kg och har en stor magnet som väger nästan 17 kg. Det robusta, mycket tjocka MDF-höljet omger glasfiber, papperskomposit, ultrastyvt membran och bred gjuten korg av aluminium nästan som rustning. Den är utrustad med ett stålskydd och gummifötter.  Luft kan röra sig genom trapetsöppningar, pendelns spole är gjord av 3-tums aluminiumtråd lindad i åtta lager. Tillverkaren kallar avböjningen XMech och tillåter en avböjning på 76,2 mm utan skada, vilket är riktigt fantastiskt.

Baksidan är ganska puritanisk, med rena ingångar och utgångar på linjenivå, RCA, XLR-uttag, en huvudbrytare och ett IEC-uttag bara på den. Till skillnad från tidigare modeller av märket är subwoofern också utrustad med en skärm, som också kan styras med en liten infraröd fjärrkontroll, men kan också styras via Bluetooth via iOS eller Android på mobiltelefoner och smarta enheter via en nedladdningsbar applikation. Denna typ av kontroll verkade mycket lättare än att styra med en fjärrkontroll.

mobilapplikation-sb-4000

Det finns ett stort antal inställningar tillgängliga i menyn, till exempel volym, display off, cut lutning, eller lågpassfilter frekvensreglering … etc. Ett 3-band parametriskt EQ-kalibreringsprogram hjälper också till finjustering, frekvensöverföring från 19 till 310 Hz, sledförstärkare vid 1200 watt och “D” -klass. Det är också extremt enkelt att integrera i vårt ljudsystem tack vare inställningarna.

sb4000 fjärrkontroll

Utseendet har fått en enkel, modern kubform. Det finns en blå LED-skärm på frontpanelen som kan dämpas om du bryr dig. Om du vill ha en mer elegant design kan du också välja den blanka, pianolackerade ytan, men då måste du räkna med att alla dina fingeravtryck kan ses på den och tyvärr lägger dammet också snabbt på den blanka ytan.

Det spelar ingen roll hur mycket utrymme en sådan högpresterande subwoofer är placerad i, den kan ge bästa prestanda i rum på 20-25 kvadratmeter.

Fördelar med stängda, aktiva subwoofers

Aktiva högtalare har en inbyggd förstärkare, så de har hög prestanda och pulsliknande drift, förutom att de kräver korta kablar, vilket säkerställer att dessa förluster också minskas. Aktiva högtalare är också fördelaktiga när det gäller platsbesparing. De slutna systemhögtalarna har en helt sluten design, den stängda luften fungerar som en fjäderkraft när högtalarmembranet rör sig. Tack vare detta får vi exakta, välfångade, snäva basar. Denna typ tillhör dock den dyrare priskategorin, eftersom dess produktionskostnader också är mycket högre.

Ljud

Integrerat i ett hemmabiosystem testade vi SB-4000 subwoofern. 2015 släpptes filmen Legend på bio, så vi började testa. Vi testade subwoofern med ett par Dynaudio Confidence 60 stationära högtalare och en Denon AVC X6700 hemmabioförstärkare.

I vårt cirka 28 kvadratmeter stora hemmabiorum fann våra mätningar att rummets akustik var praktiskt taget felfri. Ägaren gjorde ett mycket grundligt jobb inom detta område när han designade och inredde biografrummet. Tryckta akustiska paneler på väggarna, liksom diffusorelement, såväl som tjockvävda, tjocka, ljudabsorberande gardiner och en sjunkande, tätt vävd matta bidrar också till den perfekta akustiken. Med hjälp av gardiner kan inte bara akustiken förbättras utan även den fullständiga mörkläggningen kan uppnås på detta sätt, vilket är en mycket viktig aspekt när det gäller ett biorum.

Vi hade ett mycket tydligt, starkt, exakt och detaljerat ljud, subwoofern kunde överföra distorsionsfria, mycket intensiva, slagverkande djup, och dynamiken var också perfekt. 2016-filmen, med Ben Afflecks Live by Night i huvudrollen, följde. Vi hade en omfattande scenscen, en rymlig och detaljerad ljudupplevelse, basarna var verkligen extremt fulla, täta och fängslande.

Vi testade också vad den här subwoofern vet inom musikområdet. Vi lyssnade på Imagine Dragons sång Monster och sedan Michael Bublés hit Feeling Good, instrumentet producerade djupa väggar som skakade väggen, det snedvrider inte heller vid hög volym. Det fyllde utrymmet mycket snyggt, och det kan till och med sägas att vi också hört intervall som vi inte hade upplevt tidigare för samma låtar. Ibland kände vi att basen var lite alltför kontrollerad och reglerad, men det skulle inte vara ett allvarligt misstag.

Slutsats
SB4000 i ett rum

SB-4000-subwoofern är en riktig tungviktsmästare, inte bara tack vare sin ganska tunga vikt utan också till de fantastiskt intensiva och muskulösa basområdena. Vi hörde ingen distorsion, det behöll det klara ljudet även vid hög volym. Nackdelen är bristen på automatisk kalibrering, även om Room EQ Wizard kan användas istället, skulle det vara bekvämare och enklare om det också hade automatiserad kalibrering. Det är mycket lättare att styra subwoofern via appen med hjälp av smarta enheter. Ibland skulle vi ha velat ha lite mer fritt flödande, ostoppbar bas eftersom SB-4000 utstrålar lite alltför kontrollerad bas, men ingen subwoofer borde ha en större brist än så.

Det utmärkta ljudet och den oförstörbara, robusta exteriördesignen, användningen av kvalitetsdelar, men höjer också priset, hör inte till den billiga priskategorin.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts