Vi har testat Neumann KH 120 aktiv studiomonitor!

Neumann KH 120 A är en aktiv studiomonitor som vi enkelt kan placera i de flesta studior på grund av dess kompakta storlek.
Den största fördelen med denna produkt är den exakta ljudåtergivningen som Neumann med rätta är stolt över. Om du vill ha studiomonitorer av hög kvalitet som levererar rikt ljud är KH 120 A ett av de bästa valen. Alla studiomonitorer är inte likadana; KH 120 A låter dig höra ljudet som du behöver det.

Märket Neumann

Neumann-företaget grundades 1928 av Georg Neumann. Kunderna känner det bäst som en tillverkare av högkvalitativa mikrofoner. 2019 lanserade de sina första hörlurar – Neumann NDH 20.

De gör alla sina produkter med kvalitet och precision. Många andra ljudföretag har gått över till att automatisera viktiga delar av sina tillverkningsprocesser. Neumann fortsätter att förlita sig på hantverk och rigorösa tester av sina produkter för att säkerställa perfekt kvalitet.

Neumann KH 120 – Specifikation

  • Typ: Aktiv
  • Strömförsörjningskonfiguration: Bi-amp
  • Frekvensområde: 52Hz till 21kHz, ± 3 dB
  • Delningsfrekvens: 2kHz, 24dB/okt
  • LF-enhet: 5,25-tums komposit sandwichkon (50 W, 80 W spets)
  • HF-enhet: 1″ kupoldiskant i titantyg (50W, 80W spets)
  • Total effekt: 100 W (180 W topp)
  • Maximal ljudtrycksnivå (SPL): 111,1 dB
  • Mått: 277 x 182 x 220 mm
  • Vikt: 6,4 kg

Funktioner

Efter år av perfektion av ljudinspelning med mikrofoner, har Neumann ställt på utmaningen att skapa en högtalarmonitor som representerar ljud så exakt som möjligt.

Neumann KH 120 är en modell av exakt tysk ljudteknik. Företaget har uppmärksammat varje liten detalj under produktionen, allt har en funktion, de har lanserat en genomtänkt och precist designad monitor.
Trots sin kompakta storlek är Neumanns KH 120 kapabel till ett fantastiskt ljud, vilket visades för oss under de första repetitionerna.

Vi kan även använda Neumann KH 120 A som subwoofer eller bakhögtalare i flerkanalssystem. Högtalarsystemet använder den senaste elektroniska och akustiska simulerings- och mättekniken. Den aktiva studiomonitorn ger låg distorsion men högfrekvent återgivning.

Bi-amped tvåvägsmonitor

KH 120 är ett tvåvägssystem med en 5,25-tums kompositsandwichkon och en 1-tums kupoldiskant i titantyg som är magnetiskt skärmad. Till högtalaren hör även två termiskt skärmade 80 W Class AB-förstärkare. Detta säkerställer stabilitet och ett säkert ljud och minimerar risken för överhettning.

Även om den ”bara” har två förstärkare är ljudet extremt klart och tydligt – kanske till och med bättre än vissa treförstärkarsystem.
Högtalarhuset är fritt från resonanser på grund av sin robusta aluminiumdesign. Ett mycket starkt metallgaller skyddar både subwoofern och diskanthögtalaren.

Matematiskt modellerad dispersion (MMD) vågledare

Neumann utrustade KH 120 med en vågledare med en matematiskt modellerad dispersion. På så sätt ger högtalarna en mer exakt ljudfördelning både horisontellt och vertikalt, och i olika rum med olika akustiska förutsättningar.

Omfånget av ljud som utstrålas horisontellt är bredare, så att du kan flytta mer utrymme i den nära lyssningspositionen utan att kompromissa med ljudkvaliteten. Dock är vertikalt ljud smalare, vilket minskar reflektioner som försämrar ljudkvaliteten, till exempel från ett bord, ett musikinstrument eller annat objekt. Av denna anledning är det extremt viktigt att högtalarna placeras på rätt höjd.

Rummens olika akustiska egenskaper påverkar ljudet allvarligt. Därför ska inte heller den akustiska behandlingen av interiörer försummas! Dessutom är studioakustiken ännu viktigare i en studio.
Du kan bara uppnå perfekt ljudinspelning eller annan musikalisk under idealiska akustiska förhållanden. Vi rekommenderar att placera djupa ljuddämpande membran på väggarna samt diffusorfronter och om studion har många glasytor rekommenderar vi att placera tjocka, täta akustikgardiner framför fönstren.

Tack vare det breda frekvensområdet kan KH 120 uppnå mycket låga nivåer – exakt 52 Hz. Av denna anledning är det osannolikt att du behöver en separat subwoofer för låga toner.
Storleken på rummet är förstås viktig när man placerar högtalarna. I allmänhet, ju större studion är, desto mer sannolikt är det att vi kommer att behöva en subwoofer för KH 120s.

Ljud

KH 120 är en av de mest ärligt klingande högtalarmonitorerna i den här prisklassen. Den levererar mycket ren och realistisk utgång tack vare sin platta frekvensöverföring och enastående basrespons.
Den har en mycket hög volym, så oroa dig inte för storleken, du kommer inte att göra dig besviken om du väljer KH 120 för din mellanstora eller lilla studio.
Större studior kan dock kräva en separat subwoofer!

KH 120 levererar utmärkt och intensivt basljud. Men beroende på studions storlek kan du behöva lägga till en subwoofer till systemet.
På grund av det helt ärliga soundet kan vi hitta fel i vårt tidigare studioarbete och mixar, som vi kommer behöva rätta till.

Dom

Denna högtalare är en av de mest populära monitorerna i hemmastudior. Ljudet är korrekt, tydligt och realistiskt.
Trots sin storlek presterar den här högtalaren bra längst ner i spektrumet. Den gör allt detta utan ansträngning, även vid högre volymer. För en större studio är det värt att försöka få basen att låta, och om vi inte är nöjda behöver vi antagligen skaffa en extra subwoofer också.
Sammantaget är Neumann KH 120 A Active Studio Monitor en produkt som vi klart rekommenderar för den bästa och mest ärliga ljudåtergivningen.

Skrivet av Róbert Polgár