Vi testade KEF LS50 Meta bokhylla högtalare!

Det brittiska märket KEF har funnits på marknaden för ljud- och hifi-produkter sedan 1961. KEF-märket står för ”Kent Engineering and Foundry”. Raymond Cooke grundade företaget.

Vid sitt jubileum lanserade KEF de ursprungliga LS50 -högtalarna 2012. Dessa stativhögtalare har varit en stor framgång, så mycket att de sedan dess har fortsatt att tillverka utan större förändringar.

Företagets ingenjörer lutar sig dock inte tillbaka, och resultatet är den fräscha LS50 Meta-högtalaren.

Byggnad och design

Metallhögtalare LS50

LS50 Metas skiljer sig inte från den ursprungliga LS50, och på många sätt är de inte exakt desamma. Meta har ett matt hus, vilket också är fördelaktigt eftersom det förhindrar fingeravtryck och damm från att synas på det,
Skåpets form och storlek är optimal och den böjda fronten är gjord av polyester i kombination med glasfiber och kalciumkarbonat-vilket skapar en imponerande styv och välkontrollerad grund för Uni-Q-teknik, vilket är företagets egen utveckling.

Några viktiga funktioner i KEF LS50 Meta:

-Maximal effekt 106dB

-Känslighet 85dB

-Frekvensöverföring 79Hz – 28kHz

-Impedans 8 ohm

-Mått (höjd) 30,2 x 20 x 27,8 cm

-Vikt 7,2 kg

KEF LS50 Meta är världens första Metamaterial-högtalare med en 12: e generationens Uni-Q-högtalare. Tvåvägs basreflexsystem.

ΚΕΦ-ΛΣ50-Meta-Spektaer-Farben

Resten av högtalarlådan är gjord av MDF, som är kraftigt förstyvad och noggrant dämpad för att minimera resonanser. LS50 Metas finns i fyra färger – vit, kolsvart, titangrå och Royal Blue Special Edition.

Den tjocka, styva högtalarboxen ger tillräcklig stabilitet. Det moderna, rena exteriören kan enkelt integreras i nästan alla rumsstilar. Det ser dekorativt och ungdomligt ut.

Den enda uppenbara förändringen från tidigare modeller var bakpanelen. Hålen i monteringsskruvarna på den främre baffeln har försvunnit, vilket ger högtalaren ett snyggare och snyggare utseende. Baffeln är gjord av DMC -förening, som tillsammans med de inre förstyvningarna minskar inre vibrationer. Tjocka MDF-brädor, tack vare CFD (Computational Fluid Dynamics) -teknologi, fördröjer turbulens och håller mellanklasserna renare.

Med hjälp av MAT-Metamaterial Absorption Technology har ett labyrintliknande system utvecklats, vilket resulterar i ett tydligare, mer naturligt, distorsionsfritt ljud.

Med hjälp av MAT klarar högtalaren framgångsrikt ljudet från baksidan av 25 mm aluminium tweeter -kupolen. I en konventionell design strömmar detta ljud vanligtvis in i kammaren bakom kupolen, där det mest absorberas av dämpningsmaterialet. Men viss ljudenergi studsar alltid av kupolen och orsakar snedvridning.

I det här fallet passerar dock det bakåtljudet genom ett system som ser ut som en plastisk cirkulär labyrint. Den är skiktad och består av 30 rör, som var och en tar en annan frekvens. KEF hävdar att efter att ha kombinerat rören registreras ett brett frekvensområde – från cirka 600 Hz och uppåt – mycket mer effektivt än med alternativa metoder. Resultatet ska bli tydligare, mindre förvrängt högt. Reflexöppningen har blivit bredare så att mer luft kan strömma in och ut. 130 mm högtalaren fästes på frontpanelen med skruvar. Både Uni-Q-membranet och den stora magneten förbättrar ljudet ytterligare.

Dessa är inte särskilt känsliga högtalare, med en märkeffekt på 85 dB / W / m, minsta impedansen är bara 3,5 ohm, så det är värt att associera dem med en högre effektförstärkare.

Metahögtalarna är bara 30 cm höga, så de är ganska kompakta i storlek, men de kanske inte behöver placeras i en bokhylla eller direkt mot väggen. De låter inte illa om vi gör det, men de kommer att låta mycket bättre om de placeras 50 cm bort i ett rum, långt bort från sidoväggarna.

Ljud

Vi testade LS50 Meta-högtalarparet i ett medelstort vardagsrum. Vi kopplade ihop högtalarna med en Denon AVR X3700H hemmabiomottagare, vilket visade sig vara ett bra beslut.
Rummets akustik, enligt våra mätningar, var idealisk, vilket berodde på Art-träspridarna placerade på väggarna och de fototryckta ljudabsorberande panelerna. Basfällor placerades i hörnen så att du inte behövde oroa dig för ekon, överdriven bas.
Det tog inte lång tid för oss att märka att LS50 var avsevärt förbättrade jämfört med sina föregångare. Även om den grundläggande ljudkaraktären inte har förändrats, har de nyare modellerna gett klarhet och subtilitet som de ursprungliga LS50 -enheterna inte kunde på denna nivå.
Vi upplevde fint, exakt och detaljerat ljud medan vi lyssnade på flera musikgenrer. När det gäller instrumentverk var de olika instrumenten väl separerbara.

Dessa kompakta högtalare, trots sin storlek, producerade förvånansvärt fylligt, respektabelt ljud.
Metamaterialteknik verkar verkligen fungera. Dessa nya KEF: er låter mycket tydligare och mer sofistikerade än tidigare, särskilt vid högre frekvenser.
Den storskaliga dynamiken hanteras väl och har stor kraft. Vid mycket höga volymer producerade de ibland en något svagare produktion, men det var inte ett allvarligt misstag.

KEFs låter jämnt och balanserat, även om det inte är möjligt att täcka bristerna i svaga inspelningar, men deras ljud försämras inte.

KEF Uni-Q-designen ser bra ut, LS50 Meta genererar en omfattande och tätt koncentrerad ton, och ljudspektrumstabiliteten är också perfekt. Basen är också ganska intensiv, förstås, alla som klamrar sig till väggkrossande, dunkande bas bör välja en annan högtalare eller skaffa en subwoofer.

Slutsats

LS50-meta-in utrymme

Vi har alltid älskat LS50, och den här nya versionen tar deras prestanda till en betydligt högre nivå. Vi tror att KEF har tagit stora framsteg med Metamaterial -teknik, och det märks omedelbart även i ljud. Dessa högtalare levererar balanserat, naturligt och klart ljud, och du kan förvänta dig störningsfri prestanda tack vare sin robusta design och interna dämpning. Vi var också nöjda med basområdena, men för slagverkande, riktigt seriös bas skulle vi föredra en mer kraftfull högtalare. För optimalt ljud är det mycket viktigt att para KEF -högtalare med en högre effektförstärkare. Vi hörde detaljerika, dynamiska och rymdfyllande ljud, vilket var en riktigt trevlig överraskning med en så kompakt högtalare.

Skrivet av Róbert Polgár