Ska vi välja en Yamaha HS7 eller en Yamaha HS8 aktiv studiomonitor?

Yamaha-märket är mycket populärt bland ljud- och hi-fi-enheter. Vi testade HS5 och HS8 tidigare, så vi var nyfikna på att se vilken typ av ljud HS7 ger jämfört med HS8-modellen. HS-serien släpptes 2005 med sin distinkta vita djupkon. Denna serie är perfekt för studiomiljöer.

Yamaha HS7

Utsidan av den 8,2 viktiga aktiva bildskärmen kännetecknas av en elegant, minimalistisk stil. Finns i svart och vitt, minimerar det styva, robusta MDF-högtalarhuset resonans och de stora magneterna ger lång livslängd. Sedan 1970 har Yamaha-högtalarnas matta vita subwoofer blivit nästan ett varumärke för varumärket. Högtalarboxens yta stöter bort damm och fingeravtryck. Tweeter är skyddad av ett rutnät. Kan också användas som en högtalare nära fältet.

Den har en effekt på 95 watt, varav subwoofern är 60 watt och diskanten är 35 watt. Frekvenssvaret är 43 Hz-30 kHz. Det finns en nivåkontroll på bildskärmens baksida, samt rumskontroll för justering av låga intervall och High Trim-funktioner för justering av diskanten. Den har 2 ingångar (TRS, XLR). Det finns dock ingen RCA-kontakt.

HS7 bakvägg

Ribbade kylflänsar placerades också på högtalarens baksida. När den är påslagen lyser Yamahas logotyp ett mjukt vitt ljus. Den förblir på plats i nästan alla storlekar, men du måste vara noga med att placera den. Det bör inte placeras för nära väggen på grund av reflektioner. Det bör vara minst 1,5 meter mellan väggen och högtalaren. I större rum kanske du vill ansluta en subwoofer om du vill höra mer kraftfull bas. Högtalarna är extremt enkla att installera. Elektromagnetiska frekvenser och radiofrekvenser orsakar störningar, så högtalaren resonerar under ett telefonsamtal, vilket är ganska obekvämt.

Ljud

Övervaka Yam.-XC7

Vi testade Yamaha-skärmen i en ljudstudio på 22 kvadratmeter. Vi hittade inget fel i studiens akustik, med hjälp av bredbandspaneler och diffusorelement samt hörnbasfällor var ljudet från studion helt perfekt. Vikten av akustisk behandling måste betonas, särskilt när det gäller en studio. Ljudet från ljudinspelningen eller ljudmixningen är perfekt endast om akustiken i det givna rummet är optimal, fri från reflektioner och snedvridningar.

Vi lyssnade först på låten Get Lucky, framförd av Daft Punk och Pharell Williams. Vi upplevde ett tydligt, balanserat ljud, och bas- och mellanhöga intervall lät också bra och passande. Noggrannhet och spatialitet kunde ha varit bättre, men vi var annars nöjda med dess prestanda.

Vi fortsatte att lyssna med hans bearbetning av Winterplay: Billie Jean. Även i det här fallet hörde vi trevliga, klara ljud med ideala mellan- och höga intervall och tät bas producerad av HS7.

Är HS7 eller HS8 rätt högtalare?

Vi har skrivit ett test på HS8-studiomonitorn tidigare, så nu hade vi inte svårt att jämföra de två högtalarna. Deras exteriördesign och prestanda är också mycket lika, men det fanns skillnader.

HS8 är större och tyngre än HS7, med mer effekt vid 120 watt. Subwoofern är också större, vilket också märks på basen. Volymen och basen på HS8 är mycket mer intensiv än HS7-modellen. Vi rekommenderar HS7 för mindre rum, men om du använder den i ett större rum rekommenderas det också att skaffa en subwoofer, eftersom högtalarens ljud inte fyller det större utrymmet och basen inte är tillräckligt slagfull. Perfekt för jazz, klassisk eller instrumental musikstilar. HS8 producerar så kraftfull bas att du kan få fantastiskt ljud även utan en subwoofer. HS7, däremot, lät trevligare och mer levande mellanklasser. Båda skärmarna visade några repor i höga intervall, men kan korrigeras med High Trim-filtret. Ibland lät de lägsta ljuden dämpas, vilket vi kunde förbättra med djupfiltret.

Sammanfattningsvis

Båda Yamaha-skärmarna är perfekta för alla storlekar. Placera den inte direkt mot väggen, placera den minst en och en halv meter från den. Basen och volymen på HS8 är ganska övertygande, så även om det är dyrare än HS7 är det definitivt värt priset! Tänk dock på att i ett obehandlat rum eller en studio kommer HS8-basutgången inte heller att vara tillräcklig!

HS7

Vikt: 8,2 kg

Frekvenssvar: 43 Hz-30 kHz

Effekt: 95 watt

-ideal för alla storlekar

-djup och tätt ljud

-mjukt, balanserat ljud

-mycket bra mellanklass

-woofer rekommenderas för percussion bas

HS8

Vikt: 10,2 kg

Frekvenssvar: 38 Hz-30 kHz

Effekt: 120 watt

-rekommenderas för alla storlekar rum

-exakt, nära output

-klart, ärligt, neutralt ljud

-intervall kan vara bättre

-slå basar, kräver ingen separat subwoofer

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts