Genelec 8050A studiomonitortest 

Vi testade nyligen Genelec 8050A-högtalarna. Vår klient, Károly Szekis hemstudio, behandlades akustiskt av vårt företag några månader tidigare, ljudabsorberande och diffusorpaneler placerades på väggar och tak, basfällor tryckta i hörnen placerades – efter en akustisk mätning – och en tätt vävd akustisk matta placerades på golvet. Rumakustiken är därmed perfekt, vilket ger en perfekt inställning för testning av Genelec-högtalare. Károly använder huvudsakligen sin studio för ljudinspelningar och ljudmixning, men vi ville få en fullständig bild av högtalarnas prestanda, så vi försökte dem också när vi tittade på en film.

Lär känna den finskgjorda studiohögtalaren!

Varumärket Genelec grundades 1978 av två barnvänliga vänner och det finska företaget har sedan dess kontinuerligt utvecklat sina produkter, främst med hänsyn till användarnas åsikter och behov.

Genelec 8050A studiomonitor

Genelec 8050A-högtalarna kombinerar det gamla och det nya. Det gjutna aluminiumhögtalarhuset – ansvarigt för styvhet – och förstärkarna och delarna är nya. MDE-höljet (Minimum Diffraction Enclosure) förbättrar frekvensen. 8050A: s robusta, satinstängda hölje och akustiskt optimerade metallgaller tål tung användning.

Dess eleganta, moderna utseende passar många. Den kännetecknas av en starkt rundad form och när det gäller elektroniken inuti består den av tre delar: strömförsörjningen, utgångsmodulen och filtren. Alla 8050A-styrenheter finns på baksidan av lådan. Ingångskänsligheten kan ställas in mellan -6 och 6 st. En annan nyhet är lågfrekvenskontrollen. Högtalarna kan placeras på ett stativ eller konsol med det medföljande Iso-Pod-systemet, vilket förhindrar ljudförvrängning och lossar högtalarna från stativets yta.

Genelec högtalarna

Högtalarna var förborrade med hål för montering på taket eller väggarna. De kan fixeras och roteras enkelt och på flera sätt. Tack vare Directivity Control Waveguide (DCW) -lösningen ger den ett mjukt, fint axiellt frekvenssvar utanför axeln. År 2005 vann det TEC-priset “Studio Monitor Technology” och 2006 MIPA-priset “Best Studio Monitor (Nearfield)”.

Några användbar information om högtalare:

-Free frekvensrespons: 38 Hz – 20 kHz (± 2 dB)
-Förstärkare effekt / kanal: Bas: 150 W, Medium: -, Diskant: 120 W
-Högtalarens mått (L x B x D): 433 x 286 x 278 mm (höjd Iso-Pod 452 mm)
-Högtalarvikt: 12,7 kg

Låt oss se hur dessa högtalare presterade under testlyssningen!

Genelec test
bilden är endast för illustration

I den lilla hemmastudion placerade vi Genelec 8050A-högtalarna på stativ och började lyssna på musik. Den första “artisten” var Queen-bandet, vi lyssnade på deras legendariska hit “Bohemian Rhapsody”. Den 6-minuters låten utforskar flera musikstilar, vilket gör den till ett perfekt val för ett högtalartest. Allt du kan säga om 8050A-högtalarna är att de helt enkelt är fantastiska! De producerade också perfekta ljud i djupa, medelstora och höga intervall. De olika musikstilarna lät vackra, tydliga. Vi upplevde ett detaljerat, rymligt ljud.
Även om ägaren Károly köpte högtalarna för ljudinspelning och ljudmixning glömde vi inte heller hemmabio, eftersom ljudmaterialet i filmerna bara kan njutas maximalt om vi får högtalare av god kvalitet.

Actionfilmen Bad Boys For Life, 2020, ägde rum under testningen. (Naturligtvis i Blue-ray-kvalitet.) Den spännande actionkomedin med Will Smith och Martin Lawrence i huvudrollen innehåller massor av ljudeffekter och bättre än bättre musik som Genelecs högtalare låter felfritt. Det fanns inga tecken på förvrängda, förvirrade ljud, ljudet av dialoger, kanoner, ljudet av sportbilarnas brusande motor och de supermusikaliska inläggen var också tydligt förstådda, detaljerade och realistiska. (Det bör också nämnas här att studiomonitorer främst är gjorda för professionella musiker, i studior där surroundljud har förbättrats med ljudabsorberande och diffusa paneler.)

För vem rekommenderar vi Genelec 8050A-högtalarna för?

Genelec 8050A högtalar

Definitivt ett utmärkt val för inspelningsstudior, professionella ändamål, ljudmixning. Den här modellen levererar verkligen felfri prestanda vid alla frekvenser och volymer. Det är också bra för efterproduktion, men den här typen gäller också i biografer, det kommer inte heller att göra filmälskare besvikna. Det givna rumets akustiska egenskaper är mycket viktiga, vi rekommenderar definitivt att du utför en akustisk mätning för att bestämma de ideala placeringspunkterna för de akustiska panelerna. De akustiska egenskaperna hos det givna rummet är mycket viktiga, vi rekommenderar definitivt att du utför en akustisk mätning för att exakt bestämma de ideala placeringspunkterna för de akustiska panelerna.

Studiostudiohögtalarna nära studio är utformade för mindre rum, där de bara fokuserar på ljudupplevelsen för musiker som sitter nära högtalarna, de bryr sig inte om reflektioner eller störningar, eftersom studiorna antagligen gick genom akustisk behandling från väggarna till taket. Om vi ​​tar hänsyn till alla dessa aspekter blir vi nöjda med ljudkvaliteten som högtalarna strålar ut.

Similar Posts