Det kan tyckas att det inte är någon stor konst att tänka ut de optimala parametrarna för gardinen. När allt kommer omkring är måtten på fönstret eller dörren givna, så det räcker med att ge dessa till en skräddare. Ja, men om man använder centimeterna på dörrarna och fönstren som grund så kommer slutresultatet nästan säkert inte att bli som man önskat. Detta gäller särskilt om gardinen inte bara har en dekorativ utan även en akustisk funktion. I dessa fall är målet att öka mängden ljudabsorption, men ändå ha de ideala dimensionerna i åtanke. Vad ska man då tänka på, för att göra ett visuellt och akustiskt perfekt val?

Förbered med ett måttband!

lezerestavolsagmeromeroszalag-300x225Skräddaren är verkligen värd att ha nära till hands eftersom det här är inte ett område där ögonmått räcker. Att vara bra på betting är gynnsamt, en smartphone-app kan vara en vinnare, och det är extraordinärt om någon alltid gissar perfekt, men att mäta korrekt faller inte i kategorin hasardspel. Så det finns ingen plats för ungefärliga värden här. Hur som helst, de flesta vill inte byta gardiner varannan vecka, så det värt att lägga energi och tid på detta. Talesättet ”Mät två gånger, skär en gång!” passar här, även om själva skärandet i många fall kommer att utföras av en professionell.

Det rekommenderas att gardinens bredd är minst två gånger fönstrets bredd, men sanningen är att det är bäst att använda en multiplikation på två och en halv. Den urbana legenden att rätt gardin är exakt lika stor som ett fönster eller en dörr är totalt felaktigt, för att bara säga en sak. Glöm det, om möjligt för alltid! Ett allvarligare misstag kan inte göras!

Vad ska man vara uppmärksam på för att få perfekt ljudabsorption?

För att gardinen, oavsett om det är en typ som är skräddarsydd för en dörr eller ett fönster, inte bara ska passa in fantastiskt bra utan även göra skillnad akustiskt, så spelar exakt dimensionering en avgörande roll. Vad rekommenderar vi? Till exempel, ju större avståndet är mellan gardinen och till exempel väggen eller dörrkarmen, desto fler ljudvågor kan det strömma ut emellan, desto mindre betydelsefull är den ljudabsorberande egenskapen. Så att låta gardinen hänga till marken är en mycket bra idé, och om möjligt sitta tätt mot väggen, och det är denna lösning vi rekommenderar, eftersom detta är det bästa sättet att maximera ljudisoleringen. Även om persienner är populära så är de inte idealiska lösningar i detta avseende. Ljud kan och kommer att flöda fritt genom hålen, så om ljudabsorption är en viktig synpunkt så ska man välja bort dem.

Den bästa lösningen är ett gardinband.

taśma-zasłona-300x169Gardinband är bra eftersom kroken som sitter på taklisten krokas bakom gardinen. Därför höjs den övre delen av gardinen med upp till 2-3 cm, vilket ger mindre luckor. Kom ihåg att ljud kan ta sig igenom även den minsta luckan, vilket minskar känslan av lugn i rummet.

Det är lämpligt att vara lite uppmärksam på tjockleken på materialet. Det är logiskt att ju tjockare materialet är desto bättre blir ljudabsorptionen. Så täta gardiner med flera skikt är definitivt en fördel, och deras vågiga fall gör dem trevliga visuellt också.

Det framgår av ovanstående att dessa modeller inte bara är exceptionellt bra val vad gäller funktionalitet. Det är inte fråga om en textil vars införskaffande är ett utmärkt beslut på ett praktiskt och akustiskt sätt, men lämnar ändå mycket utrymme för kritik estetiskt. Nej, tvärtom! De praktiska egenskaperna hos akustiskt absorberande gardiner åtföljs av estetiska egenskaper, vilket gör dem extremt attraktiva dekorativa tillbehör. En väl vald gardin kan vara av central betydelse i vilket rum som helst, eftersom den omedelbart väcker uppmärksamhet.

När och hur kan skillnaden höras?

Baserat på ovanstående är frågan bara hur ljudisolering i vardagen uppfattas? Den här frågan kan verka lite för enkel, men i en era då många människor inte ens märker bullret är det fortfarande viktigt att framhäva detaljerna. Låt oss titta på dessa på en grundläggande nivå!

Ljuddämpande gardiner kan användas på kontor, i hushåll eller till och med studios, eftersom de är utmärkta på att absorbera ljudvågor. Ljudabsorption på 20-30 decibel inte ovanligt, vilket verkligen inte är försumbart. Vi kan ofta upptäcka negativa konsekvenser i ljudförorenade miljöer: svårt att hålla uppmärksamhet uppe, koncentrationssvårigheter, orimlig trötthet, sömnsvårigheter, känsla av att vara outvilad och listan kan fortsätta länge.

Dessa symptom förekommer i nästan alla människors liv nuförtiden, men väldigt få människor vet varför. En av de mest påtagliga fördelarna med ljudabsorption är att de ovanstående symptomen antingen reduceras eller helt elimineras. Och samdigit kommer den fysiskt hörbara akustiska upplevelsen förbättras avsevärt, till exempel när man tittar på film eller lyssnar på musik.

Lägg till detta den uppenbara fördelen att akustiska gardiner är ett färgstarkt, stilrent val som klär upp rummet, så är det ingen tvekan om huruvida det är värt att ta chansen med allt det positiva som driver bort buller och förbättrar livskvaliteten. Ett modernt, trendigt, högkvalitativt dekortyg är ingen speciellt dyr investering, och kan enkelt införskaffas i alla hem.

BG

Kategorier: Blog