Apple HomePod-högtalarrecension

Altavoces Apple HomePod

Den snyggt utformade Apple HomePod-smarthögtalaren är en av Apples största innovationer de senaste åren. Används för att lyssna på musik via Apple Music-tjänsten eller för att styra olika enheter som kan styras via Apple Home-appen.

HomePod är designad för användning med andra Apple-produkter, som iPhone- och Mac-enheter, och fungerar med Apple Music. Högtalaren finns i två färger: vit och grå.

Det har varit ganska blandade recensioner om HomePod-högtalaren. Å ena sidan berömde de dess design och ljudkvalitet jämfört med andra högtalare, men kritiserades för sin brist på tredjepartsstöd och dess höga pris jämfört med andra smarta högtalare. Det har också visat sig att silikonbotten på enhetens botten ibland kan skada träytor.

Huvudfunktionerna i Apple HomePod-högtalaren:

Utmärkt ljudkvalitet tillhandahålls av högpresterande processor, bekväm musikuppspelning är möjlig med hjälp av Apple Music-tjänsten, tack vare Siri, den smarta assistenten, kan vi också styra andra delar av smarta hem. WiFi 802.11ac-stöd med MIMO-funktion är tillgänglig, HomePod är kompatibel med Apple AirPlay 2-teknik.

Ljudkvalitet

Apple HomePod trådlösa högtalare har ett enkelt men ändå praktiskt utseende. Men det viktigaste med en högtalare är ljudet. Den centrala basdrivrutinen kompletteras med sju diskanthögtalare som är logiskt placerade på det cirkulära avsnittet för att säkerställa högkvalitativ uppspelning. Dessutom har varje enhet i Apple HomePod sin egen förstärkare.

De sex mikrofonerna ger tydligt ljud som mäter högtalarens position i rummet och justerar ljudet därefter. Allt tack vare den kraftfulla Apple A8-processorn.

Apple HomePod trådlösa högtalare använder Siri, den smarta assistenten, för att kommunicera med miljön. Det är inte bara lämpligt för att spela musik, det delar också aktuella nyheter och väderrapporter med användare, växlar och beräknar växelkurser. Tack vare HomeKit-integrationen kan smarta hushållsapparater också styras.

Andra funktioner i HomePod

hemhögtalare

HomePod med 172 millimeter hög och 142 millimeter diameter har en enda sladd, ingen optisk ingång och ett uttag som till exempel finns på rivaler. Den har inte heller en Bluetooth-anslutning, men den har Bluetooth 5.0, så du kan bara skicka musik till din högtalare från en Apple-enhet. Dess cylindriska hölje är täckt med tyg. Överst finns en pekskärm där du kan justera volymen, stänga av eller välja musik och aktivera Siri.

Överst är A8-processorn som kör “Hey Siri”. Under det var den djupa mittkylaren. Det finns 6 mikrofoner och sedan 7 höga, mellanhöga högtalare på enhetens nedre halva. Tack vare modern teknik upptäcker den sin omgivning och bestämmer dess rumsliga plats, A8-chipet driver programvaran som ansvarar för ljudstrålning och ekodämpning.

A8-chipet kan upptäcka förändringar på några sekunder baserat på de emitterade och reflekterade ljudvågorna, och enheten svarar nästan direkt genom att generera vågor av varierande intensitet, vilket ger utmärkt ljudkvalitet var som helst i rummet.

HomePod kan placeras var som helst, den mäter automatiskt rummet och gör inställningar för att få bästa möjliga ljud. Förvänta dig inte en bred scenbild från den här högtalaren, men den kan leva och tydliga ljud. Musiken fyller utrymmet jämnt överallt, så vi hör musiken på samma sätt längst bort. Siri kan höra oss även när vi är långt borta eller bara lyssnar på musik högt.

HomePod-inställningar

HomePod kan inte installeras eller konfigureras utan en iOS-enhet. Det betyder att du behöver en iPhone eller iPad med iOS 11.2.5 eller senare för att ansluta till ditt lokala Wi-Fi-nätverk.

Siri

Siri-applikation

Siri-assistenten kan inte sägas vara alltför smart, ännu dummare jämfört med iPhone. Så länge vi bara vill styra vår musik eller våra HomeKit-enheter finns det inga problem

HomeKit

Du kan använda HomePod för att styra dina HomeKit-enheter, men den här funktionen har också sina begränsningar. Det finns till exempel inga konfigurerbara rutinåtgärder som hos Amazon.

Ljud

För att högtalarna ska låta bra är det viktigt att förbättra akustiken i rummen. HomePod testades i ett mindre rum där ljudet ännu inte är riktigt. Några basljuddämpande paneler med trämembran har placerats på väggarna, men några fler diffusorer kommer att behövas för perfekt akustik. Diffusorer ska placeras vid de primära reflektionspunkterna för att sprida ljuden jämnt i alla riktningar i rymden. Genom att enbart fokusera på ljudabsorption kan vi överdämpa rummet, vilket resulterar i ett obehagligt ljud.

Jämfört med andra högtalare med liknande pris och kategori överträffar HomePods ljud långt sina konkurrenter. Det slår också liknande typer av produkter från andra märken när det gäller ljudbilden som fyller rummet. De höga intervallerna var stora, de djupa tonerna var intensiva och högljudda, tillräckligt kraftiga. Det gav en realistisk och ren produkt. Ljudet var överraskande rikt på detaljer, med varje instrument väl avskilt.

Tyvärr har HomePod dock också sina nackdelar. En är dess ganska lilla storlek, vilket är en ganska stor nackdel när det gäller ljud. Jack, optisk ingång och Bluetooth-anslutning saknas mycket, eftersom den inte kan anslutas till en TV eller skivspelare. Detta är en allvarlig brist.

Det verkar mycket tyngre än det ser ut, och det beror på att det har många högtalare. Den levereras med 1 subwoofer och 7 diskanthögtalare, var och en med sin egen förstärkare, och enheten är också utrustad med sex mikrofoner.

Som tidigare nämnts kan Apple HomePod lämna ett vitt märke när det placeras på dyrare träytor. Det spelar ingen roll var du placerar högtalaren, eftersom vibrationer vid djupare bas kan vara ett problem mellan silikonbotten och träet. Kanske är det bäst att placera den mot väggen så att du kan njuta av det breda ljudutrymmet. Ibland verkade ljudet lite bullrigt, men det ger fortfarande de bästa ljuden jämfört med liknande högtalare. Amazon Echo, eller Sonos One, är mycket lättare att integrera och ställa in, men deras ljud ligger efter Apple HomePod.

Amazon Echo är uppenbarligen den svagaste av de tre när det gäller ljudkvalitet, men det är inte okänt. Sonos One har nu bättre ljudkvalitet, men ljudfältet är mindre omfattande.

Tack vare AirPlay 2 kan du ansluta två HomePods för att få stereoljud eller lägga till högtalare från andra märken. Exempel på AirPlay 2-kompatibla högtalare inkluderar Sonos Playbase, Sonos Beam, Sonos One (dessa högtalare har vi testat tidigare) och Sonos Play: 5, samt Bang & Olufsen, Libratone och Naim-högtalare.

Slutsats

Bland de smarta högtalarna sticker denna högtalare ut när det gäller ljudkvalitet. Vi hade överraskande detaljer, kraftfull bas och tydliga, livliga toppar. Det fyller rummet snyggt. Tyvärr har Apple begränsat sin användning och fungerar bara med iOs. Den kan inte anslutas till en TV eller musikspelare. Stereoljudet var inte heller bra, och HomePod var en besvikelse inom detta område. Vi upplevde en fördröjning mellan ljudet från de två högtalarna, så enheten måste stoppas igen och startas om flera gånger.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts