Yamaha A-S301 stereo receiver recension

Yamaha använde Top-Art-teknik vid tillverkningen av förstärkaren, vilket innebär en symmetrisk design. Detta resulterar i mycket högre signaltydlighet, brus och distorsionsfritt ljud. Tack vare ART-tekniken är även vibrationsdämpningen optimal.
Yamaha A-S301 utlovar ett fylligt ljud till ett relativt överkomligt pris.

Stereomottagare

Stereomottagare använder i allmänhet enklare omkopplingstekniker och kortare signalvägar än flerkanaliga hemmabiomottagare. Beroende på mottagarnas komplexitet kan signalen gå igenom flera kretsar, vilket försämrar kvaliteten. När det gäller stereomottagare ligger ett av huvudfokuserna på de korta signalvägarna, eftersom detta minskar risken för ljudförsämring. När man väljer stereoreceiver är det viktigt att få så mycket som möjligt utrustat med färre extrafunktioner och inte titta på uteffekten utan på värdet av den förbrukade effekten!

Så innan du köper en mottagare, tänk noga på vad du vill använda den till i första hand. En stereoreceiver kan räcka för hemunderhållning och lyssna på musik, men det kan vara mer praktiskt att skaffa en flerkanals hemmabioreceiver för en biograf.

Design

Somos bortabrännare Yamaha A-S301

A-S301 är tjock, robust i designen och verkar ha använt kvalitetsdelar i tillverkningen.
Frontpanelen har en volym, ingångsväljare och strömknapp, samt en hörlursutgång, A/B-högtalarval och en knapp för att slå på Yamaha Pure Direct-läget. A-S301 använder också en volymkontroll som justerar till önskad volym. Detta kontrollerar också balansen mellan låg- och högfrekventa ljud, vilket ger ett komplett utbud av ljud vid vilken volym som helst.

Funktioner hos Yamaha A-S301

A-S301-mottagaren har en effekt på 60 watt per kanal, antalet kanaler är 2,1. Utrustad med 2 högtalarutgångar och 1 subwooferutgång. Mått: 435 mm bred x 151 mm hög x 387 mm djup, väger 9 kg. Även om prestandan inte är den mest muskulösa, men helt lämplig för vanlig, genomsnittlig användning.

Förutom ett antal analoga RCA-ingångar har A-S301 digital, en koaxial och en optisk anslutning samt en inbyggd phonoingång för skivspelare. Dessa finns alla på baksidan av förstärkaren, såväl som förstärkarens två högtalarkontakter och subwooferutgångar, en 5V DC USB-strömkontakt och valknappar för hög eller låg impedans, och Yamahas tidsinställda standbyläge på och av.

Tack vare YBA-11-funktionen kan du streama musik trådlöst från en mobiltelefon eller PC med Bluetooth-anslutning.

Telecomando A-S301

Även om det är lite lätt kan vi inte ha för många klagomål på fjärrkontrollen.
Auto Power Standby-funktionen känner av när mottagaren inte används under en längre tid (ca 8 timmar) och växlar automatiskt till standbyläge.

Testa

Vi testade mottagaren i ett mindre rum, ihopkopplat med Q Acoustics 3020i bokhylla högtalare. Rummet har nyligen renoverats så akustiken var inte riktigt perfekt än.
Rummet var ganska ekat på grund av de släta, tomma väggarna och taket. Flera akustiska paneler kommer att krävas för optimalt ljud. Vi rekommenderar bredbandsljudpaneler, dubbla lädermembranpaneler och diffusorer för väggar och tak. Vi har föreslagit en akustikmatta för golvet, som också förbättrar mycket i akustiken.

Även de bästa mottagarna och högtalarna låter bara om vi eliminerar de akustiska problemen i rummet. Man måste också se till att inte överdämpa rummen, för utan basar blir resultatet inte perfekt. Det är värt att anförtro akustiska specialister akustisk mätning och design.

Under Yamahas receivertest fann vi att mellanregisterna var särskilt starka, med ljud av behaglig värme som möjliggjorde extremt njutbar, lättlyssning. Höga frekvenser är mindre mjuka och subtila än dyrare mottagare.
Mottagaren kännetecknas av ett jämnt, balanserat, intensivt ljud, neutrala nedre ändar och starka djup.
Dynamiken i mottagaren är också idealisk, även om momentum och rytm ibland saknades under testning. Stereoeffekten är inte alltid den mest optimala, men den är ett utmärkt val för en nybörjarreceiver.
Även vid hög volym bibehölls klarheten i ljuden. Vi saknade lite känsla för detaljer, men det var inte så farligt.

Slutsats

Även om Onkyo A-9010-receivern visade sig vara bättre i vissa avseenden än denna stereoreceiver, är den fortfarande en värdig rival. Receivern har en robust, stabil design, balanserat och klart ljud och ordentlig dynamik. Jämfört med att vara prisvärd använder den också Yamahas Top-Art-teknik, som är ansvarig för att förbättra ljudet. Detaljerna och farten är inte perfekt, men i denna kategori finns en helt korrekt och behagligt klingande mottagare.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts