Bowers & Wilkins Formation Wedge-högtalarrecension

Bowers och Wilkins historia går tillbaka till 1960-talet. Populariteten hos det engelska företaget har varit obruten sedan starten. Nautilus-serien, som består av högkvalitativa högtalarmodeller, lanserades på 1990-talet och gynnas fortfarande av många ljud- och hi-fi-fans fram till i dag. IPads, smartphones, dök upp på 2000-talet, så tillverkaren utvecklade en ny typ av modell, denna ikoniska Zeppelin-modell. Denna talare har vunnit flera priser. Formation-serien lanserades 2019 och revolutionerande innovationer inom trådlösa ljudsystem och design tillämpades också.

Formation Wedge

Bowers-och-Wilkins-formation-Wedge-Noir

Tack vare sin extrema stil skiljer sig Bowers och Wilkins bärbara Bluetooth-högtalare ganska från produkter i liknande kategorier. Den elliptiska formenheten kan också skapa ett ljudsystem med flera rum, så till exempel kan Bowers och Wilkins Formation Duo paras ihop med aktiva stereohögtalare. Det ovanliga utseendet kan dela upp kunderna. Det finns de för vilka detta redan är en alltför modern och abstrakt form, men samtidigt finns det de som bara letar efter något nytt, modernt jämfört med de vanliga formerna.

Kilingångar

Wedge-högtalaren har varken analoga eller digitala ingångar. Den har en RJ45 Ethernet- och USB-port och stöder också trådlösa Airplay 2-, Spotify- och Roon-applikationer samt aptX HD Bluetooth-anslutning. Roon är programvara för musikspelare som är kompatibel med Mac, Windows, Android eller iOs och är definitivt värt att använda. Stereoljudsystemet är utrustat med två 2,5 cm dome diskanthögtalare, två 9 cm FST-centerhögtalare och en 15 cm 80 W subwoofer, de andra högtalarna drivs av en dedikerad digital förstärkare på 40 Watt. Tack vare Mesh-nätverket är multirumssystemet korrekt och stabilt. Den kan också bearbeta 96 kHz / 24-bitars ljudbehandling, även trådlöst.

Kontrollpanel BW-TRÄNING

På toppen av den fina lilla enheten finns några ljusbelysta kontroller som du kan styra med beröring. Vi kan styra volymen och uppspelningsfunktionerna härifrån. Det bärbara formationsfrekvenssvaret ligger mellan 35 Hz och 28 kHz. den har en total effekt på 240 watt och mått: 23 cm hög och väger 6,5 kg. Finns i svart och vitt, de svarta modellerna har en glittrig front och en randig, trämönstrad rygg.

Bakom scenen

Bakom de 120 graders inbyggda högtalarna är en böjd bakplatta. Wedgen kan till och med på grund av sin form placeras i ett hörn, vilket definitivt är fördelaktigt eftersom det gör att vi kan få bättre bas. Det fyller utrymmet mycket bra, även i små rum, men om vi placerar det i ett rum som är för litet, låt oss ta en titt på var du ska placera det så att det inte dominerar rummet för mycket. Den gratis nedladdningsbara Bowers Home-appen är också mycket användbar för den här högtalaren, en grundläggande EQ-kontroll är också möjlig. Det fungerar också väldigt bra med hem-wifi, men kan ändå användas oberoende. Alla förstärkare är klass ”D”.

Ljud

Hörn i hörnet

Wedge-högtalaren har testats på flera platser. Vi testade det främst när vi lyssnade på musik. Vi lyssnade till 220 KIDs nuvarande hit, Gracey- I Don’t Need Love, till att börja med i en relativt liten studio där akustiken inte är helt perfekt ännu. Väggarna är för nära varandra så att reflektioner kan orsaka ett akustiskt problem. Den lilla högtalaren gav ett överraskande klart och intensivt ljud. Vi upplevde ganska exakt, levande, snäv diskant och fin mellanregister, även om de höga intervallen ibland var lite för påträngande och skarpa, men vi kanske har hört det på grund av de ogynnsamma akustiska förhållandena.

Vi flyttade sedan högtalaren till ett något större område. Till ett kontor där å andra sidan redan har uppmärksammats på ljudisolering av väggar, tak och till och med fönster med olika akustiska element. Bowers och Wilkins presterade också bra här. Vi hade inga problem med noggrannhet och tydlighet och vi hittade inte ens något att klaga på i detalj. Basen var redan mycket högre här än i föregående rum med dålig akustik, men vi kunde ha tålt mer kraft. Men när det gäller nedladdningsbara ljudfiler som kan laddas ner på en enhet av denna storlek och prestanda är det inte så förvånande, men enheten har fungerat mycket övertygande. Vi fortsatte att testa med låten Deep Purple Hush. I höga toner upplevde vi också ibland överdriven livlighet också här. Vi upplevde ingen distorsion när vi lyssnade utomhus eller vid högre volym. Men basens intensitet saknade ännu mer utomhus.

Dom

Formation Wedge-modellens speciella utseende kanske inte vinner allas smak och priset är inte heller billigt, men märket Bowers och Wilkins garanterar utmärkt kvalitet och perfekt ljud. Vi upplevde en bred scenbild, utmärkt stereoeffekt, detaljerat, tydligt och exakt ljud. Vi hörde mycket trevligt, balanserat mellanområde, men diskanten var ofta för levande och basområdena var inte tillräckligt starka och dynamiken var långt ifrån perfekt, det fanns fortfarande utrymme för förbättringar. Vi saknade Chromecast-supporten lite, och låt oss bara säga att enheten endast finns i två färger. Vi har upptäckt att det finns en ljudsignalfördröjning när du använder Bluetooth eller Airplay, så vi rekommenderar inte att du använder den som högtalare för din smartphone. Det tog högtalaren lite tid efter att musiken började låta snygg, ren och balanserad. För den som gillar extrem design och älskar högkvalitativa delar, är den här bärbara högtalaren säkerligen ett bra köp.

I detta prisklass, eller till och med billigare, Bluetooth, trådlösa ljudsystem inkluderar även märken med mycket bättre prestanda och ljudkvalitet. Såsom Marshall Woburn II Bluetooth, eller Denon Envaya DSB-250bt eller till och med JBL Boombox-högtalaren, som är mycket billigare men samtidigt kapabla till ljudkvalitet.

Skriven av Róbert Polgár