Hemmabio i vårt hem

Fler och fler hem har filmrum. Företag som tillverkar video- och audioutrustning utvecklar ständigt sina produkter och lanserar nyare modeller för att möta behoven hos hemmabioägare.

Vi kan skapa ett filmrum nästan var som helst, men det finns några viktiga saker att tänka på när du skapar ett filmrum.

Hur kommer vi igång med att skapa vårt filmrum?

1., Den första och viktigaste uppgiften är att optimera rumsakustiken!

Även om vi får de tekniskt bästa, mest moderna produkterna kommer vi inte att vara nöjda med ljudet under ogynnsamma akustiska förhållanden.

Om vi har tur har vi möjlighet att ta hänsyn till de akustiska aspekterna när vi designar och bygger rummet. Vi kan bygga hus med bra akustik i rummen genom att använda byggmaterial med ljudisolerande egenskaper, samt tvåglasfönster.

Men man kan även förbättra rumsakustiken i efterhand.

Rumsakustiken påverkas också av rummets form och placering, väggar och beläggningar på tak och golv. Väggar, tak, glasytor och kakel reflekterar ljud och skapar eko. Liknande effekt har klinkers och många parkettgolv. Man bör isolera väggarna och taket. Gipsskivor, ljudisolerande tapeter samt undertak kan förbättra ljudet i rummet något. Möbler och andra tillbehör kan också absorbera ljud, men mest bara i de höga frekvensområdena. Professionella akustikprodukter behövs för att på ett bra sätt absorbera och kontrollera låga ljudvågor som skapar eko.

För akustiska ändamål är tjockare, tätare, tyngre porösa material lämpliga, så glöm inte väggpaneler av papp, skum eller stålull!

Blogginlägg om hur man skapar en hemmabio i vårt hus

Ljudabsorberande väggpaneler, diffusors och basfällor i hörnen kan förbättra rummets akustik avsevärt.

Placera täta, tjocka ljudgardiner framför fönster eller dörrar. Dessa hemtextilier minskar inte bara buller utifrån, de har även ljudabsorberande egenskaper.

Lägg ljuddämpande mattor på golvytan för perfekta resultat.

Den bästa lösningen för att behandla rummet är att be en expert om råd och att göra en mätning. På så sätt kan man bestämma exakt var, hur mycket och vilken typ av akustikprodukt man ska använda.

2., Kvalitetsljud och ljudsystem

Ett brett utbud av högtalare, subwoofers och hemmabioförstärkare finns tillgängligt för kunderna. Beroende på vår ekonomi kan vi välja mellan utrustning inom olika prisklasser. Det är värt att köpa enheter av högsta kvalitet, men det är inte alltid den dyraste hi-fi-enheten som är den bästa. Om du inte vill bli besviken på ljudet, skaffa åtminstone produkter i mellanklassen.

Ta reda på så mycket som du kan, läs igenom produkttester innan du köper hi-fi-utrustning.

Surroundeffekten blir riktigt bra med ett 5.1-ljudsystem, så det är vad vi ska satsa på.

3., Placering av högtalarna

Hur högtalarna är placerade, deras avstånd från varandra och från lyssningspositionen spelar stor roll ljudmässigt. Håll högtalarna på ungefär samma avstånd från varandra och placera dem inte direkt mot väggen eller i hörnet. Om din biograf låter optimalt, prova flera placeringsalternativ för högtalarna för att hitta det perfekta ljudet.

4., Lämplig mörkläggning

Akustikgardiner i biosalongen.

Vi kan bara uppleva den perfekta filmupplevelsen om vi uppnår perfekt mörkläggning. Detta kräver mörkläggningsgardiner. Akustikgardiner kan även användas som mörkläggningsgardiner på grund av deras tjocklek och täta tyg. De kan utesluta ljus upp till 100 % om tjockleken är tillräcklig. På så sätt får vi känslan att vi är på en riktig biograf.

5., Biorumsutrustning

Biorummet kan göras bekvämt med fåtöljer och soffor. Det är bäst att använda mörkare färger på väggar och golv. Vi kan ytterligare förhöja biostämningen med affischer på våra favoritskådespelare och filmer. Dessa kan till och med vara foton och affischer tryckta på ljudabsorberande paneler. På så sätt fungerar de inte bara som ett dekorativt element, utan förbättrar också akustiken.

6., Perfekt visuell värld

LCD-TV och projektorer har sina för- och nackdelar, och alla måste själva bestämma vilken ljudenhet som är det bästa valet till dem. Det är viktigt att anpassa skärmens eller dukens storlek och upplösning till rummets storlek om man vill ha den bästa möjliga visuella upplevelsen.

7., Lämplig belysning

hemmabio luci

Trådlös, smart belysning är bäst på biografer, så du slipper krångla med extra kablar och kan justera belysningen på ett bekvämt sätt.

8., Kabelarrangemang

Att ordna och dra kablarna på rätt sätt är också mycket viktigt på bio. Med hjälp av kabelkanaler kan vi ha ordning på en hel del kablar. Om möjligt ska kablarna dras i taket eller bakom väggbeklädnaden. Glöm inte överspänningsskydd vid strömavbrott!

9., Trådlösa anslutningar

De flesta smarta enheter vi installerar när vi bygger ett hemmabiosystem har trådlös Wi-Fi-anslutning. Därför är det viktigt att välja rätt Wi-Fi-anslutning till vår biograf. Vid behov kan man till och med skaffa en Wi-fi-signalförstärkare för att undvika problem på grund av dålig signalstyrka.

10., Ordning är viktigt

Förutom fåtöljer ska vi inte ha för mycket möbler på biograferna, bara för den tekniska utrustningen. Men vi behöver kanske också hyllor för filmer, dvd-skivor och annat så att vi kan hålla ordning och reda.

Det är uppenbart att en dyr tv och några högtalare inte räcker för att göra ett biorum. Tänk igenom allt noggrant och skapa den perfekta filmupplevelsen!

BG

Similar Posts