Vi har testat Yamaha RX-V581 av-mottagare!

Mottagare utanför Yamaha RX V581-kretsen

Yamaha RX-serien V581-modellen har två par högtalarutgångar jämfört med sin föregångare, annars är antalet analoga och digitala utgångar och ingångar samma som den tidigare typen, förutom subwooferkontakterna, av vilka det finns 2 parallella förstärkare på mottagare. så RX-V581 hanterar de två plug-in-subwoofrarna synkroniserat med varandra, liknande andra tillverkares 7.2-mottagare. HDMI-kontakter är 4K-kompatibla, 3D, CEC, HDR, HDCP 2.2, 3D, CEC, BT.2020 färgutrymme, 21: 9 bildformat, ARC-stöd. För en 7,2-kanals hemmabioförstärkare är de 4 ingångarna inte för många.

Yamaha MusicCast-applikation

Med hjälp av MusicCast kan av-mottagaren anslutas till ett hemnätverk tillsammans med andra Yamaha-enheter, så att musik kan streamas i alla rum i lägenheten. Detta kräver nedladdning av MusicCast-appen och kan redan kontrolleras med en mobiltelefon, en mobil enhet. Det finns en annan applikation som kan laddas ner till en mobiltelefon, det här är AV-kontrollen som ersätter fjärrkontrollen. Förstärkaren har också WiFi, AirPlay, Bluetooth-anslutningar. Med Bluetooth dubbelriktad dataöverföring kan du också strömma från en mobil enhet och para ihop hörlurar med förstärkaren. Från ditt hemnätverk kan du komma åt delad musik på din PC eller NAS och du kan också komma åt onlinetjänster från Internet, till exempel: vTuner Net Radio, Spotify, Pandora.

För RX-V581 av-mottagare utförs ljudavkodning av Burr-Brown DAC med en upplösning på 192 kHz / 24 bitar per kanal. Den kan avkoda alla ljudspår av musik (CD, SACD) och video (DVD, Blu-ray) och stöder även uppspelning av olika filformat. Lossless (MP3, WMA, etc.) och lossless (FLAC, AIFF, ALAC) -format är inte heller ett problem för förstärkaren. Yamaha-mottagaren har 17 ljudförbättrande DSP-program, förlust av komprimeringsmusik förbättras av Compressed Music Enhancer, Virtual Cinema DSP och Virtual Cinema Front-inställningar simulerar de bakre högtalarna, vilket är mycket fördelaktigt om det inte finns tillräckligt med utrymme i rummet för att placera högtalarna lyssnarpositionen. I det här fallet försöker förstärkaren justera surroundljudet med de främre högtalarna.

Design

rx-v581-titan

Enhetens konstruktion är solid och avslöjar hög kvalitet. Enheten har en fin, elegant design. De digitala och analoga kretsarna är försedda med en oberoende strömförsörjning, vilket är viktigt så att de digitala signalerna inte stör de analoga stegen. Effektförstärkarna har en begränsad design och tack vare Anti Vibration Technology har kylflänsarna vibrationsdämpning. När den drivs av två kanaler samtidigt med en belastning på 6 ohm, har förstärkaren kapacitet på 80 watt, vilket är perfekt för användning i ett medelstort rum.

Dolby Atmos och DTS: X-format stöds också. Hittills har nästan alla förstärkare som testats krävt en firmwareuppdatering för att göra enheten DTS: X-kompatibel, den här mottagaren har den här funktionen som standard.

Rumakustisk korrigering utförs av kalibreringsprogrammet YPAO för mätmikrofon. När du justerar högtalarna kan endast ett “overhead” -alternativ väljas, vilket innebär att denna inställning endast gäller för området ovanför lyssningspositionen. Enheterna från andra märken erbjuder dock flera justeringsalternativ, till exempel positionerna ”övre fram”, ”övre mitt” eller ”övre bak”, vilket underlättar placeringen och integreringen av högtalarna avsevärt.

Ljud från Yamaha RX-V581

När vi lyssnade på MP3-musik var vi inte helt nöjda, på något sätt inte den riktiga saken som RX-V581 producerade inom detta område. Bortsett från det levererar dock Yamaha-mottagaren dynamisk, välpresterad prestanda med tillräcklig kraft, både i musik och när du tittar på film. Bas- och ljudeffekterna låter väldigt övertygande, vilket är ett viktigt övervägande för hemmabioägare. Naturligtvis kan ljudet av musik och filmer bara vara optimalt med rätt akustik! Var noga med att ta hänsyn till akustiken i rummet när du utformar hemmabiorum! Testet ägde rum i ett större biografrum i källaren med ljudabsorberande paneler tryckta på väggarna och diffusorpaneler. Akustiska mattor har placerats på stengolvet, vilket på grund av sin höga densitet och tjocklek avsevärt bidrar till den perfekta akustiken i rummet. Vi parade ihop Yamaha-mottagaren med ett par Definitive Technology D15-högtalare och en JTR Captivator RS1-subwoofer.

bakre panelmodell rx-v581

Nackdelarna är de få HDMI-ingångarna (Denon och Pioneer erbjuder sju till åtta HDMI-ingångar och minst två utgångar som standard till detta pris), den alltför enkla grafikmenyn och mediespelarprogrammet av dålig kvalitet och det faktum att Integrating Dolby Atmos högtalarna är inte alls flexibla.

Om vi ​​skulle jämföra det med en produkt från ett annat märke skulle vi nämna Denon AVR-X2300W som ett exempel. Yamaha RX-V581 är inte lika exakt som Denon AVR-X2300W.

För Yamaha är mellanklassen inte bra och fast nog jämfört med Denon. Denons dynamik och höjning inom musikområdet överträffar verkligen Yamaha.

På plussidan är alla HDMI-anslutningar Ultra HD 4K / 60p och HDR-kompatibla. De är också HDCP 2.2-certifierade, vilket innebär att 4K Blu-ray-skivor och källor kan spelas utan problem.

Fjärrkontrollen på RX-V581 är väldigt lyhörd, lyhörd, men appen Yamaha AV Controller – gratis att ladda ner – gör det mycket enklare att göra inställningar.

Slutsats

Dess sofistikerade utseende och eleganta design kommer att gillas av många. Dynamiken, detaljerna, bas- och ljudeffekterna är extremt övertygande. Av-mottagaren är DTS: X-kompatibel, vilket är en stor fördel jämfört med konkurrenterna, liksom dess överkomliga pris. Antalet ingångar visade sig vara något litet, installationen av Dolby Atmos takhögtalare är inte tillräckligt flexibel.

Skriven av Róbert Polgár