Yamaha HS5 studiomonitor recension

Monitor Yamaha-HS5

Yamaha HS5 är den minsta högtalaren i HS-serien från den japanska tillverkaren. Varumärkets popularitet är obruten bland hobbyljudfans och professionella ljudtekniker. Vi har testat Yamaha HS8-studiomonitorn tidigare, HS5 kan se ut som den lillebror till HS8.

Fräsch och snygg design

Yamaha HS5 bakpanel

Från första stund gillade jag högtalarens rena, trevliga design. Monotonin i den svarta lådan bryts av den vita subwooferkonen, under vilken Yamaha-logotypen lyser när den slås på. Den mycket ungdomliga dekorativa skärmen ser bra ut i alla rum eller studior. Men dess lilla storlek betyder inte att materialet var gles under högtalarnas produktion. Högtalarboxen är gjord av MDF-kort, vilket garanterar styrka och stabilitet. Yamaha HS5 är en bärbar basreflexhögtalare som kanske inte låter alltför lovande för många vid första hörseln. Detta är förståeligt, eftersom resonans vanligtvis är ett problem med bärbara bildskärmar. En ytterligare nackdel är att de lägre frekvenserna talar mindre tydligt. Yamaha hade detta i åtanke när HS5 designades, så det verkligt stabila, robusta, resonansfria huset eliminerar detta problem.

Lite information om HS5

Yamaha HS5 motorskärm

HS5 är utrustad med två förstärkare, subwoofern drivs av en 45 Watt och diskanten med en 25 W-förstärkare. Frekvensöverföringen är 74-24 kHz. Högtalaren har 2 balanserade XLR- och TRS-ingångar, vilket inte är det mest praktiska, eftersom även de flesta DJ-ljudenheter på ingångsnivå erbjuder RCA-anslutning. Med hjälp av rumskontrollen på bakpanelen kan vi korrigera de akustiska bristerna i det givna rummet. High Trim-filtret kan användas för att justera högre intervall. Högtalarna kan också monteras på en vägg. Det är viktigt att placera bildskärmarna minst 5 meter från väggen, om rumsfunktionerna tillåter det.

Liten och inte tillräckligt stark!

Ljudet från Yamahas minsta studioskärm lämnar något att önska. Vi tyckte att mellanområdena var kanske det mest problematiska. På grund av mittfrekvenssvaret kan vi uppleva ett “ihåligt” ljud. Höga toner lät å andra sidan snyggt, naturligt och skarpt, men High Trim-filtret är användbart för hantering av höga intervall.

Här är basen, var är basen?!

Basområdet är nästan obefintligt för denna högtalare. Den lilla storleken på HS5 kan också bidra till detta, så en extra subwoofer är viktig om du också vill höra djupa. I akustiskt obehandlade rum kan denna nackdel också bli en fördel eftersom den förstärker basen i obehandlade rum. Ljudtekniker är inte rädda för bristen på basljud, det är absolut lämpligt för blandning och blandning.

Låt oss höra!

Vi började testa högtalaren med Pinkens sång: “Vad sägs om oss”, hon är en av de mest kända och mest framgångsrika sångarna. Vi tog testet i en liten studio för ljudblandning i Dunaújváros. Akustiken i studion var felfri, väggarna och taket behandlades med väggpaneler. När vi lyssnade på Pink’s hit intensifierades bristen på djupa ljud i rummet med perfekt akustik. Vi var dock nöjda med diskanten. Scenbilden var bred och rik på detaljer. Ed Sheerans underbara sång “Perfect” spelades på en akustisk gitarr den här gången. Det utmärkta ljudet av den akustiska musiken kom oss som en trevlig överraskning. Yamaha-skärmen producerade en detaljerad och harmonisk musikupplevelse. Vi fortsatte repetitionen med en helt ny hit. Vi har laddat ner melodin från Kygo – Tina Turner “Vad har kärlek att göra med det”. Detaljen och den breda scenbilden var också här, vi upplevde också brist på bas, men totalt sett hörde vi tydliga ljud.

Vår åsikt

Yamaha HS5 liten, bärbar studiomonitor rekommenderas främst för ljudblandning. Vi rekommenderar det också för mindre rum, det kan också användas som en lokal högtalare.

Fördelar:

-trevligt, skarpt och klart högt intervall

-detaljerad scenbild -pressivt, resonansfritt hus

-liten storlek

– fräsch, snygg design

– 2 förstärkare

-rimligt pris

-förstärker basen i rum med ogynnsam akustik

Nackdelar:

-basområdet är väldigt svagt

-medelljuden är för intensiva

-kablar ingår inte i högtalarna

För de som gillar mer kraftfull bas, välj inte HS5!

Similar Posts