Kan akustisk behandling ersättas med en elektronisk apparat?

Vi gjorde ett test! Vi bestämde oss för att ta en mini DSP och se vad den kan göra. Den kinesiska tillverkarens produkt är inte billig, så vi körde testet med ganska höga förväntningar. Förutom att testa enheten i sig hade vi naturligtvis som avsikt att ta reda på om den högteknologiska bakgrunden räcker för att organisera akustiken i rummet? Intressant fråga eller hur? Den goda nyheten är att vi har hittat svaret!

Först försökte jag, som alla andra, snåla på akustiken. För akustik är inte lika påtaglig som en bra högtalare. Så det verkade lättare att köpa ett program för att kontrollera ljudtonen.

Varför skriver jag kontrollera ljudtonen?

För i själva verket kan vilket EQ-program som helst bara justera ljudtryckets frekvens och ljudets tidsförskjutning. Därför uppstod frågan om vad den skulle kunna åstadkomma om jag använde den i ett utrymme med tomma väggar. Eller med väggabsorbenter, ljudmattor och diffusorer, vilka resultat kan vi få?

För om man har ett rum som ekar, där efterklangstiden är hög, hur kan den då påverka det? Inte på något sätt!

Här är mini-DSP:n som erbjuder maximal upplevelse!

mini-dsp-live-300x206

Låt de torra tekniska parametrarna komma först! Processor: 32-bitars floating point 450 MHz analoga enheter med SHARC DSP. 32-bitars audiofilomvandlare: AK5574 / AK4490EQ. Dirac Live rumsakustikkorrigering. Fyrkärnig ARM-processor för ljudstreaming – förinstallerad med Linux-baserad Volumio.

När det gäller utseendet kan vi inte rapportera några extra konstigheter. Designerna har förmodligen inte tillbringat alltför många sömnlösa nätter med att fundera på designen, men utseende är inte allt, och mini DSP är det bästa exemplet på detta. Så vid första anblicken står vi framför en svart rektangel som är platt, inte så djup, men mera bred. Sedan, vid andra eller efter flera ögonkast, är läget oförändrat. Den universiella vridknappen till vänster är ansvarig för växlingen mellan ingångar och styrfunktioner. Bredvid den finns en iögonfallande OLED-skärm med välbehagligt ljus, som har utmärkt läsbarhet samtidigt som den lyser upp sin ljusstyrka fullt ut.

minidsp-shd-dirac-live-audiophile-preamplificador-ana-300x192

Okej, det är värt att titta på lillan från en annan vinkel, eftersom den erbjuder en mer attraktiv utsikt bakifrån. Sedd från vänster till höger, en standard IEC-strömkontakt, strömknapp, USB-host, LAN-uttag, USB-B-ingång, tre digitala ingångar; optiska, koaxiala, AES-EBU och två koaxialutgångar kan ses i den digitala sektionen. Extra positivt är att det utöver dessa så finns även analoga ingångar: en RCA och en XLR. De har inte snålat med utgångarna heller: två XLR- och RCA-kontakter finns tillgängliga. Det är en lite typiskt kinesisk klurighet eller konstighetatt de inte har en vänster eller höger kanal markerad på dem, men numreringen från ett till fyra ger en ledtråd.

Är den bara bra?

På ett sätt. Sanningen är att dess tillämpning är väldigt enkel, det är inte en överdrift att säga att det är en barnlek. Samtidigt snålar tillverkaren inte med funktioner som redan gör dess funktionalitet mer intressant och komplicerad. Så den är enkel och bra på samma gång och kan kombineras i all oändlighet.

Installation handlar inte bara om fysisk montering. Vi måste välja den typ vi äger på tillverkarens hemsida. Utbudet är enormt, så det är bara att ha tålamod! När vi hittat vår modell kan vi ladda ner den kompatibla drivrutinen och Dirac, för utan dessa kommer den inte att låta ett pip oavsett vad vi gör. Och det är inte allt. Att ansluta det integrerade Volumio systemet är ett måste, och även om automatisk DHCP tillhandahålls, är IP-adressen man får felaktig om mer än en enhet är ansluten till routern. Så det får vi ställa in manuellt.

Proceduren med Dirac kan inte heller beskrivas med en enda mening. Den måste installeras från nedladdningssidan, och kan användas gratis med kupongkoden som följde med enheten. Vi rekommenderar starkt att du läser beskrivningarna och tittar på videorna som finns, särskilt innan du använder dem för första gången. Dessa hjälper mycket med att reda ut frågor och funderingar som säkerligen uppkommer annars. För det finns trots allt inte en människa som kan det här systemet från födseln.

Hur är ljudkvaliteten utan Dirac?

Av ovanstående kan vi utläsa att denna lilla låda har enorm potential, med en viss kompromiss. Men för att analysera ljudkvaliteten använde vi bara grundfunktionerna. Ljudupplevelsen som erhålls på detta sätt är helt fri från överdrifter och extremiteter. Basen går definitivt djupt, medan det öppnas i mitten och det inte övertonade öppna högområdet blir mattare. Prestandan kännetecknas av lugn och återhållsamhet, så brutalitet är inte mini-DSP:s värld. Eftersom dynamiken i allt detta var lite matt, kändes det lite trist eller överdrivet sterilt. Slutresultatet är ett ljud som inte är perfekt, men ändå väldigt behagligt.

Vi provade det i ett rum inrett med väggabsorbenter

akustikpaneler

Basfällor med lädermembran och akustiska diffusorpaneler placerades främst i hörnen och på primära reflektionspunkter. Vi lade en 2x3m Silent matta på golvet.

Så vi lyssnade på systemet med EQ-programmet avstängt!

Bara dessa få paneler räckte för att överträffa ljudet från mini dsp:n. Jag försökte att bara använda akustiska produkter i samma kostnad som priset på en mini dsp, just för att avgöra dilemmat åt vilket håll man ska gå. Vid första lyssningen vann akustikpanelerna.

Vad hörde jag?

Steriliteten som mini dsp:n skapade var borta. Dynamiken intensifierades. Effekten av rymd förändrades dramatiskt på ett bra sätt. Med en mini dsp hamnade ljudet någonstans framför, men var inte definierbart. Med paneler fyllde ljudet rummet. En 3D-känsla bildades. Jag kunde tydligt och påtagligt höra var instrumenten lät ifrån. Detta kan man huvudsakligen uppnå genom att täcka de primära reflektionspunkterna. Basen blev större, starkare och snabbare. Rummets brus är borta.

Så från och med nu är akustiken i rummet klar?

Nej, inte riktigt. Det kan tyckas att inte alla akustiska brister kan kompenseras med denna lilla enhet. Men användningen av väggabsorbenter kan inte utelämnas. Tvärtom! Vi kan med full säkerhet säga att inte ens de lyxigaste, mest högpresterande, dyraste högteknologiska systemen kommer att kunna prestera perfekt utan stöd av väggabsorbenter.

Problemet som introducerades i inledningen har alltså fått ett tydligt svar. Det är bra att ha bra teknik i bakgrunde. Det är ännu bättre om vi väljer ett system som helt uppfyller kraven på kvalitet. Men bara det räcker inte för att skapa det perfekta ljudet. Och som vi antydde, inte bara i vårt fall med en mini DSP. Det är ändå absolut rätt beslut att alltid gå för maximal kvalitet när du väljer en enhet, men man kan inte förvänta sig mirakel från endast teknisk utrustning. Men med lite hjälp av absorberande väggpaneler kan en magisk värld skapas.

BG

Similar Posts