Vi testade Velodyne Digital Drive Plus 18 subwoofer!

En medlem av Velodyne Digital Drive Plus-serien är en aktiv, DSP-kontrollerad referenssubwoofer. Med Digital Drive Plus-tekniken kan du automatiskt justera volymen, växla, fas och integrera i ljudsystemet. Velodyne-ingenjörer har utvecklat subwoofers i nästan tre decennier. Kontrollen övervakar och kontrollerar konens rörelse nästan 16 000 gånger per sekund och håller snedvridningarna under 0,5%, vilket är ganska extraordinärt. Förstärkaren är mer än 95% effektiv och ägnar nästan all sin kraft åt att producera djupa ljud. På det här sättet slösar du inte bort energi på någonting alls, vilket bidrar till en längre livslängd.

velodyne-dd-plus högtalare

Alla subwoofers i Digital Drive Plus-serien har enorma 1250 watt effekt och 3000 watt dynamisk effekt. Och det avancerade 8-bandiga EQ Plus-programmet ger inte bara låg distorsion utan också den mest exakta basen. Med denna programvara är det väldigt enkelt att integrera subwoofern i ditt ljudsystem. Tack vare deras extremt låga frekvensrespons kan de verkligen imponerande kraft. Subwooferns frekvensrespons kan kalibreras automatiskt eller till och med manuellt med 8-bands parametrisk equalizer ansluten till datorn via USB-porten.

Digital Drive Plus 18-modell

Velodyne-Digital-Drive-Plus-18-Subwoofer-Negro

Tack vare högeffektivitetsklass “D” -förstärkare kan subwoofern producera upp till nästan 3000 watt uteffekt. den digitala High-Gain Servo-kretsen minimerar snedvridningar genom provtagning och kalibrering vid de redan nämnda 16 000 gånger per sekund.

Subwoofern, 8-bands Auto EQ Plus och DSP-rumets akustiska korrigeringssystem kan exakta justeringar med hjälp av ett automatiskt kalibreringsprogram för mikrofoner. Vad som verkligen är ett stort steg framåt med denna subwoofer är att inte bara inställningarna för enheten kan göras digitalt utan också kalibreras manuellt från en dator. Detta gör att vi kan göra inställningarna ännu mer exakt och ännu mer personlig.

Det finns en omkopplingsbar LED-display på framsidan av subwoofern, som indikerar volymavstängning och fasvalfunktioner, som kan styras med den infraröda fjärrkontrollen. Velodyne-subwoofern har också ett nattläge och en dynamisk begränsningsfunktion. Den stora korgmotorn i gjutjärn, enorm, extremt stark magnet, Kevlar-subwoofer med 460 mm diameter, gjuten aluminiumram och Rohacell-kompositkottar, liksom det stabila, styva, dubbla lager MDF-huset garanterar också resonansfritt, rent, hög prestanda.

Panelspårare Velodyne DD-18

För snabb och exakt membranrörelse är enheten utrustad med en stor 6-lags lindningssvinga. Övergången är justerbar, frekvensöverföringen är mellan 14,4 Hz och 12 Hz, subwoofern väger 64 kg, har symmetriska och asymmetriska XLR / RCA-, LFE-ingångar (lågfrekvenseffekt) och en mikrofon, samt RS232-in- och utgångar. Det finns också en 12V utlösare, Ethernet-port, S-videouttag och USB-port på Digital Drive Plus 18. En kylfläns i aluminium och en reservkondensor säkerställer att enheten inte överhettas under drift. Insidan är fodrad med poly-fyllning för att minska resonansen. Det distorsionsfria ljudet främjas av de koniska sidoväggarna. Finns i svart, ebenholts, satin, körsbär och valnöt. Energy Recovery System resulterar i 95% effektivitet. Det maximala ljudtrycket är 121 decibel.

Fördelar och nackdelar med en aktiv subwoofer

Det aktiva subwoofer-systemet består av ett filter, en förstärkare och en högtalare. Aktiva subwoofers fungerar mycket bra i automatiskt läge och behöver inte nödvändigtvis några andra inställningar, men detta beror också till stor del på subwooferns pris. Subwoofers som producerar ljud av riktigt bra kvalitet hamnar vanligtvis i ett högre prisklass.

Sammantaget kan man säga att ljudet är mjukare med aktiva subwoofers och basområdet låter bättre. Dessutom har de aktiva subwoofrarna en mängd olika inställningar för att producera ännu mer exakt ljud.

Ljudtestning
Velodyne-DD-18-subwoofer-Avant

Subwoofern testades i ett filmrum där vi kunde testa subwooferns prestanda med Pioneer SC LX-901 förstärkare och det högsta Harman Kardon Citation Tower-högtalarparet. I det inte alltför stora rummet placerades basfällor i hörnen för att undvika den obehagliga störande övervägande av djupare ljud.

År 2019 släpptes krigshandlingsfilmen Midway på biografer, så vi startade repetitionen. Velodyne producerade exakt, tydligt ljud och kraftfull bas, i stridsscenerna kände vi verkligen att vi var på plats också, vi hade ett verklighetstrogent och rumsligt ljud. Vi upptäckte att med hjälp av den manuella EQ kunde vi göra mer idealiska och exakta inställningar, så att vi faktiskt kunde kalibrera subwoofern till egenskaperna hos rummet och ljudsystemet.

Vi testade också instrumentet inom musikområdet. Vi lyssnade på Kygo / Miguels nuvarande låt Remind me to Forget. Vi var nöjda med stereoljudet, men dynamiken var inte alltid tillräcklig, vi saknade musiken lite i subwooferproduktionen.

Sammanfattningsvis

Velodyne-subwoofern kan leverera förvånansvärt intensiv och tydlig bas, vi upplevde ingen distorsion vid högre volymer. Sammantaget kan det låta realistiskt och tydligt, men vi var inte helt nöjda med dynamiken, så vi rekommenderar att du tittar på film istället. Det är bättre att välja en annan enhet för att lyssna på musik. En annan nackdel är att den väger mycket och gör det mycket svårt att flytta subwoofern. Priset är också ganska högt, inte alla har råd med det. Det finns för många inställnings- / kalibreringsalternativ, vilket kan vara förvirrande. Den manuellt justerbara EQ är dock en stor fördel, eftersom det gör att vi kan integrera subwoofern ännu mer exakt i vårt befintliga ljudsystem.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts