Det är två helt olika ämnen som borde ha samma roll, men det ena gör ett mycket bättre jobb än det andra. Så det spelar ingen roll vilket vi personligen föredrar, eftersom de på allvar påverkar rummens akustik i både negativa och positiva riktningar.

Om ljudabsorption, då akustiskt skum?

Sponzor-169x300Vanligtvis tänker man på skum först när målet är att skapa riktad ljudabsorption, t.ex. under designen av en hemmastudio. Skumpaneler kan användas upp till en viss nivå, men vill du verkligen välja kvalitet är akustisk stenull definitivt lösningen. Den har många fördelar, så i många fall kommer du inte ens i närheten av detta speciella material med skum.

Varför är det så att de flesta väljer skum? Det beror främst på att de ser skum limmat på studioväggar på TV och musikvideos. Det är i grunden ganska enkelt att sätta upp, men ändå mindre effektivt, särskilt om kvaliteten inte är den bästa. Vi har säkert sett lösningar med äggkartonger och frigolit annonseras på många forum, men det finns en tendens att felaktigt föredra isoleringsskum ofta också. Om möjligt ska man undvika dessa metoder helt inom ljudisolering. Det är ingen slump att man skiljer på värme- och ljudisoleringsmaterial och beläggningar på marknaden. Men stenull utmärker sig också som ljud- och värmeisoleringsmaterial, främst på grund av sin fiberstruktur. Frigolit och liknande material är däremot helt stela och reflekterar ljudvågor, dvs löser ingenting, och de har en negativ estetisk effekt på inredningen. Lösningen med äggkartonger är dessutom brandfarlig.

Stenullens osynliga effektivitet

Inbyggd i väggen som ett isoleringsmaterial är stenull helt osynlig och förstör därför inte helhetsbilden. Den absorberar inte fukt och är dessutom brandsäker, vilket gör den säkrare än skum. Lämpar sig för både extern och intern användning. Som fasadisolering kan den även användas som extern ljudisolering för att hålla ute ljud utifrån. Vill man eliminera det interna ekot sätter man stenull bakom vanliga eller absorbenta gipsskivor som har gynnsamma ljudabsorberande egenskaper. Inte bara vertikala ytor, utan även horisontella golv och tak kan isoleras med stenull, beroende på situationen. Dessa fördelar har man även nytta av vid allmän användning. Om vi ​​å andra sidan ser stenull specifikt som ett ljudisolerande material så vinner den ändå, bara i en annan form.

En stilfull typ av spektakulär ljudabsorption

300x300 bredbandsakustisk panelDet finns flera typer av stenull, beroende på placeringen. Ljudabsorberande paneler som innehåller ljudisolerande ull behöver inte monteras in i väggen, under golvet eller i taket, eftersom de kan användas på egen hand. De sticker också ut som designelement. De finns i ett mycket brett urval av färger, så man kan välja den som passar rummets stil bäst. De kan placeras på väggen efter behov, men kan även användas fristående på infällbara ben. Den akustiska sidenbeläggningen tillför också mycket till utseendet, och har dessutom hög effektivitet. Den tillhör gruppen bredbandsabsorbenter. Exakt vad det betyder kommer att förklaras nedan.

Hemligheten ligger i förmågan att absorbera ljud

Men vad är den akustiska faktorn som gör stenull ett mycker bättre val än skum? Det är ingen slump att professionella studios väljer stenull.

Anta att vi inte är nöjda med ljudet i rummet, så vi börjar tapetsera med skumpaneler som ljuddämpning. Men ljudet blir inte bättre, istället känns det mer och mer som att det blir värre och tråkigt, och de låga ljuden låter på ett sätt som stör.

Det beror på att skummet inte kan fylla funktionen som bredbandsabsorbent, i detta fall stenull. Det har låg densitet, så det fungerar bra om målet är att dämpa det högre frekvensområdet. Felaktig applicering kan resultera i överdämpning, vilket gör hela rummet livlöst, så det är viktigt att använda dessa material klokt på rätt plats på rätt sätt.

Akustisk stenull med andra material

art-wall-panel-diffuser-2-300300Speciellt när det gäller en studio kan det vara smart att finjustera akustiken med trädiffusorer eller resonatorer utöver akustikpanelerna i stenull. Om rummet vibrerar på grund av basen förvrängs ljudbilden avsevärt och försämrar slutresultatet i mixnings- eller inspelningsstudios. Trä är en av de bästa basabsorbenterna, så diffusorer och resonatorer bör placeras vid reflektionspunkter. Parat med stenull uppnås ett mycket tydligare ljud. Utifrån rummets storlek kan man beräkna hur många resonatorer och diffusorer som behöver installeras.

Sammanfattningsvis är skum billigt, men inte på något sätt tillräckligt för att skapa de rätta akustiska förhållandena. Och detta kan bli uppenbart snabbt. Med ljuddämpande stenull och andra akustiska material av hög kvalitet kan ett oklanderligt ljudvärld fås, som resulterar i ett hälsosammare boende med högre levnadskvalitet.

BG

Kategorier: Blog