SVS SB16 Ultra Subwoofer Review

Den USA-tillverkade, slutna, aktiva subwoofern testades i ett väldesignat filmrum. Utseendet är estetiskt och modernt. Den har en blank svart yta, rundade kanter och en fyrkantig frontdisplay som är extremt synlig från 15 meters avstånd, men som kan dämpas eller till och med stängas av om den är störande. Tack vare det stängda, stabila MDF-huset är vibrationerna mycket minimala. Utrustad med ett glasfiberkompositkott av plast skyddar ett stålgaller högtalaren, vilket är en mycket praktisk men inte alltför trevlig lösning.

Subwoofer SVS-SB

Ytan på det glansiga huset är ganska ömtålig, så det måste hanteras med försiktighet och uppmärksamhet. Enheten på 55 kg, 40 cm har en effekt på 1 500 watt och en toppeffekt på upp till 5 000 watt via MOSFET-kretsen. Sådana höga prestanda krävdes eftersom luftflödet inuti de slutna högtalarna kunde minska prestandan, så designingenjörerna var tvungna att komma med en lösning för att kompensera för ljudproblemen orsakade av lågt ljudtryck.

Kraft insluten i en låda

SVS-subwoofers

Klass D Sledge-förstärkaren fungerar med en 50 MHz signalstyrprocessor. Detta är viktigt att nämna för att SB16: s primära mål inte är att utstråla väggkrossande basar utan att förmedla sändningsljuden tydligt, begripligt och i detalj. Förstärkarna är tillverkade i Kanada.

Frekvensöverföringen ligger mellan 16-460 Hz. Tack vare de fyra ferritmagneterna i aluminiumgjutkorgen, den 20 cm diameter pendelns spole och det värmebeständiga NOMEX-pillret är förvrängningen extremt låg. Storleken på pendelspolen är anmärkningsvärd, eftersom 50 mm pendelspolar har använts tidigare, i fallet med SB16 är denna spole 200 mm, och stora ferritmagneter används också, vilket gör ljudet mycket mer stabilt, balanserat och klar. 200 mm pendelspole kräver definitivt enorma magneter. Allvarlig kraft krävs för att flytta det fasta, knappt upphängda membranet. SB16 Ultra-subwoofern har ett slutet system, så att luften som flödar i den faktiskt motstår membranet.

SB16 fjärrkontroll

Fjärrkontrollen är storleken på ett kreditkort. Subwoofern har också gummifötter för att förhindra repor på golvet. Trots att subwoofern har fått ett riktigt solid hölje, är det värt att överväga att placera en granithögtalarplatta under subwoofern och de andra högtalarna, eller till och med ovanpå dem, vilket helt minskar alla resonanser.

SVS låter även de lägsta, djupaste områdena utan förvrängning. Subwoofern har ett brett spektrum av inställningar, också tack vare parametrisk EQ.

SB-16-EQ-applikation

Idag är det nästan en grundläggande förväntan bland ljud- och hi-fi-fans att ha kalibreringsprogramvara tillgänglig för högtalaren också. Detta är inte annorlunda för SVS-subwoofern. Du kan också justera filterlägen, frekvenssvar, volym, fas med programvaran. Denna applikation kan också hanteras via en mobiltelefon, men du kan också göra inställningar med den infraröda fjärrkontrollen.

Naturligtvis kommer inte rumskalibreringsprogramvara att lösa problemen i ett obehandlat rum med dålig akustik, varför det är viktigt att behandla rumens väggar, tak och fönsterytor med rätt akustiska produkter. Om ljudet är perfekt i ett rum kan rumskalibreringsprogrammen verkligen fungera effektivt.

SB16-Ultra bak

Det är väldigt enkelt att installera och installera, det orsakade inga problem alls. Balanserad stereo XLR och obalanserad stereo RCA-in- och utgångar, ett 12 V-uttag finns på enheten. Om du vill filtrera basen från huvudhögtalarna rekommenderas det också att du använder en stereoförstärkare eller en surroundprocessor med en inbyggd subwoofer. Mobilapplikationen körs också på Android- eller iOS-enheter, naturligtvis har subwoofern också en Bluetooth-anslutning. Upp till flera SB16 Ultra-enheter kan styras samtidigt. Du kan också ställa in musik- och filmlägen.

Ljud

Vi testade först subwoofern medan vi tittade på en film. Vi såg äventyrsfilmen King Arthur- Legend of the Sword, som släpptes 2017. I kombination med Dynaudio Contour 60-högtalarna och Denon AVC X8500H hemmabioförstärkare fungerade SVS-subwoofern bra. När vi tittade på filmen upplevde vi ett mycket naturligt, klart ljud. Subwoofern placerades mitt i handlingarna, med sitt intensiva vackra och balanserade ljud och idealiska bas, gav oss en exakt, dynamisk och detaljerad upplevelse.

Vi testade också subwooferns prestanda inom musikområdet. Vi lyssnade på Metallicas sång Master of Puppets. Dynamiken och noggrannheten samt detaljerna visade sig vara helt perfekta. För högre bas hörde vi dock några ljudproblem. Prestanda och ljud kunde ha varit ännu mer perfekt för övre basljud.

Dom

SVS-SB16-Ultra-Subwoofer-Main-Picture-300x200

SB16 Ultra-subwoofern kan vara ett bra val för alla hemmabio- eller musikfans. Tack vare sin respektabla storlek och effektförstärkare och DSP-processor kan den leverera även de lägsta, djupaste ljuden utan förvrängning. Förvrängningsfri drift säkerställs också av det stängda MDF-huset. Utsidan har en riktigt fin, blank pianolackfinish. Den lackerade ytan är emellertid känslig och visar fingeravtryck. Naturligtvis har den också ett användbart och lätt att ställa in rumskorrigeringsprogram. Med hjälp av en nedladdningsbar applikation som också kan styras via en mobiltelefon har vi ett brett utbud av inställningsmetoder. Displayen kan läsas mycket bra även från ett större avstånd.

Stålgallret som skyddar högtalaren är praktiskt men inte estetiskt. Vi hittade några ljudfel i den höga basen, den övre basen kunde förbättras ytterligare och förbättras. På den negativa sidan skulle vi nämna de stora, tunga storlekarna och det ganska höga priset. Jämfört med sin föregångare har det inte skett någon signifikant kvalitetsförändring, men samtidigt har priset blivit mycket högre. SB16 är inte perfekt på alla sätt, men den förtjänar en pallplats bland sina konkurrenter på marknaden.

Skriven av Róbert Polgár