Vi har testat Sony STR-DH590 5-kanals AV-mottagare!

Vi testade Sonys senaste AV-mottagare på ingångsnivå, STR-DH590. Med denna mottagare har Sony gjort ett bra jobb med att erbjuda en fantastisk enhet med nödvändiga funktioner till ett överkomligt pris.

Sony-STR-DH590 AV-mottagare

STR-DH590 är en 5.1-kanalig mottagare (den har två subwooferutgångar men hanterar dem oberoende), med Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio-avkodning och inbyggd DSD-avkodning. Tillverkaren lovar 145 watt effekt vid 6 ohm, 1 kHz, 0,9 procent THD, som driver en kanal.

DH590 har full 4K / 60p 4: 4: 4 signalbehandling med stöd för 3D, HDR10, HLG och Dolby Vision.

Sony har övergett de nätverksfunktioner som är inbyggda i många dyrare AV-mottagare än den här modellen – och erbjuder därmed enheten till ett mycket bättre pris. Så förvänta dig inte extra funktioner som AirPlay, Chromecast och DTS Play-Fi eller funktioner som Spotify, Pandora, TIDAL och TuneIn. Den har bara en Bluetooth 4.2-anslutning.

Inte överraskande, för en nybörjarmodell har STR-DH590 en smalare design än en genomsnittlig AV-mottagare – mindre och lättare än till exempel Onkyo TX-RZ900.

Frontpanelen finns i en enkel men elegant design, i borstat svart, med två knappar för ingång och volym, en hörlursutgång och en lång rad med svarta knappar för olika uppgifter (högtalare på / av, FM-inställning, val av ljudläge , Bluetooth, Pure Direct-läge, etc.), har en medelstor LCD-skärm.

Bakpanelen har en liten mängd ingångar, fyra HDMI 2.0a-ingångar med HDCP 2.2 och en enda HDMI 2.0a-utgång med Audio Return Channel.

HDMI-ingångarna 1 och 2 är märkta Media Box och BD / DVD, som korrekt anger källtyperna. Vi parade ihop mottagaren med en Sony UBP-X800M2 Blu-ray-spelare och spelade också musikinnehåll från en dator och iPhone 8 via Bluetooth. Det var enkelt att para ihop Bluetooth-enheter med mottagaren (det finns en parkopplingsknapp på fjärrkontrollen) och anslutningen förblev stabil efter ihopparningen.

Bakpanelen har också en koaxial och en optisk digital ljudingång, samt fyra stereoljudingångar, två subwooferutgångar och en FM-antenngång. En enda USB-port av typ A är tillgänglig för att driva den anslutna mobilenheten, men den stöder inte mediauppspelning.

Zejména pro AV-receptor Sony

Högtalarna kan anslutas med ett par femvägs monteringsstolpar för de främsta vänstra / högra kanalerna, men endast små fjäderklämmor finns tillgängliga för de andra tre kanalerna. Vi testade AV-mottagaren med ett par Dynaudio Confidence 60 stationära högtalare.

Installationsprocessen DH590 är extremt enkel. När du har anslutit högtalarna, källorna och skärmen, valt önskat språk på mottagaren, kommer skärmmenyn att ge dig exakta instruktioner om hur du ansluter den medföljande mikrofonkabeln för att köra Sony DCAC auto setup.

fjärrkontroll dh590

Mottagaren levereras med en liten fjärrkontroll, ungefär lika stor som vad Sony brukar leverera med Blu-ray-spelare. Det finns ingen bakgrundsbelysning, men den har en transparent, logisk layout – källknapparna är grupperade ovan (inklusive den dedikerade Bluetooth-källknappen), ljudlägena ligger precis under den, navigering / displayknapparna och volymen och kontrollerna (andra digitalboxar). och under.

När du öppnar huvudmenyn visas ett svartvitt skärmmeny med fem alternativ: Se (för att välja HDMI-källa), Lyssna (för att välja ljudkälla), Enkel installation (för att köra den ursprungliga inställningen igen), Ljudeffekter (för att välj lyssningsläge) och sedan högtalarinställningarna.

Fjärrkontrollen har också en alternativknapp som lägger till några extra funktioner i verktygsfältet: Pure Direct på / av, Ljudfältval, Nattläge på / av, Dual Mono och AV Sync. Du kan justera högtalarens storlek / nivå, HDMI-ingångar, välja digitala ljudingångar, bas och diskant, utföra AV-synkronisering och HDMI-inställningar som ARC. Som standard är alla fyra HDMI-ingångarna inställda på Standard, men för att skicka hela 4K / 60p 4: 4: 4 HDR-signalen måste BD / DVD och Media Box vara inställd på Enhanced.

Prestanda för Sony STR-DH590

För musik erbjuder DH590 direkta 2-kanals stereo- och flerkanalsljudlägen, liksom DPL II Music, Enhancer (för att förbättra filer med lägre kvalitet) och lägen som Hall, Jazz och mer. Testningen utfördes i ett vardagsrum där diffusorakustiska paneler placerades på väggarna och ljudabsorberande takpaneler hängdes från taket, vilket säkerställde korrekt akustik. Att styra akustiken i rummet är viktigt för det perfekta ljudet. Absorptionspaneler med diffusor-Två i en produkt utför två funktioner samtidigt, eftersom det säkerställer absorption av djupa ljud och rätt ljuddispersion i rymden.

Vi startade testet med Martin Garrix och Bono & The Edge-låten – Vi är folket. Sony producerade exakt och tydligt ljud med rätt dynamik och surroundljud. Han kontrollerade ljudet ordentligt även vid högre volymer.

Vi fortsatte repetitionen med sci-fi-filmen Replicas från 2018. DH590 AV-mottagaren har både utmärkta 3D- och HDR10-funktioner.

Nackdelen med det

Ljudet från Sony DH590-förstärkaren kan tyckas lite för grovt och sprött för vissa, så om du gillar det mjuka, varmare ljudet kanske den här enheten inte är något för dig. DH590 fungerade också bra med stationära högtalare, men kanske ännu bättre när den används med bokhyllahögtalare och subwoofers i ett mindre rum.

Denna mottagare kan inte spela högupplöst innehåll direkt via USB- eller nätverksljudströmning. High-definition-innehåll måste spelas via en annan källa, till exempel en SACD-spelare eller DAC.

Det finns inget nätverk, IP-kontroll eller andra speciella kontrollalternativ som RS-232. Den är verkligen utformad för ett rums-system som kan styras med en universell fjärrkontroll.

Andra märken har liknande modeller till liknande priser. Denon AVR-S540BT och femkanals Yamaha RX-V385 är också utrustade med Bluetooth (ingen nättjänst) och HDR10 / Dolby Vision / HLG-funktioner. Båda är utrustade med en USB-ingång som stöder högupplöst ljuduppspelning, och Denon är också utrustad med en extra HDMI-ingång.

Onkyo erbjuder inte en femkanalsmodell, men priset på den nya 7,2-kanals TX-SR383 AV-mottagaren har sänkts av tillverkaren. Men Dolby Atmos och DTS: X-avkodning och Dolby Vision-stöd saknas. Liksom DH590 saknar den nätverksfunktionalitet.

Dom

För ett 5.1-kanals HT-system i kombination med en bokhylla eller golvhögtalare kan en Sony AV-mottagare vara ett perfekt val. Det är väldigt enkelt att installera, lätt att använda och stöder viktiga AV-tekniker. Om du vill ha en enhet med enkla och grundläggande funktioner, till ett bra pris och utan behov av extra funktioner, är den här köparen bara för honom. Viktigast är att STR-DH590 inte sparar på prestanda, så vi kommer inte bli besvikna på detta område. Men om man insisterar på de extra funktionerna hos dyrare AV-mottagare, välj en annan modell istället.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts