Sonos Roam Bluetooth-högtalarrecension

Sonos Roam är en av de bästa bärbara högtalarna du kan få, med kraftfullt ljud, robust design, bra anslutning och smart hemkontroll. Tack vare sin muskulösa basprestanda är den också perfekt för utomhusbruk, men kan också användas inomhus.

sonos roam högtalare recensioner

Roam upptäcker var vi är och försöker anpassa ljudet till rummet med Trueplay-tuning; och med Sound Swap-funktionen kan du överföra ljudet till närmaste Sonos-högtalare med en knapptryckning. Roam IP67-klassad är damm- och vattentålig, och förhoppningsvis kommer en programuppdatering att eliminera felet att enheten inte stängs av automatiskt, så om du inte avslutar applikationer som Tidal eller Spotify kan din högtalare snabbt rinna av.

Roam tillåter 10 timmars kontinuerlig uppspelning på en enda laddning och behåller laddningen i upp till tio dagar när den inte används. För att ladda kan du ansluta Roam-högtalaren till Sonos valfria magnetiska trådlösa laddare eller annan Qi trådlös laddare eller till och med ladda högtalaren med den medföljande USB-C-kabeln. Roams kompakta storlek passar bekvämt var som helst. Den kan placeras vertikalt eller horisontellt.

Roam har både Bluetooth- och Wi-Fi-anslutning, vilket innebär att den kan fungera som en bärbar högtalare såväl som en del av ett Sonos-system med flera rum, samt en smart högtalare tack vare Google Assistant och Alexa röststyrning.

Bluetooth-högtalare vid roaming

Tack vare den automatiska växlingen kan du enkelt navigera mellan Bluetooth- och Wi-Fi-anslutningar, så om du kommer utifrån till inomhus kommer Sonos Roam, som tidigare har parats ihop med din Bluetooth-enhet, anslutit till Wi-Fi utan att behöva slå på växlas. Med Auto TruePlay ställer högtalaren automatiskt in ljudet i din miljö, oavsett om du använder Bluetooth eller Wi-Fi.
Trots sin lilla storlek (0,43 kg) levererar Roam kraftfullt ljud med enastående bas, även om den saknar lite av den rytmiska precisionen du kan förvänta dig av en audiofilhögtalare. Kraftfull bas är till nytta när du lyssnar på högtalaren utomhus så att omgivande ljud inte överväldiger musiken.

Design

Längre och tunnare än Sonos Move kan den liknas med en vattenflaska, vilket gör den mycket lättare att bära än sin föregångare och robust nog för att klara vädret. Sonos hävdar att den håller i 30 minuter under vattnet. (Vi vågade inte prova detta, för baserat på vår tidigare erfarenhet säger tillverkare ofta att graden av vattenmotstånd hos Bluetooth-högtalare är mycket generös, men i verkligheten har de visat sig vara mer droppsäkra.)

Roaming-högtalare

Högtalarens framsida har en vit präglad Sonos-logotyp; en LED ovanför anger högtalarens anslutningsstatus, medan en LED i andra änden anger batteriets livslängd.

Kontrollknapparna finns på vänster sida av högtalaren: volymknapparna, uppspelning / pausknappen och en knapp för att slå på och av mikrofonen. Tryck på uppspelning / pausknappen två gånger för att hoppa till nästa spår, eller tryck tre gånger för att hoppa till föregående spår.

För att para ihop Roam med andra Sonos-produkter, håll ned play / pause-knappen för att ansluta till en annan Sonos-högtalare. Knapparnas lätta prägling gör dem mer taktila och lättare att använda jämfört med de beröringskänsliga knapparna ovanpå Sonos Move – och lättare att använda för synskadade.

Sonos Roam finns i “Shadow” svart och “Lunar” vit, och har “precisionskonstruerade” bikakegaller – men förvänta dig inte riktigt 360 graders ljud.

Högtalarplaceringen är flexibel – Roam kan placeras horisontellt på ojämnt underlag för stabilitet eller vertikalt – tar mindre plats. Du kan också köpa ett trådlöst laddningsställ för Roam. När det gäller stöd för musiktjänster stöder den AirPlay 2 på Apple-enheter som kör iOS 11.4 och senare, Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, YouTube Music, 7Digital, Sonos Radio och mer. Genom samma S2-applikation.

Ljud av Sonos Roam

Vi testade också Sonon Roam-högtalaren på vårt inomhuskontor och utomhus. Sammantaget var vi mycket nöjda med prestanda och ljud från den lilla högtalaren, men vi ville höra lite mer från mitten och de lägre tonerna eftersom vissa detaljer förlorades på grund av den kraftfulla basen; om du använder Roam inomhus kanske du vill justera EQ-inställningarna för att öka diskanten. Naturligtvis bestämmer de akustiska egenskaperna hos de angivna rummen också ljudet från högtalarna.

I alla rum och kontor rekommenderas att behandla väggar och tak med ljudabsorberande paneler och akustiska diffusorer för perfekt ljudbalans. Glöm inte golvytan, placera akustiska, tätt vävda ljudisolerade mattor för att undvika reflektioner. Förbättring av akustiken i rummet är mycket användbar i alla rum, eftersom även de bästa, dyraste ljudsystemen inte låter bra om rummet ekas eller det finns för mycket basljud. När det gäller Sonos Roam fungerar de låga frekvenserna väldigt bra utomhus, där det inte finns några väggar för att ljudet ska studsa tillbaka, men inomhus kan basen vara lite övermäktig, vilket stör den musikaliska njutningen.

Sonos Roam saknar precision och rytm för audiofila högtalare, men du kan inte förvänta dig ett omfattande och perfekt ljud från en högtalare i denna storlek.

Givaren i högtalaren omvandlar den elektriska signalen till en vågformad förändring av lufttrycket – ljudet du hör – och denna rörelse kräver utrymme såväl som utrymme inuti högtalaren för att flytta så mycket luft som möjligt. Sonos designers lyckades minska storleken genom att göra givaren till en del av själva höljet, vilket gjorde högtalaren mindre, lättare och samtidigt levererade ljudkvalitet. Sound Swap är en av de bästa funktionerna på Sonos Roam som låter dig överföra musik från Sonos Roam till närmaste tillgängliga Sonos-högtalare och vice versa. Vi försökte Sound Swap ihop med två Sonos One-högtalare och en Sonos Sub-subwoofer och det fungerade smidigt. Som nämnts fungerar den här funktionen också tvärtom, så om du håller ner play / pause-knappen kommer ljudet att överföras från en annan högtalare till Roam.

Trots sitt fokus på bärbarhet är Roam väldigt mycket en del av Sonos-systemet, vilket innebär att du kan använda det som en del av en ljudinstallation i flera rum eller para ihop två högtalare för stereoljud.

För att börja använda Sonos Roam måste du ansluta till ett Wi-Fi-nätverk via Sonos S2-appen. Det tog bara några minuter att ställa in högtalaren.

Roam fungerar också med Google Assistant och Alexa röstkontroller, med röstassistenten som du väljer kan du slå på högtalaren, styra andra smarta hem enheter, allt du behöver göra är att ansluta till Wi-Fi.

Att konfigurera Sonos Roam med Google Assistant är super enkelt: Sonos-appen leder användaren till Google Home-appen för att göra inställningar. Vi upptäckte att mikrofonerna kunde spela in vårt ljud ganska tydligt, även när musiken spelades med medelhög volym.

Sammanfattning

Trots sin lilla storlek levererar den här högtalaren kraftfull prestanda med enastående bas. Högtalaren har två klass H-förstärkare, en högeffektiv motor som Sonos säger ökar ljudets prestanda och räckvidd, samt en utmärkt centerhögtalare och en diskant. Medan ljudet inte fyller utrymmet lika mycket som den större Sonos Move, producerade Roam ett av de bästa ljuden bland de bärbara högtalarna tack vare sin smarta design.

Sonos Roam kan enkelt integreras i ett befintligt Sonos-system, en utmärkt bärbar högtalare och mycket kraftfulla basar perfekt för utomhuslyssning. Priset är ganska högt jämfört med andra bärbara högtalare, du kan också hitta mycket billigare på marknaden. Medan dess ljudprestanda verkligen är mycket bra, kan basfrekvenserna vara för skadliga och rytmen kan bli bättre.

Google Now eller Alexa kan bara användas via en Wi-Fi-anslutning, så vi kan inte använda dessa smarta hemfunktioner via en Bluetooth-anslutning.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts