Vi har testat Samsung HW-Q800A ljudprojektor!

soundbar samsung-hw-q800a

Samsung HW-Q800A är ett aktivt ljudfält som erbjuder funktioner som liknar 3.1.2-kanalsystem, med en aktiv subwoofer för kraftfull bas. Dess totala effekt är 330 watt. Kompatibel med Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Surround, DTS: X, Dolby Digital och DTS Digital Surround ljudformat. Den har också HDMI- och digitala optiska anslutningar samt Wi-Fi- eller Bluetooth-anslutningar. Subwoofern kan också anslutas trådlöst.

Andra funktioner i Samsung HW-Q800A soundbar

Den är också utrustad med ARC, 4K Video Pass och HDR-funktioner. Det kan också styras med iOS-enheter. Ljudprojektorn mäter 98 × 11,5 × 6 cm och subwoofern mäter 40,3 × 40,3 × 21 cm.

kontroll remoto hw-q800a

Samsung HW-Q800A är kompatibel med flerrumssystem, så att du kan njuta av din favoritmusik i flera rum samtidigt. Med ARC-funktionen kan du ansluta TV: n med en HDMI-kabel. Tack vare 4K Video Pass-funktionen kan HD-filmer också spelas perfekt. Du kan styra ljudprojektorn med en fjärrkontroll.

Kort översikt

Fördelar: Vi har upplevt ett kraftfullt, uppslukande, rumsfullt ljud, producerat utmärkt bas med tillstånd av subwoofern, och dess attraktiva och kompakta design möjliggör enkel placering.

Negativt: De flesta funktioner kräver en ny och premium Samsung TV, det kan finnas fler kanaler än 3.1.2. Denna ljudprojektor är ganska dyr.

Detaljerad undersökning

För filmfantaster är Q800A utan tvekan den mest omfattande, övertygande, mest detaljerade ljudprojektor som vi kan få till det här priset. Dess subwoofer bidrar också med superljud med intensiv bas, och systemet är så väl utformat att den enorma kraften inte orsakar skramlande, surrande eller distorsion även när man tittar på actionfilmer med hemsk volym.

För musikfans, audiofiler kan det ibland finnas för mycket bas, så vi föredrar Sonos ljudprojektor. Q800A ser bra ut och är bekväm och lätt att placera under de flesta TV-apparater.

Q800A erbjuder ett 3.1.2-kanalsystem, medan den något dyrare LG SP9YA erbjuder ett 5.1.2-system. Samsungs Acoustic Beam-teknik gör det dock möjligt för Q800A att låta som om den har fler ljudkanaler än vad den faktiskt gör, genom att skapa en bredare och mer omfattande scenbild.

Om du har en Samsung-TV kan du också dra nytta av de nya funktionerna Space Fit / Adaptive Sound + för automatisk ljudoptimering.

Q800A stöder DTS: X och Dolby Atmos-avkodning. Det ger också fullt eARC-stöd, inbyggd Amazon Alexa röststyrning och uppgraderingsalternativ. Ljudet från Q800A är exakt, kraftfullt, dynamiskt och realistiskt.

Design

Utseendet på HW-Q800A är nästan exakt detsamma som Q800T 2020. Detta kan vara en besvikelse för vissa användare, men den tidigare modellen kom ganska bra ut, så det var verkligen inget behov av en förändring inom detta område, enligt vår åsikt.

Både huvudhögtalaren och subwoofern är mycket robusta, men du kan gömma dem bredvid soffan eller under bordet utan att förstöra din röst. Det finns en liten LED-skärm på ljudprojektorn. Om du vill montera den på väggen kommer Samsung att tillhandahålla nödvändigt fäste och skruvar för montering.

Med sitt nya Adaptive Sound + / Space Fit-system skiljer sig Q800A från sin föregångare och optimerar ljudet för rumsförhållanden. Men den här funktionen är endast tillgänglig när ljudprojektorn är ansluten till en av Samsungs nya QLED-TV-apparater (uppåt från Q70A-serien).

Nytt för Q800A är också den automatiska ljudförstärkaren, som kan upptäcka stort omgivande ljud i rummet och reglera ljudet i enlighet därmed, så att vi inte missar viktiga dialoger.

Precis som sin föregångare stöder Q800A Dolby Atmos och DTS: X-avkodning för att sända förlustfritt objektbaserat ljud via HDMI från eARC-TV, tack vare eARC-teknik. HDMI-systemet stöder också transkription av alla större HDR-format, inklusive HDR10 + och Dolby Vision. Det är lite nedslående att vi bara hittar en HDMI-ingång för den eARC-kompatibla HDMI-utgången. Två HDMI-ingångar skulle ha inkluderats i detta pris, även om eARC var tillgängligt.

Även om den stöder HDR10-, HDR10 +- och Dolby Vision-format, kan den inte sända 4K vid 120Hz.

hw-q800-a ingångar, utgångar

Den har en optisk ljudingång, Wi-Fi, Bluetooth och AirPlay 2 trådlös anslutning. Denna trådlösa anslutning nås lättast via Samsung Smart Things iOS / Android-app.

SmartThings låter dig också komma åt en mängd olika musikfunktioner, särskilt Spotify, Deezer, Amazon Music och Samsung Music, och ljudfältet kan spela alla de mest populära HD-ljudfiltyperna.

Om du inte lyssnar på en Dolby Atmos- eller DTS: X-källa kan du välja mellan fyra olika ljudbehandlingslägen. I grundläget spelar det bara det inkommande ljudet som det är, utan bearbetning. Surround-remixer Dolby Atmos / DTS: X-källor, Adaptive Sound undersöker inkommande ljudkällor och försöker ständigt optimera dem för att passa dina förhållanden. Slutligen finns det ett Game Pro-läge som gör att spelet låter perfekt.

Testa

Vi testade Samsungs ljudprojektor i en ganska stor biograf. Rummet är allt väl utrustat för att ge den perfekta hemmabioupplevelsen. Enligt våra mätningar var akustiken felfri. Tidigare gav ägaren akustisk behandling för väggarna och taket i rummet. Väggkonstpaneler som visar filmaffischer och stjärnor på väggarna och parametriska diffusorer med futuristiskt utseende säkerställer rätt ljud. Och framför de stora fönstren och altandörren har Brawa ljuddämpande gardiner placerats, vilket tack vare sin tjocka, täta vävning också hjälper till att minska ekon och förbättra akustiken.

Tack vare Dolby Atmos och DTS: X ljudformat har Q800A visat sig vara exceptionellt kraftfull. Det gav ett klart och dynamiskt ljud utan distorsion, även vid hög volym. Vi hade en rik, sofistikerad och rymlig scenbild. Detaljerna kan tas ut tydligt utan att bakgrundsljud överdämpas. Ibland verkade det som om ljudet kom bakom bilderna, men inte i en störande utsträckning. Om du tycker att basen är för förtryckande kan du enkelt fixa den med EQ och kanalinställningar.

obálka hw-q800a-son

Ljudprojektorn skapar en riktig ljudkänsla, vilket är en trevlig överraskning för ett kompakt 3.1.2-kanalsystem. Vi har pratat mest om hantering av Q800A Dolby Atmos och DTS: X-format hittills. Samtidigt hanterar Q800A mindre sofistikerade resurser extremt bra. Varje källa är ren, kraftfull, förvånansvärt dynamisk, imponerande rymlig och detaljerad i ljud. Faktum är att både 7.1 och 5.1-blandningarna ger det en nästan atmosfärskänsla.

Vi saknar att det inte finns någon dedikerad musikinställning. Förinställningar kan låta aggressiva och koncentrerade till vissa typer av musik (rock och orkester).

Tack vare Q800As kraft, breda och omfattande scenbild och dynamiska omfång kan du förvänta dig distorsionsfria ljud i både filmer och musik.

De nya funktionerna i Q800A kan användas tillsammans med en kompatibel ny Samsung TV, Q Symphony och den nya Sound Optimizer. Som ett resultat av att kombinera ljudprojektorn och TV-högtalarna verkar de vertikala effekterna mer direkta, och Q-Symphony verkar hjälpa till att höja ljudet lite högre.

Genom att kombinera mikrofonen på Q800A och kompatibla Samsung-TV-apparater kan du utnyttja ljudkalibreringsalternativet. Som ett resultat var soundbar / Q Symphony-ljudscenen mycket mer balanserad, reglerad, detaljerad och övertygande.

Slutsats

Denna ljudprojektor stöder de senaste objektbaserade ljudsystemen och bibehåller ett klart och oavbrutet ljud även vid höga volymer. För att dra nytta av Q Symphony och Adaptive Sound + behöver du en kompatibel Samsung-TV. Det kan erbjuda flera kanaler, men det dyker inte upp i ljudet. Priset är ganska högt, så om våra ekonomiska resurser är knappa är det inte ljudprojektorn för oss. Vi tyckte att ljudet av musiken var lite för aggressivt, så vi rekommenderar det mer till dem som vill använda det främst för att titta på film.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts