Q Acoustics QB12 subwoofer recension

Vad är Q Acoustics Q B12?

Q B12 är företagets första subwoofer med en 30 cm enhet. För distorsionsfri, muskulös och klar bas har Q Acoustics kombinerat denna enhet med en 220W klass D-förstärkare med ultralåg distorsion och en 50 mm ljudspole och ett stängt förstärkt hölje.

Utseende

Subwoofer Q-Acoustics-Q-B12

Finns i svart eller vitt med matt eller blank yta. Under gallret är en 30 cm enhet driven av en 220W Texas Instruments TPA3255 klass D-förstärkare och en 36 mm tjock baffel ger maximal styvhet för enheten.

En unik kylfläns i gjuten aluminium på bakpanelen kyler förstärkaren och ger en stabil strömförsörjning. Förstyvningen inbyggd i MDF-skåpet ger mekanisk stabilitet och minskar oönskad vibration och resonans hos enheten.

Det finns också en 0/180 graders fasomkopplare på baksidan, liksom nivå- och tvärväxlare som underlättar integrering med andra högtalare, även om det naturligtvis krävs olika inställningar på AV-förstärkaren för bästa resultat.

Den väger 21,5 kg, har en oklanderlig konstruktion och ett stängt skåp. QB12 är kubformad och ganska stor i storlek, så det kräver relativt stort utrymme. Denna subwoofer fungerar bra med Q Acoustics 3000-serien.

Anslutningar och kontroll

Q-B12 subwoofer bakpanel

Q Acoustics Q B12-kontakter och vissa kontroller finns på baksidan med infälld placering. Metallhöljet är fäst med magneter.

I detta infällda område hittar du ett uttag för den dubbla strömsladden och en på / av-brytare. Det finns till och med en fasomkopplare och en annan att slå på eller automatiskt välja, den senare aktiverar Q B12 när den tar emot en signal.

Här finns ett par ingångar på RCA-linjenivå, varav en fungerar som en mono / LFE-ingång. Ovanför det infällda området finns två roterande skivor för att kontrollera nivå och crossover.

q-b12-en

Klass D digital förstärkare har en nominell effekt på 220 W, en maximal effekt på upp till 440 W och ett frekvenssvar på 28-300Hz.

Q B12 har ingen inbyggd EQ, men nuförtiden bör alla anständiga AV-mottagare kunna hantera subwooferintegration och lindra fel på ljud i rummet.

Installation och drift

Q Acoustics Q B12 är extremt lätt att installera, främst på grund av dess enkla anslutning och kontroll.

Ljudkvalitet

Ett mindre rum var platsen för vårt test, där subwoofern var ihopkopplad med Q Acoustics 3020i-högtalare och en Denon-förstärkare. Ljudabsorberande lädermembranpaneler och rustika diffusorer har lagts till i väggarna i rummet för att förbättra akustiken och membranhörnelementen i hörnen säkerställer rätt ljud.

Q B12 har visat sig vara en seriös subwoofer, i kombination med Q Acoustics 3020i högtalarpar för bokhyllor, resultatet är ett balanserat system där Q B12 stöder de andra högtalarna och fyller de lägre frekvenserna vid behov. Basen är subtil, mycket detaljerad och dynamisk. På grund av det stängda systemet kan vi förvänta oss mycket känsliga basar.

Det ger exakt, detaljerat och verkligt dynamiskt ljud.

Q B12 fungerar subtilt och försöker skapa ett sammanhängande stadium istället för att blåsa vårt hår med bultande bas.

Ibland verkade det dock som om det hade varit fördelaktigt att ha fler, lägre tillägg med en knapptryckning. För det mesta gjorde subwoofern ett bra jobb, men ibland, när riktigt stora djup skulle ha behövts, var bristen på rå kraft uppenbar. SVS SB 16 subwoofern fungerar bättre inom detta område.

Varför använda en subwoofer?

Subwooferns primära funktion är att producera ljud mellan låga frekvenser. För att ett sådant lågfrekvent ljud ska ljuda med den erforderliga kraften krävs ett stort membran och en stor membranavböjning. För en mindre högtalare måste membranet röra sig mer för att producera samma volym. Därför är högtalarna större än de andra högtalarna. En större subwoofer kan producera lägre frekvenser. Även om många märken erbjuder 3-vägs högtalare, är det bara subwoofers som kan utstråla dunkande, väggskakande bas. Om du gillar intensiva basljud när du lyssnar på musik eller tittar på filmer kanske du också vill få en subwoofer. Det kan också sägas att med två subwoofers kommer frekvensresponsen och stereobildbilden att bli ännu mer optimal, och naturligtvis blir prestandan mycket högre. Dessutom, med två subwoofers, kommer ljudkvaliteten att vara idealisk för olika lyssningssituationer. Det betyder mycket där vi placerar subwoofern. Det spelar ingen roll hur långt du är från studentpositionen och väggen. Om det är möjligt ska du inte placera det i omedelbar närhet av väggen, det rekommenderas att hålla ett avstånd på 20-30 cm mellan väggen och subwoofern.

Sammanfattning

Det är en högpresterande subwoofer som gör jobbet den var avsedd att göra: öka low-end-prestandan hos varumärkets Concept- och 3000i-högtalare. Q B12 integreras sömlöst med 3010i eller 3020i högtalarna, vilket skapar ett balanserat lågfrekvent ljud.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts