Parasound Model 2125 V2 stereoförstärkartest

Parasound-produkter kännetecknas av högkvalitativt ljud. Chefen för företaget, Richard Schram, grundade Parasound 1981 i San Francisco eftersom han tyckte att priset på ljudprodukter på marknaden var för dyrt, vilket visade sig oöverkomligt för många. Han trodde att det inte är nödvändigt att spendera enorma summor för att kunna producera enheter av god kvalitet och att ljud- och hi-fi-produkter av god kvalitet kan bli tillgängliga för fler.

Parasounds-logotyp

Parasound-produkter tillverkas fortfarande i Fjärran Östern, Taiwan, men det kan sägas att detta märke kännetecknas av ett mycket gynnsamt pris och hög kvalitet. En annan viktig person i företaget är John Curl, som föddes 1942 i San Francisco, Kalifornien. Ursprungligen var han involverad i designen av bandspelare, sedan på 1970-talet gick han med i Marc Levinson, där han designade för- och slutförstärkare. Därefter blev han oberoende konsult och arbetade för flera elektronikföretag. Den följer strikt sina professionella principer och tillåter inte att de enheter som den designar kan redesignas, helt enkelt för att göra dem enklare och billigare att tillverka eller ersätta de högkvalitativa delar som den behöver med billigare och sämre. Därför bestämde han sig för att starta sitt eget företag 1983, skapa Vendetta-förförstärkaren, sedan vidareutveckla sina färdigheter och 1989 gick han med i Parasound.

Modell 2125 V2

Stereoomvandlare Parasound-Modelo-2125-V2

2125 V2 är en ganska kraftig förstärkare av klass AB med en standby-omkopplare, A-B-högtalarknapp och en dubbelkanalskärm på framsidan. Frontpanelen har rundade hörn.

Modell-2125-retur

Den är utrustad med två läges, känsliga uttagsuttag och en högtalaromkopplare som gör att de två utgångarna kan fungera samtidigt. En finjusteringsfunktion, ett ytpassfilter och en guldpläterad högtalarkabelkontakt med banankontakt ingår också på enheten. Kabelanslutningsklämmorna är svarta och röda, vilket gör anslutningen mycket enklare.

Parason förstärkare inuti

Den har en toroidformad transformator och stora kylflänsar. Den har en effekt på 8 Ohmon 150 Watt per kanal, 4 Ohmon 225 Watt när den är ansluten till en bro, även om den kan ha en effekt på upp till 400 Watt med minimal distorsion. Frekvensöverföringen ligger mellan 20 Hz och 50 kHz, signal-brusförhållandet är 114 dB, ingångsimpedansen är 33 kOhm och enheten väger 12,3 kg.

Guldpläterade RCA-ingångar, 24K, femvägs högtalaruttag och en överhettningsindikator ingår också i effektförstärkarens funktioner. Quiter och Louder, dvs tystare och högre inställningar, finns också. För att uppfylla Energy Star och EU: s energikrav kräver NewClassic-förstärkaren endast 0,5 watt i standby-läge. På grund av den låga värmeproduktionen kan förstärkaren placeras på en hylla eller i ett skåp. Klass “A” krets fungerar effektivt och genererar mycket mindre värme jämfört med “Klass A” kretsar. Den har också en automatisk på- och av-funktion, så om förstärkaren känner av ljudsignalen kommer den att slås på. Knapparna på pekskärmen lyser i standby-läge.

Vad är skillnaden mellan en förförstärkare och en effektförstärkare?

Förförstärkaren används när den inkommande signalen är svag och därför upptäcker standardförstärkaren brus. En förstärkare har sitt eget optimala förstärkningsområde, svagare signaler måste förförstärkas, sedan skickas dessa signaler till utgångsförstärkaren av förförstärkaren och signalerna matas ut från utgångsförstärkaren till högtalaren. Utgångssteget används när den höga volymen endast kan produceras med distorsion av en standardförstärkare. Effektförstärkaren har en enklare design, ingen equalizer, tonkontroll, effekter, etc. Dess huvudsakliga funktion är att avsevärt förstärka och skicka den inkommande signalen till högtalaren. Effektförstärkaren kan användas ensam, ansluten till högtalare, men den ger ett lite råare, mer naturligt ljud, vilket är en smakfråga för vem som gillar och ogillar. Den har en lägre förlust jämfört med A-klassen men är inte distorsionsfri.

Ljud

Vi lanserade en musikkonsert-DVD från Metallica, Worldwired Tour Live in Europe, för att testa Parasound-förstärkaren. När vi lyssnade på konsertinspelningarna från det legendariska bandet hade vi en dynamisk, fyllig ljudupplevelse, en öppen stereobildbild kännetecknade produkten av power-scenen. Testet ägde rum i ett biografrum, ett rum på cirka 25 kvadratmeter, där det akustiskt återstår att göra i framtiden. Även om vissa ljudabsorberande paneler redan har placerats på väggarna är det absolut nödvändigt att fixera diffusorpaneler för att korrekt hantera reflektionerna. Vi parade ihop enheten med en Primare Pre35 förförstärkare och Klipsch R-620F stående högtalare. Vi var nöjda, basen lät vacker och ren, intensiv, och ljudet från de andra serierna var också perfekt. Vid de lägre frekvenserna var dock inte allt drömmande, vi saknade spänning och scenens djup lät ibland lite förvirrad. Det var inte alltid möjligt att separera instrumenten från sången, så det fanns fortfarande utrymme för förbättringar i detalj och täthet hos låga frekvenser i instrumentets ljud.

Slutsats

Parasound-förstärkaren kan vara en favorit bland ljudfläktar på grund av dess extremt överkomliga pris, kvalitetsdesign och trevliga, idealiska ljud. Vi kan dock inte säga att enhetens ljud är felfritt. Det är okej när det gäller dynamik och fullhet, stereobildens öppenhet, men de djupa kan vara tätare, och vi saknade också detaljer. Vi skulle ge 4 och en halv poäng av 5 poäng till sista etappen om vi var tvungna att klassificera.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts