JVC DLA NX7 hemmabioprojektortest

Det japanska varumärket är inte okänt bland hi-fi- och ljudägare. JVC-ingenjörer använde toppmodern teknik när de tillverkade DLA NX7.

Vilka är kriterierna för att välja en projektor?

En av de viktigaste aspekterna av att välja projektorer är bildkvaliteten. Även för tv-apparater och projektorer är förhållandet mellan kontrast och svartnivå en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper dem. Kvaliteten och typen av lins och optik påverkar också färgerna och tonerna på projicerade bilder. Ju högre projektorns ljusstyrka desto mer intensiva, djupare svarta toner kan den producera i högre ljus så att subtila toner bibehålls.

Panel JVC-4K-Lcos

Välutformade projektorer producerar låga inbyggda svarta nivåer, som sedan kan bearbetas senare med dynamisk iris eller andra metoder, vilket resulterar i mättade, djupa svarta nivåer även i de mörkaste scenerna. Lcos-avbildningsenheter användes i JVC NX-serien.

NX7-modell

Proyector JVC-DLA-NX7-kortsluten

Tack vare de 0,69 tum inbyggda 4K D-Ila-bildchipsen uppnåddes en verkligt fantastisk svartnivå och perfekt kontrast med NX7-projektorn. Den här fantastiska enheten kan också visa 8,8 miljoner pixlar! Omfattande färgpalett, balanserat vitnivåförhållande och ljusstyrka kännetecknar projektorn. Wire Grid-polariseraren fördjupar svartnivån ytterligare, och funktionen Auto Tone-Mapping gör att du kan visa HD-innehåll i ännu bättre kvalitet tack vare det mer avancerade Frame Adapt HDR-läget. NX7-modellen har 1900 ljusstyrka och en nominell kontrast på 80 000: 1.

Ramadapter

En firmwareuppdatering har också släppts för 4K D-Ila hemmabioprojektorer och är tillgänglig för gratis nedladdning. Ramadaptern är en dynamisk kartläggningsfunktion som automatiskt justerar HDR10-innehåll för optimal ljusstyrka, färgkomposition och nyans. Varumärket använder sin egen algoritm för att analysera olika färginnehåll och ljusstyrka, liksom toppljusstyrkan för HDR10-innehåll, och justerar sedan det dynamiska omfånget för den mest perfekt projicerade bilden baserat på dem, inte bara för mörkare scener utan också för ljusare scener. Det analyserar också färgmättnad, nyans och ljusstyrka för videofiler och justerar dem till lämplig nivå, vilket innebär att den här uppdateringen automatiskt justerar alla nödvändiga inställningar när du projicerar HD-bilder. Frame Adapt HDR-ljudmappning utför dynamiska justeringar.

JVC automatisk tontilldelningsfunktion

Theater Optimizer

HD-uppdateringen är vidare inställd med Smart Optimizer-smartfunktionen, som beräknar projektionsförhållanden och projektorstatus under installationen. Med denna nya funktion är det också möjligt att ange storleken på den projicerade bilden och ljusförstärkningen på projektionsskärmen i menyn. Det tar också hänsyn till de faktorer som bestämmer projektorns ljusflöde, lampans skick och inställning, zoomobjektivets läge … och så vidare. Tidigare kunde bildläget ställas in i tre steg, med NX7-projektorn i fem steg. I praktiken betyder det att HD-innehåll kommer att visas på skärmen ännu mer perfekt, snyggt och tydligt.

Bildinställningar

NX7 erbjuder mycket finare inställningar för HD-innehåll än sina föregångare. De tre standardinställningarna är Bildfärg, Mörk nivå och Ljusnivå. Dessa låter dig justera bildens totala ljusstyrka eller bara justera de mörka eller endast ljusa delarna om du vill, men det finns redan fem justeringsalternativ tillgängliga genom uppdateringar.

DLA-Linse

Den stora glaslinsen ger skarpa bilder, brett fokus, jämn ljusöverföring och jämn ljusstyrka. JVC-projektorn har också utmärkta zoom- och växlingsfunktioner. En riktig glaslins resulterar i mindre förvrängning och en skarpare bild, en vanlig regnbågseffekt på DLP-projektorer och ett pixelgaller på LCD-projektorer som inte ses med denna enhet. Den motoriserade linsen och fokuseringen på 65 mm garanterar också perfekt bildkvalitet. Projektorn är väldigt tyst jämfört med sina föregångare.

Andra

Funktionerna inkluderar Clear Motion Drive-raminterpolering och Multiple Pixel Control (MPC) för förbättrad detalj. Låg latensläge har också denna utmärkta projektor, som erbjuder 11 justerbara bildlägen, är utrustad med en 265 Watt NSH-lampa med en livslängd på cirka 3 500 timmar, och i Eco-läge kan den öka till upp till 4500 timmar. Jämfört med tidigare modeller har ljusstyrkan också ökats.

Fjärrkontrollen har blivit mycket mindre och modernare i design än till exempel NX5-projektorn. Denna innovation kan dock inte skrivas till förmån för den nya modellen, eftersom den här lilla fjärrkontrollen inte är mycket transparent, och även om den har bakgrundsbelysning, kan den lätt skjutas åt sidan när du vill växla på grund av den enhetliga placeringen av knapparna.

Bildtestet

Testningen utfördes i ett sofistikerat biorum på cirka 25 kvadratmeter. Hela mörkläggningen löstes av ägaren med tjocka akustiska mörkläggningsgardiner, så praktiskt taget är bioupplevelsen som att sitta i en biosal på en torg. Att installera projektorn var väldigt enkelt och snabbt, inget krångel alls. Vårt första testämne var fantasyäventyrsfilmen Eragon från 2006. Vi var nöjda med projektorns prestanda och upplevde extremt verklighetstrogna färger, optimala nyanser och tillfredsställande svarta nivåer i både mörkt och dagsljus. Detsamma kan sägas om fantasyfilmen Clash of the Titans från 2010. Projektorn projicerade helt klara och perfekta bilder när du är på resande fot, och vi testade ljusstyrkan även under en lampa, och det gjorde inte besviken.

Slutsats

JVC: s K-projektorer är med rätta bland de bästa projektorerna. Fördelarna med NX7 inkluderar; extremt tyst drift, en äkta glaslins som gör att du kan projicera mycket mer livfulla och tydligare bilder än LCD- och DLP-projektorer. Och tack vare firmwareuppdateringar finns det ännu fler möjligheter att ytterligare optimera bildkvaliteten. Det överför verkligen HD-bilder felfritt. Ljusstyrkan har ökats så att den här enheten fungerar perfekt även i dagsljus eller lampa. Både zoom och lins är perfekta, och ljustransmission och ljusstyrka balanseras med en extremt bred färgpalett. Och de imponerande funktionerna Auto Frame Adapt och Auto Tone Mapping lägger mycket till för att HD-innehåll ska visas på skärmen i verkligt perfekt och verklighetstrogen kvalitet. Den omfattande bildjusteringsmenyn är också mycket användbar.

Vi var dock inte längre så nöjda med fjärrkontrollen. Tidigare modeller hade en större, logiskt ordnad fjärrkontroll, medan NX7: s fjärrkontroll inte var väl utformad. Vi saknade trådlös HDMI, och det skulle vara trevligt om vi inte bara producerade den här fantastiska projektorn i svart. Kontrasten kan vara ännu mer perfekt, och även om svartnivån har förbättrats mycket jämfört med tidigare JVC-projektorer, kan den ändå förfinas något.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts