JL Audio Gotham G213 V2 Subwoofer Review

Florida-baserade JL Audio-produkter är populära och välkända bland ljud- och hi-fi-entusiaster. Detta amerikanska företag grundades 1975 och tillverkar ljud- och hi-fi-utrustning för hem och bilar. De har fått många utmärkelser och internationellt erkännande, högtalarna, förstärkarna och subwoofrarna är gjorda med mycket egen utveckling, 14 amerikanska patent är associerade med varumärket. Företaget föredrar främst slutna systemprodukter, förstärkarkretsen utvecklades också av dem. De använder teknisk utveckling som garanterar optimal drift och prestanda för den aktiva subwoofern.

En sådan utveckling är utformningen av en korg som också innehåller en robust frontpanel eller till och med DMA-teknik, som styr högtalarmotorns funktion, nämligen genom att se till att membranet bibehåller sin linjäritet över hela rörelseområdet.

JL Audio Gotham G213 V2-modell

Subwoofer JL-AUDIO-Gotham-G213V2

Det polerade MDF-höljet i det aktiva, stängda systemet, främre emitterande G213 V2-subwoofern är tillverkad med stabil, robust och hållbar teknik. Det finns en status-LED på frontpanelen, den har också automatiska avstängnings- och standby-lägen, samt MOSFET-steg och LFE-ingång. Subwoofern har en diameter på 2×345 mm och subwoofern mäter 546 x 867 x 610 mm och väger 163 kg! På grund av den enorma vikten är det värt att överväga var du ska placera subwoofern, helst för större rum. Frekvent flyttning och omplacering kanske inte är möjligt för extraviktenheten.

högtalare gotham-231v2

Det finns många finjusteringsalternativ på frontpanelen. Den fungerar med en förstärkare i klass “D” med en effekt på 4500 watt och en frekvensöverföring mellan 19-112 Hz. Den är också utrustad med en IFC-strömkabel och naturligtvis en fot, XLR-utgång finns också på den. Enheten är handgjord och högtalaren skyddas av ett rutnät. Mätmikrofon hjälper till att göra exakta inställningar, lågpassfilter och crossover-kontrollfunktioner finns också, faspolaritet och effekt kan också kontrolleras. Vi har också möjlighet till EQ-inställningar. När det gäller design är högtalarboxen elegant och mycket vacker.

bakpanel gotham-213v2

Ett rumsoptimeringssystem med 18 band hjälper till med integration och installation. DARO: s digitala rumsoptimeringssystem har visat sig vara extremt användbart och utför inställningar med stor precision. Subwoofern har också en obalanserad RCA-ingång och Neutrik Combo XLR / TRS balanserade baser. Höljet är en solid glasfiberkomposit i en blank svart och rostfri legering. En drivrutin med JL Audio-teknik användes vid produktionen av subwoofern, komplett med ett nytt DSP-system för signalbehandling.

Vi testade denna subwoofer med en enorm vikt och prestanda!

Vi valde högre rytmmusik för att testa subwoofern. Vi tog ut albumet från det klassiska rockbandet Guns ’n Roses. Vi anslöt subwoofern med en Anthem-förstärkare och stationära Klipsch-högtalare.

jl-gotham kontrollpanel

Att producera ett dynamiskt, detaljerat, nyanserat och rumsligt ljud, den otroliga klarhet och kraft som denna subwoofer imponerade var imponerande. Eftersom det är mycket stort rekommenderas det inte på något sätt för mindre eller medelstora rum. Dess utseende är å andra sidan mycket elegant och elegant, så det finns ingen anledning att dölja det. Kontrollerad, guidad bas garanterar maximalt ljud. Dynamiken var helt enkelt imponerande, och även när den är ansluten till flerkanalssystem är Gothams produktion unik. Dess kontroller och automatisk rumsoptimering är viktiga och mycket praktiska funktioner. Eftersom den har mycket seriös prestanda är det definitivt nödvändigt att para ihop den med högtalare av samma kraft och kategori för perfekt prestanda. Denna referenssubwoofer ligger också högt i framkant när det gäller musik, men priset är mycket högt.

Rummet där testet genomfördes var ett vardagsrum på 38 kvadratmeter, akustiken förbättrades inte bara av ljudabsorberande och diffusorelement på väggar och tak utan också av de tjocka, akustiska gardinerna placerade framför fönstren och glasdörr för att optimera ljudet.

Den mindre modellen

subwoofer jl-audio-fathom-f113-v2

JL Audio Fathom F113 V2 subwoofer testades också i ett annat test. Liksom Gotham-modellen har den en multi-band equalizer. Temat för rumsakustik är relaterat till Schröders frekvens, som är ansluten till en övergångspunkt mellan 200 och 300 Hz, över vilken det kan bli mycket reflektion i ett rum, vilket kan bestämmas av akustiska mätningar.

Över en viss frekvens kan ljudet förvrängas av reflektioner. Detta bör definitivt hanteras, det bästa sättet att hantera det är att använda vägg- och takpaneler. Elektroniska eller digitala korrigeringar är bara effektiva om de akustiska förhållandena i rummet är idealiska.

Fothams vikt och mått är också mindre än Gothams vikt, så vi föredrar denna typ för mindre eller medelstora rum. Dess pris och prestanda är också lägre än den tyngre modellen. 3000 watt är kraften hos den inbyggda förstärkaren, den väger 60 kg. Stommen är gjord av stel gjuten aluminium och tillverkas tillsammans med ett starkt magnetiskt system. Starka magnetiska system som de som finns i denna typ tenderar att generera för mycket värme, vilket kan orsaka snedvridning eller fel. För att undvika detta använder JL Audio ett kylsystem som levererar sval luft direkt från öppningarna ovanför topplattan till högtalarspolen, ytterligare förbättrad av radiell korsborrningsteknik, vilket förutom att förbättra värmeavledning och energihantering. det förbättrar också ljudkvalitet och linjäritet genom att minimera dynamiska parameterförskjutningar och kompressionsförluster.

Vi kunde uppleva förlängda låga ändar i hans lyssnande, när det gäller dynamik föredrar vi helt klart att ta fram Gotham-modellen som vinnare.

Skriven av:

Róbert Polgár

Similar Posts