IK Multimedia iLoud Micro aktiv studiomonitor recension

Det italienska företaget IK Multimedia har utökat sitt sortiment de senaste åren med synthesizers, trummaskiner och studiomonitorer. Av de två är den större IK Multimedia iLoud MTM en närbildsmonitor i mellanregister som fokuserar på korrekt ljudåtergivning och neutralt ljud. Vi har tidigare testat studiomonitorn iLoud MTM.

Funktioner hos IK Multimedia iLoud MicroIK-Multimedia-iLoud-Mico-studio-monitor-test

MTM har också en lillebror; IK Multimedia iLoud Micro Monitor. Denna modell har två mindre aktiva högtalare, var och en med en 3 ”subwoofer och en ¾” diskant, samt en frontpanels subwooferport och en kalibrerings-EQ. En stereo RCA och en 1/8” TRS stereoingång finns tillgängliga för anslutning. Du kan också streama musik eller en film med en Bluetooth-anslutning.

Monitor Micro iLoud sul retro

MTM iLoud-skärmar är mycket populära. Den mindre storleken på iLoud Micro kommer sannolikt att rikta sig till en annan marknad på grund av bristen på Bluetooth-anslutning och XLR eller ¼ ”TS-ingångar.
IK Multimedia iLoud Micro-skärmar är riktigt små i storleken. XLR- och ¼ ”TS-jackutgångarna saknas, så för vissa anslutningar var vi tvungna att skaffa en separat kabel. För grundläggande innehållsuppspelning, som att titta på en film, kopplade vi helt enkelt in vår bärbara dators hörlursutgång till högtalarna och du är redo att börja titta på film.

Testa

iLoud Micro Studio-monitorn skiljer sig från MTM-högtalaren genom att endast en strömkälla driver båda högtalarna. Det är troligt att på grund av portabilitet kommer både kraft och ljud till en högtalare, som sedan överför ljudet och kraften till den andra högtalaren.

Oavsett storleken på studiorna kan vi placera högtalarna åt båda håll och är även utrustade med utfällbara fötter som gör det enkelt att separera från skrivbordet eller hyllan. Det finns en kontakt för mikrofonstativ på undersidan av båda högtalarna, så att du till och med kan lägga den från bordet helt.

Det angivna frekvensområdet är också bättre än genomsnittet, mot 55 Hz-området. Omkopplarna på baksidan av högtalaren tillåter olika EQ-inställningar för att passa ditt rum.

Enbart kalibrerings-EQ-system är inte tillräckligt för att förbättra rumsakustiken. Vi behöver akustiska ljuddämpande paneler och akustiska diffusorer för en bra rumsakustik. I studior är det ännu viktigare att den inspelade eller mixade musiken är perfekt. Väggarna och taket reflekterar ljud, och endast paneler designade för akustiska ändamål kan användas för att eliminera eko.

IK Multimedia iLoud Micro-högtalaren har designats med behoven hos studio- och musikproducenter i åtanke. Från kalibrerings-EQ-programmet till kopplingsfötterna; de hjälper dig att skapa högkvalitativt studioarbete med praktiska lösningar. Vi rekommenderar denna högtalare främst för mindre studior.

Tack vare Bluetooth-anslutningen kan du även använda streamingtjänster. Du kan titta på Netflix eller lyssna på Spotify-spellistor. De är också utmärkta för att göra och mixa musikaliska mixar.
Tyvärr överhettas högtalarna snabbt. DSP bör reglera detta.

Design

Tyvärr kan högtalargallren inte tas bort. Även om dessa metallgaller används för att skydda högtalarna, påverkar de ljudkvaliteten negativt. Det är sant att en av de främsta fördelarna med iLoud Micro studiomonitorer är portabilitet, men det skulle vara bättre om högtalargallren kunde tas bort.

Det finns en liten vågledare på diskanthögtalarens framsida. Diskanthögtalarens placering förhindrar att spridningen i toppintervallen blir för bred. Den smala baffeln eliminerar diffraktionsproblem, vilket också är nödvändigt eftersom diskanthögtalaren är tillräckligt nära högtalarboxen.

Storlek: 180mm x 195mm x 90mm, vikt: 1,7 kg. Frekvensöverföring: 45Hz till 22kHz.

Sammanfattning

En av de främsta fördelarna med denna aktiva studiomonitor är dess portabilitet, kompakta storlek och Bluetooth-anslutning. Tack vare DSP-korrigering är även låga intervall tydliga. Vi rekommenderar det främst för mindre studior.

Det är en idealisk referensmonitor på grund av dess exakta, dynamiska ljud. Den sänder ljud tydligt och jämnt, oavsett din lyssningsposition. Bra val för musikaliska mixar.

Negativa inkluderar avsaknaden av XLR eller ¼ ”TS-ingångar och tidig överhettning. EQ-inställningarna är inte optimala. Högtalargallret är inte särskilt estetiskt och försämrar dessutom ljudkvaliteten en aning.

Skrivet av Róbert Polgár