Dynaudio Core 59 aktiv studiomonitortest

På huvudkontoret för den danska högtalartillverkaren i Skanderborg testas högtalarnas impulsrespons i Jupiter Free Impulse Measurement Room. Under testningen placeras en högtalare i mitten av rummet med en robotkran, som också kan roteras runt strukturen. En annan robot, som är en gigantisk sfär med 31 mätmikrofoner, kan till och med rotera i ett vertikalt plan. Core 59 trevägs studiomonitor utvecklades också vid Jupiter-anläggningen. Den väger 24,6 kg och mäter 28x38x55cm.

Egenskaper

Studiový-skärm Dynaudio-Core-59

Högtalarhöljet är mörkgrått, förstärkaren är klass “D”, förarna är handgjorda. Esotar Pro neodymium soft dome tweeter optimerar det interna luftflödet. Tack vare Hexis interna kupol eliminerar det resonanser, jämnar ut frekvensresponsen, så dynamiken bibehålls även vid högre ljudtryck och det finns ingen distorsion.

I fallet med MSP, dvs centrumhögtalaren med en magnesiumsilikatpolymerdrivning, är neodymmagneten ansluten till en röstspole i aluminium. Föraren tillåter korsning vid 312 Hz och 5,1 kHz, och kan också hantera mellanområdet och därmed undvika crossover-baserad distorsion.

Högtalaren har en kopparspol och en keramisk magnet. Förstärkaren i klass “D” har en effekt på 500 watt, ytterligare två förstärkare i klass “D” driver de höga (150 watt) och mellanbandet (500 watt). Klass “D” -förstärkare kännetecknas av att de kan producera ganska hög effekt med minimal förlust, så de är extremt effektiva. Diskanthögtalaren och centerhögtalardrivrutinerna är placerade i ett hus med en cirkulär frontavvisare som kan vridas så att den kan placeras i olika riktningar, även i vertikal position. Detta gör att Core 59 kan stå på plats med LCR och andra flerkanaliga samt Dolby Atmos studiomonitorsystem. Gummikuddar, integrerade fästen och en dedikerad DSP-justering säkerställer stabilitet och flexibla positioneringsalternativ.

Stern panel Core 59

Högtalarens baksida är täckt med en stor metallplatta och en mycket stor kylfläns säkerställer korrekt kylning. Core 59: s klass D-förstärkare levereras av Pascal Audio i Köpenhamn. Tillverkaren lovar klart ljud även vid höga volymer. Dynaudio-högtalare har en livslängd på 15-20 år.

Av de tre XLR-kontakterna på baksidan hanterar två bildskärmens balanserade analoga och digitala ljudingångar, och den tredje XLR-utgången kan användas för att ansluta till en annan Core 59. När du använder den digitala ingången kan en 4-lägesomkopplare ställa in den maximala ljudtrycksnivån för Core 59 till 88,98,100 eller 112 st. En andra 4-lägesreglage på den analoga ingången hjälper till att optimera högtalarsignal-brusförhållandet. Core 59: s DSP är byggd kring ett 64-bitars chip med analoga enheter som kan fungera med samplingshastigheter upp till 24 bitar / 192 kHz. Dynaudios Core 59 fokuserar på monitorbaserad DSP-korrigering. Frekvensområdet för Dynaudio Core 59-högtalarna ligger mellan 42 Hz och 21 kHz.

Den lättanvända EQ undviker fasförskjutningar och 80 Hertz-filtret gör att du kan lägga till en subwoofer. Ljudbalans, eller lutningsfilter, erbjuder ljusa, neutrala och mörka inställningar. Lutningsfiltret utvecklades av Quad på 1970-talet. Detta filter förbättrar hög ljudprestanda.

Positionsinställningar

Skärmen har två lägesinställningar. Det första läget, Echo eller Correction Free Mode (Anechoic), är en bra idé att använda när monitorn är i ett akustiskt välskött rum eller när du använder program för rumskorrigering. Skrivbordsläge används främst för att kompensera för reflektioner. Den andra lägesomkopplaren korrigerar bildskärmens läge nära väggar. Okompenserat, dvs Free-funktionen, är användbart när bildskärmarna är placerade mer än 50 cm från väggen. Desk-funktionen korrigerar för lågfrekventa förvrängningar och reflektioner som vanligtvis uppstår när högtalaren placeras på ett avstånd av 50 cm eller mindre från väggen. Hörnfunktionen, som hjälper till att placera hörn inom 50 cm.

Core-59-horisontell

Högtalarhuset är 32 mm tjockt och mycket styvt, vilket ger linjär ljudgenerering över hela spektrumet. Högtalaren levereras också med en driftsbok som innehåller detaljerade instruktioner om hur du placerar dem och de lyssningstester som rekommenderas att utföra för att ställa in DSP korrekt. För dem som inte använder rumskorrigeringsprogramvara eller hårdvara rekommenderar Dynaudio att använda ett rosa brus, mätmikrofon och realtidsanalysator (RTA) för att övervaka prestanda för Core 59 i rummet. Därefter rekommenderas att du använder DSP-inställningarna för ett plattare frekvenssvar. Den gratis nedladdningsbara appen Dynaudio Meter iO har också rosa brus och RTA. (Rosa brus = 1 / f-brus, ett brus vars effektspektrumdensitet, dvs. energi / hertz-förhållande, är omvänt proportionell mot frekvensen.)

Ljud

Under testningen åkte vi till en ljudinspelningsstudio på cirka 25 kvadratmeter, där väggarna behandlades med akustiska paneler, så ljudet var perfekt. Vi lyssnade först på Vivaldis Stabat mater. Högtalarens noggrannhet var imponerande! Detaljerat ljud, en omfattande scenbild, kraftfulla, djupa ljud och klarhet upplevdes inom alla områden. Det kännetecknades av extraordinär dynamik och detaljer, instrumenten var separerbara från sången, det fanns inga korsningsproblem i mellanklasserna. De hade samma erfarenhet av att spela soundtracket till Schindlers List, som vi lyssnade på i en föreställning av NL Orchestra.

Vår åsikt

Detaljerna och noggrannheten i Core 59-studioskärmen är verkligen häpnadsväckande, både mitten och höga intervall lät tydliga och perfekta, vi hittade ingen brist i ljudet. På nackdelen kan vi bara nämna att denna studioskärm mestadels rekommenderas för större rum i studior och det är verkligen bra att nå djupt i fickorna om vi vill köpa den. Men för dem som inte bryr sig om kostnaden och kan ha ett större område, välj gärna en Dynaudio-skärm, du kommer inte bli besviken över ljudet.

Akustiska behandlingar bidrar i hög grad till högtalarnas optimala ljud. Tänk på några viktiga överväganden när du väljer högtalare! Det spelar ingen roll vad rummet där vi ska använda högtalarna är, hur stort, vilken form, vilken typ av väggar och akustiken i rummet eller studion spelar också mycket. Det är också viktigt att vi använder skärmarna för professionella eller hobbyändamål. Helt olika typer av högtalare krävs när de används i en inspelnings- eller mixstudio eller kopplas till hemmabiosystem, och för att lyssna på stereomusik krävs också olika högtalare.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts