Vi har testat Denon AVR-X540BT AV-mottagare!

Varumärket Denon är inte okänt för oss, vi har redan testat flera typer av AV-mottagare. Denon-produkter finns till ett relativt högre pris, men vi har nu testat en modell i ett överkomligt prisintervall. Redan i början av vår artikel bör det nämnas att AVR-X540BT har all basutrustning som behövs för att använda 5.2 – men inget annat. Endast Bluetooth är tillgängligt för multimedia / streaming, ingen Ethernet-anslutning eller WLAN-modul. DTS-HD och Dolby True HD-avkodare finns tillgängliga, men DTS: X och Dolby Atmos-avkodare saknas.

Låt oss ta en titt!

AV-mottagare Denon AVR-X540BT

Utseendet på enhetens framsida kännetecknas av den välkända Denon-designen, som har förfinats något men inte förändrats väsentligt. Tillverkad av plast av god kvalitet. Rotationsväljaren på källväljaren är lite stel, medan volymkontrollen är väl utformad. Det finns en stor 6,25 mm hörlursutgång på frontpanelen och en anslutning för högtalarkalibreringssystemets inställningsmikrofon och en USB-port på framsidan.

Enradig frontdisplay visar information i punktmatrisupplösning och den främre USB-porten möjliggör grundläggande multimediauppspelning. Många ljudfilformat som MP3, WMA, FLAC och MPEG-4 / AAC kan spelas upp genom denna anslutning. AVR-X540BT är också kompatibel med HEOS-länken. Displayens ljusstyrka kan justeras eller stängas av.

Baksidan på AVR-X540BT-mottagaren

Denon har försett AV-mottagaren med många HDMI-anslutningar. Den har fem utgångar och tre ingångar – “Blu-ray”, “CBL / SAT” och “Game” – kompatibla med 4K Ultra HD, HDCP 2.2, HDR, BT.2020, Wideo Color Gamut, 4: 4: 4 Pure Color delprover och kan också konvertera 21: 9-video.

Dessutom finns det 2 optiska ingångar, 2 FBAS cinch / audio cinch-ingångar på mottagaren och minst 2 förförstärkare på bakpanelen för anslutning av aktiva subwoofers.

För enkel anslutning är AVR-X540BT utrustad med färgkodade högtalarkontakter och högtalarkablarna är märkta därefter. Tyvärr är anslutningsdelen av högtalarkabeln inte särskilt bra, kablarna är billiga och har en dålig design.

Framsidan på AVR-X540BT har fyra genvägsknappar för att växla mellan de vanligaste ingångskällorna. Dessa snabbvalsknappar finns också på fjärrkontrollen.

Andra funktioner i Denon AVR-X540BT

Utgångseffekten (8 ohm, 20 Hz till 20 kHz, 0,08% THD, 2-kanals drift) är 70 watt. 6 ohm, 1 kHz, 0,7% THD, 90 watt effekt för 2-kanals drift.

Naturligtvis kan du inte förvänta dig de bästa kvalitetsdelarna från en sådan billig AV-mottagare.

AVR-X540BT är utrustad med en mätmikrofon som låter dig automatiskt justera grundläggande systemparametrar för att passa högtalarsystemet du använder och rummet. Kalibreringsprocessen är inbyggd i installationsguiden och typsnittets mycket enkla upplösning visar också att 540 har ett helt annat OSD än de dyrare Denon AVR-X-modellerna.

Installationsguiden är tydlig och lättförståelig och guidar användaren genom installationsprocessen snabbt och enkelt och gör grundläggande systeminställningar. Den medföljande fjärrkontrollen ger lite anledning till klagomål visuellt eller praktiskt. Det är relativt högkvalitativt och samtidigt logiskt ordnat. Alternativt kan AVR-X540BT styras med applikationen Denon Bluetooth Remote Control. För att para ihop, tryck på Bluetooth-knappen på fjärrkontrollen i tre sekunder och följ sedan instruktionerna på smarttelefonens pekskärm och 540-skärm. Funktioner som fungerar med Bluetooth Remote App: På / av, volymkontroll, avstängning och källval. Appen är tillgänglig för iOS- och Android-enheter. Tack vare funktionerna HDR (High Dynamic Range) och ARC (Audio Return Channel) uppnås också den perfekta hemmabioupplevelsen.

Eco läge

Ekoläge justerar förstärkarens effekt till volymen, vilket minskar strömförbrukningen.

Lätt att ställa in

Med Denon Setup Assistant och snabbstartsguiden kan du enkelt ställa in förstärkaren.

HEOS Link-kompatibilitet

HEOS-App-denon

Tack vare HEOS-länken (tillval) kan AVR-X540BT spela nästan vilket antal onlinemusikskällor som Internetradio och välkända leverantörer av musikströmmar, t.ex. Spotify, Deezer eller TIDAL. När den gratis HEOS-applikationen väl är ansluten till HEOS Link kan du dessutom styra vissa funktioner på förstärkaren.

På USB-porten kan X540BT hantera FAT16- eller FAT32-filsystemets masslagringsenheter upp till 2 GB respektive 2 TB. Även om 2 TB skulle räcka för många låtar, men tyvärr bara max. Förstärkaren hittar 999 filer, max. Organiserad i 99 mappar.

Även om AVR-X540BT inte kan anslutas till vårt datanätverk, med hjälp av Bluetooth-funktionen, kan du spela praktiskt taget vilken mängd musik som helst från en Synology NAS med en Bluetooth-adapter. (om NAS och Denon ligger i närheten av varandra)

Funktionen Compressed Audio Restorer garanterar förlustfri uppspelning av komprimerade ljudformat (WMA, ACC, MP3). Enheten är också utrustad med en vilotimer. Frekvensöverföringen är 20 Hz till 20 kHz. Den mäter 434 × 151 × 319 mm och väger 7,5 kg. Den har också en AM / FM-radioantenn.

Ljud

Denon-förstärkaren testades med Monitor Audio Silver 200-högtalare i ett ganska litet rum. Akustiken i ljud- och hi-fi-rummet som skapats från gästrummet var ännu inte tillräcklig, eftersom ekot orsakade allvarliga problem på grund av de nära väggarna. Under den akustiska mätningen bestämde vi var, vilken typ av akustiska paneler behövs för det perfekta ljudet. Bredbands- och lädermembranpaneler samt 60 x 60 cm diffusorer ska placeras på väggarna och diffusorens akustiska paneler i taket. Det är lämpligt att täcka kakelgolvet med en akustisk matta. Även om nästan alla förstärkare har ett automatiskt rumskalibreringsprogram, räcker inte sådan programvara för att rummen ska låta optimalt. Rumskorrigeringsprogram är bara användbara om rumsakustiken redan har behandlats med de akustiska paneler som utvecklats för det, för då krävs endast minimala justeringar, vilket kan göras med förstärkarens rumskalibreringsfunktion.

Vi lyssnade först på Mozarts Requiem och tittade sedan på den amerikanska krigsfilmen The Wall 2017 för att också testa musik och film.

Det finns inte mycket att säga för AV-mottagarens ljud, även om det saknar ljudkvalitet jämfört med de dyrare Denon-modellerna, särskilt i basområdet, men det är en kompromiss i detta prisklass.

Dom

Enheten finns till ett mycket överkomligt pris och ger rättvis prestanda. Även om den inte kan avkoda DTS: X och Dolby Atmos, är den väl utrustad med HDMI-kontakter. Det erbjuder ingen anslutning till nätverket Internet, men du kan spela och strömma musik via Bluetooth. Det är enkelt att ställa in. Om du är nöjd med funktionerna som Denon AVR-X540BT erbjuder, kan du få en bra enhet till ett överkomligt pris.

Skriven av Róbert Polgár

Similar Posts