Dali Spektor 2 bokhylla recension

Tack vare sitt låga pris och trevliga, rena utseende är Dali stativhögtalare utmärkt för en högtalare på grundnivå, men kan också användas för ett hemmabiosystem. Vi rekommenderar den främst för mindre rum på grund av sin kompakta storlek, eftersom den bara är 29 cm hög och 4,2 kg. Finns i valnöt, vit eller svart, den passar enkelt in i olika interiörer. Vi har haft en chans att testa Dali -högtalare tidigare, och hittills har vi bara haft en positiv upplevelse med detta märke.

Huvuddragen i Dali Spektor 2

Dali Spektor 2 högtalartest

En av medlemmarna i Spektor-serien i det danska högtalarföretaget DALI, Spektor 6 stående talare vann EISA-priset 2017 av European Audiovisual Association och Spektor 2 vann det brittiska What Hi-Fi-priset årligen. En av de bästa högtalarna i denna prisklass.

Medlemmarna i Spektor -serien kan kopplas ihop med nästan vilken förstärkare som helst och ändå producera fantastiskt ljud. Det är enkelt i utseende och rent. Designen kastas upp av glansiga bågar på frontpanelen, skyddssilket på frontpanelen är inte magnetiskt, det är fixerat med skruvar, och inte bara kan högtalaren placeras på ett stativ eller en hylla, men vi kan också placera detta högtalare på väggen. Tack vare den specialinställda högtalaren behöver du inte justera delningsfrekvensen.

spektrum-2-nära

Fördelarna med märkets röda träfibermembran och starka magnetiska drivning återspeglas i ljudkvaliteten, så signalförlusten blir nästan noll. Den mjuka dome-diskanten är mycket lätt, den trattformade vågledaren runt den fungerar mer som ett designelement. Spektor 2 kan också användas som stereo- eller bakgrundshögtalare. Diskanthögtalaren sänder frekvensområdet från 2,6 kHz till 26 kHz, och centerhögtalaren ger frekvensområdet från 2,6 kHz till 54 Hz.

bakre väggen speck-2

Frekvenssvaret för Spector 2 är mellan 54 Hz och 26 kHz. Basreflexöppningen på bakpanelen förbättrar ljudet ytterligare, men bör placeras minst 50 cm från väggen. Högtalaringångarna kan också användas med Y- och banankontakter.

Centerhögtalaren, med sitt icke-stora, exklusiva träfibermembran, ger ren och intensiv, lågfrekvent dynamik.

Vid tillverkningen av Dali Spektor 2 -högtalaren användes ett sidenmembran för diskanten. I allmänhet, om membranet är styvare och lättare, blir den reproducerbara frekvensen högre. Den optimala kvaliteten på subwoofermembranet och minimering av resonans säkerställs genom kombinationen av en papperskon och en viss mängd fiber. Högtalarna avger ljud på hörselnivå för att skapa bästa möjliga lyssningsposition.

Spektor 2 kan användas som ett tvåkanals högtalarsystem och kan till och med användas för att skapa ett flerkanaligt hemmabiosystem.

Specifikationer

Frekvensområdet är 54 till 26 000 Hz, känsligheten är 84,5 dB, den nominella impedansen är 6 ohm, det maximala ljudtrycket (SPL) är 105 dB, den rekommenderade förstärkareffekten är 25 till 100 W och övergångsfrekvensen är 2600 Hz .

Ljudprestanda

När det gäller musikalisk prestanda gav Spektor 2 utmärkt produktion. Känsligheten hos Spektor 2 är något lägre än väntat (84,5 dB) men förvånansvärt bra. Under testet testade vi Spektor 2 i ett mindre rum och associerade de små högtalarna med en Marantz SR6015 AV -mottagare.

Rummets akustik var inte riktigt idealisk ännu, baserat på våra akustiska mått behöver vi också ljudabsorberande och diffusorakustiska paneler på väggar och tak, och på det hårda klinkergolvet rekommenderade vi en tjock, tätt vävd akustisk matta.

Dali Spektor 2 har mycket bra ljuddiffusion, ljudet var detaljerat och fyllde utrymmet bra, även om vi saknade lite luftighet. Vi upplevde ett dynamiskt och energiskt ljud. Det fungerade på ett balanserat sätt i alla frekvensområden. I våra tidigare tester fann vi ofta att högtalare i en liknande kategori betonar antingen låga, höga eller mellanfrekvenser, så prestanda för Spektor 2 var verkligen övertygande. Vi fick också detaljerade och släta ljud medan vi tittade på filmer och lyssnade på musik, surroundljudet var okej, även om det inte matchade ljudkvaliteten hos de dyrare högtalarna, men vi kunde inte ha förväntat oss mer till detta pris. Ibland var basen lite svagare än den behövde vara, men i allmänhet var basen också optimal.

Slutsats

Denna bashögtalare av basreflex-typ sticker ut från liknande högtalare med sin balanserade, stabila prestanda, utmärkt musik, fint ljud och överkomligt pris. En av dess främsta fördelar är att det behåller ett klart, dynamiskt ljud när det används med en mottagare av vilket märke som helst.

Rekommenderas för dem som letar efter prisvärda högtalare som kan låta bra, eller för dem som har ett litet utrymme, det här är en idealisk instegshögtalare som tack vare sin kompakta storlek enkelt kan placeras i mindre rum. Spektor 2: s spridningsförmåga är mycket bra, vilket också är en pluspunkt. I större rum skulle det dock vara svårare för den här tvåvägshögtalaren att klara sig, så för större rum är det bättre att välja större och kraftfullare högtalare.

Skrivet av Róbert Polgár