Vi har testat Dali Oberon 5 golvhögtalare!

Peter Lyngdorf grundade det danska företaget Audiophile Loudspeaker Industries 1983. DALI har sitt huvudkontor i Nørager, Danmark. Oberon -serien blev snabbt populär bland användare tack vare sitt låga pris och avancerade teknik.

Dali Oberon 5

Specifikationer:

Frekvensområde (± 3 dB): 39 – 26 000 Hz, känslighet (2,83 V / 1 m): 88 dB, nominell impedans: 6 Ohm, maximal SPL: 108 dB, rekommenderad mottagareffekt: 30 – 150 W, delningsfrekvens: 2400 Hz , diskant: 1x 29 mm mjuk kupol, subwoofer / mellanregisterhögtalare: 2 x 5¼ “, basreflexinställningsfrekvens: 43 Hz.

färger oberon-5

Oberon 5: s kompakta, stående högtalare är bara 83 cm höga och drygt 16 cm breda, väger 10,8 kg. Dessa storlekar betyder att de passar bra i de flesta rum utan att vara visuellt överdominerade som större högtalare. Högtalarhuset är tillverkat av MDF -brädor och du kan välja mellan fyra utseende: svart ask, vit, mörk valnöt och ljus ek. Denna konstruktion resulterade i en mycket styv högtalarlåda med solid tvärstöd. Ett avtagbart galler pryder fronten och ett par dragstänger på baksidan. De är vackert och noggrant designade och tillverkade, men till detta pris får vi bara en vinylyta, inte riktigt trä.

oberon-5-de

Oberon 5 har ett par 13 cm mellan / djupa högtalare och en större än vanligt 29 mm mjuk dome diskant. Enligt Dali är detta mer effektivt och kräver mindre rörelse till en given ljudtrycksnivå – vilket minskar distorsion i ljudspolen. Den har ferrofluidkylning och är tillverkad med ett membran av ultralätt vävt tyg. För mitten / subwoofers används den märkesspecifika träfiber- / finkorniga massakonen, som sägs ge hög styvhet och låg resonans. Designingenjörer har ytterligare förbättrat driv och fjädring för att optimera detaljer, klarhet och dynamik. De tre drivenheterna är anslutna via en enkeltrådig dubbelriktad crossover, vilket resulterar i en känslighet på 88 dB / W / m och en nominell impedans på 6 ohm.

När det gäller placering föredrar vi att placera Oberon 5 -högtalarna lite längre bort från bakväggen. DALI rekommenderar att du placerar högtalaren på ett avstånd av 15 cm till 80 cm från väggen och lämnar högtalargallret på plats. Högtalarens avstånd från väggen bestämmer ljudet, desto mer bas får vi; i ett större rum lät det bäst runt 50 cm och i det mindre var det idealiska avståndet 30 cm. Högtalarna har också spikar och gummistötfångare som hjälper till att skilja högtalarna från golvet för att minimera vibrationer.

Oberon har 5 klassiska basreflexdesigner med en öppning bak. Dess hävdade känslighet är mellan 88 dB, 39 Hz och 26 kHz. Enligt tillverkaren är övergångspunkten inställd på 2,4 kHz och bassporten är inställd på 43 Hz. Med tillräcklig känslighet och en nominell impedans på 6 ohm är det inte svårt för de flesta förstärkare att köra en Oberon 5 -högtalare, tillverkaren rekommenderar en effekt mellan 30W och 150W.

Vid tillverkningen av Oberon används företagets patenterade SMC -magnetteknik; detta användes tidigare bara för dyrare högtalare. Användningen av avancerad mjuk magnetisk teknik sägs eliminera snedvridningar. Mitten / subwoofern har en fyra-lagers ljudspole som består av en aluminiumkärna och ett tunnväggigt yttre kopparrör, vilket gör den lätt och kraftfull.

Ljud

DALI Oberon testprotokoll 5

Vi testade Oberon 5 i ett mindre vardagsrum med idealisk akustik, vi använde högtalarparet med en Marantz SR6015 AV -förstärkare. Tack vare tidigare rumsakustisk behandling fann vi ingen invändning mot surroundljudet. Hörnbasfällor placerades i hörnen och tryckta akustiska paneler och Art wood -diffusorer på väggarna, vilket skapade en balanserad, harmonisk akustik.

Vi testade först högtalarna inom musikområdet. När vi lyssnade på Tjajkovskijs symfoni i 5 moll kände vi att orkestern spelade detta underbara musikstycke precis framför oss. Dessa högtalare är känsliga, deras musik är också fantastisk, de låter trevliga. Oberons förmedlade ljud med dynamisk subtilitet, rytmisk noggrannhet och tydlighet. Vi fick utökade, bestämda och fulla ljud.

Vi fortsatte musiktestet med Goodboys färska hit Cha Cha, följt av en filmklocka. Vi såg filmen The Favorite från 2019. Vi hade en detaljerad föreställning, instrumenten och sången var väl åtskilda när vi lyssnade på musik, och dialogerna var väl förstådda när vi tittade på filmerna.

Den djärva men ändå balanserade höga ljudkvaliteten är i perfekt harmoni med högtalarens mellanregister.

Dali Oberon 5 klarar sig också bra med lågnivåskift, basen låter tillräckligt stark och den subtila dynamiken resulterar i ett trevligt ljud. Trots sin kompakta storlek klarar den av tillräcklig volym. Basarna var ibland lite för dominerande, de annars livfulla, bestämda topparna blev något undertryckta.

Sammanfattningsvis

Den danska golvhögtalaren är liten men har fortfarande ett bra ljud. Smal och attraktiv i utseende, tack vare noggrann design och konstruktion, passar den enkelt in i alla storlekar och rumsstilar, blir inte för påträngande, dominerar inte utrymmet. Ljudmässigt kännetecknas det av en rymlig scenbild, dynamik och kroppslighet. Högtalaren överför alla typer av musik utmärkt och troget, och du kan lyssna på den i timmar utan att höra. Baserna kändes ibland för dominerande, diskanten var levande och mellanklasserna lät också perfekta. Det kunde ha varit lite luftigare, lättare ljud, men det beror på din smak. Dess överkomliga pris gör att ännu fler användare kan köpa denna fantastiska högtalare.

Skrivet av Róbert Polgár

Similar Posts